13 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 13 februarie este dedicata comemorarii Sfantului Martinian, Sfintilor  Acvila si Priscila, Sfantului Gilbert, si sarbatorilor Faunalia, Parentalia si Nahamage.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 13 februarie


Cuviosul Martinian

Cuviosul Martinian
Cuviosul Martinian
La varsta de 15 ani, Sfantul Martinian s-a izolat intr-un munte din Capadochia, unde a petrecut 25 de ani in rugaciune , post si lupta impotriva multor tentatii. Atunci cand o femeie a venit la el pentru a-l ispiti, Sfantul Martinian si-a dat seama ca ar putea cade in capcana, asa ca a sarit, cu picioarele goale in foc, si a ramas acolo pana cand durerea l-a facut sa lacrimeze si si-a ucis dorinta lasciva din el. Dupa ce a ajuns sa fie bantuit de alte tentatii, s-a retras pe o stanca izolata din mare. S-a intamplat ca, intr-o zi, o femeie sa scape dintr-un naufragiu si sa se salveze inotand pana la acea stanca, iar atunci cand Sfantul Martinian a vazut-o, a sarit in apa pentru se ineca. A fost, totusi, salvat de un delfin , care l-a  purtat pe spinarea lui pana la tarm. In acest moment al vietii sale, Sfantul Martinian a hotarat sa nu isi mai faca salas niciunde pe lume, ci sa calatoreasca necontenit. In acest fel, el a trecut, vreme de doi ani, prin 164 de localitati. In cele din urma, a ajuns la Atena, unde a murit in anul 422.

Sfintii Apostoli si Mucenici Acvila si Priscila, sotia lui

Acvila si sotia lui Priscila erau evrei din Pontus, care se stabilisera la Roma, castigandu-si existenta ca mestesugari de corturi. Atunci cand, in anii 49-50, au fost izgoniti evreii din Roma, cei doi s-au mutat in Corint. Intre timp, Sfintii Acvila si Priscila devenisera deja crestini, insa imperiul roman nu facea deosebire intre evrei si crestini. In Corint, l-au gazduit pe Apostolul Pavel, care a trait si si lucrat pentru Dumnezeu impreuna cu ei (Faptele Apostolilor 18:1-3). Au calatorit impreuna cu Sfantul Pavel si au reusit sa il aduca la dreapta credinta pe Apolo ( Faptele Apostolilor 18:26).
Dupa ce , in jurul anului 58, au revenit pentru o vreme in Roma, au plecat in Efes, loc in care au fost schingiuti de catre pagani si si-au dat sufletul pentru Dumnezeu.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 13 februarie


Pomenirea Sfintilor facatori de minuni si doctori fara de arginti, Chir si Ioan; Pomenirea Sfintilor mucenici Victorian, Victor, Nichifor, Claudie, Diodor, Serapion si Papia, cei din Corint; Pomenirea Sfintei mucenite Trifina; Pomenirea Sfintei mucenite Atanasia si a celor trei fiice ale ei: Teodota, Teoctista si Eudoxia. Pomenirea Sfantului Ierarh Nichita; Pomenirea tuturor raposatilor prigoniti pentru credinta.


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 13 februarie


Sfantul Gilbert, episcop

Sfantul Gilbert de Meaux (decedat la data de 13 februarie 1015), nascut in localitatea Vermandois, a fost numit episcop de Meaux in anul 995. Si-a dat consimtamantul pentru infiintarea manastirilor de la St. Denis si St. Peter din Melun. Mormantul sau, din fata altarului catedralei de la Meaux, a prilejuit numeroase miracole.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 13 februarie


Cuv. Martinian; Sf. M. Acvila si sotia sa Priscila


Alte sarbatori si traditii din 13 februarie


Sarbatoarea Faunalia

In mitologia romana, Faunus, zeu al padurilor, era asociat cu fertilitatea. Sarbatoarea Faunalia, celebrata la inceput mai ales de catre oamenii de la tara, prin petreceri si jocuri, a fost adoptata, dupa o vreme, si de catre oraseni, dedicandu-i-se ziua de 13 februarie. Zeul Faunus era considerat fratele, tatal sau sotul zeitei Bona Dea. Lupercus, divinitatea fertilitatii, asociata cu sarbatoarea Lupercalia, era, de asemeni, identificat cu Faunus, la fel ca si Inuus, zeitatea responsabila de fertilitatea vitelor. Faunii era spirite ale padurii, asemanatoare cu satirii din legendele grecesti.

Sarbatoarea Parentalia

Sarbatoare din Roma antica, cu prilejul careia erau onorate “manes”, sufletele mortilor, in special cele ale rudelor decedate. Parentalia inaugura o perioada dedicata amintirii celor morti, ce se incheia odata cu festivalul Feralia, de pe 21 februarie. In timpul acestei saptamani, aproape toate institutiile, inclusiv templele, erau inchise, iar pe mormintele impodobite cu flori se lasa mancare pentru spiritele celor decedati. Ziua de 22 februarie era dedicata iertarii si reluarii prieteniilor destramate in ultimul an. 

Festivalul Nahamage

Sarbatoare traditionala japoneza, ce se desfasoara intre 13 si 15 februarie. Namahage este un om deghizat in demon, purtand o masca grotesca, o mantie din stuf, si care duce cu el o galeata si un cutit de bucatarie din lemn. In mod traditional, personajele Nahamage isi fac aparitia in case,  in ajunul Anului Nou, pentru a avertiza atat copiii, cat si femeile proaspat casatorite, sa nu se lase in voia lenei.
In cadrul acestui festival din februarie, cunoscut si sub numele de Namahage Sedo Matsuri sau Festivalul mastii demonului, desfasurat anual la templul Shinzan, din orasul Oga, au loc parade, insotie de cantece si dansuri, ale oamenilor coborati din munti si mascati in Namahage. Inca din secolul al XII-lea, preotii templului aprind un mare foc si se roaga in timp ce pregatesc prajituri din orez pentru oamenii mascati in Nahamage.




11 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

12 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase
13 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 13 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 12, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.