24 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 24 februarie este marcata de aniversarea Sfantului Sergiu si a  Sfantului Matia, precum si de sarbatorile Intaia si a doua aflare a capului Inainte-Mergatorului si Botezatorului Ioan, si Regifugium. De asemeni, pe 24 februarie are loc Dragobetele, sarbatoarea romaneasca a indragostitilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 24 februarie

 Intaia si a doua aflare a capului Inainte-Mergatorului si Botezatorului Ioan

Sfantul Ioan Botezatorul
Dupa decapitarea Sfantului Ioan Botezatorul, capul sau a fost fost ingropat pe ascuns de catre Irodiada, sotia lui Irod, dar a fost luat de Ioana, una din femeile purtatoare de mirt, care l-a inmormantat cu cinstirea cuvenita in apropiere de Ierusalim. Mai tarziu, gratie unei revelatii trimise de Sfantul Ioan Botezatorul, a fost gasit de doi calugari ce venisera la Ierusalim pentru a se ruga la mormantul Mantuitorului, aceasta fiind cea dintai aflare a capului Inainte-Mergatorului si Botezatorului Ioan.
Atunci cand au pornit spre casa, cei doi calugari au luat capul cu ei, si au intalnit pe la un popas din drum un olar nevoias din Emesa. In acea noapte, Sfantul Ioan i s-a aratat in vis acelui om, invatandu-l sa sa ia cu el sfanta relicva. Odata intors la Emesa,  olarul a inceput dintr-o data sa  aiba parte de mare noroc in negustoria sa. Inainte de a muri, el a asezat capului Sfantului Ioan intr-un cufar, pe care l-a lasat mostenire sorei sale, zicandu-i sa nu-l deschida decat daca primeste aceasta invoire  dinlauntrul sau, si sa il daruiasca numai unui om cu adevarat pios,  iubit de Dumnezeu. In acest fel, capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost transmis de la o generatie la alta pana cand, in cele din urma a fost tainuit intr-o pestera din apropierea unei manastiri intemeiate in vremea imparatului Marcian (450-457), al carei staret purta numele de Marcel.
Sfantul Ioan i s-a infatisat in mai multe randuri lui Marcel, imbratisandu-l si daruindu-i, o data, un vas plin cu miere. Botezatorul i-a poruncit lui Marcel sa urmeze o stea ce l-a adus pana in dreptul pesterii. Acolo, Marcel a sapat intr-un zid si a gasit, sub o placa de marmura, un vas continand capul lui Ioan Botezatorul. Sfanta relicva a fost adusa cu mare bucurie in biserica din Emesa, unde a dat nastere la numeroase minuni. In vremea domniei lui Mihail al III-lea (842-867), capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost luat la Constantinopole.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 24 februarie

Pomenirea sfantului sfintitului mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei; Pomenirea imparatesei Teodora, sprijinitoarea Ortodoxiei; Pomenirea Cuviosului Dimitrie; Pomenirea Cneazului Vsevolod


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 24 februarie

Sfantul Sergiu, calugar mucenic

Calugar martir (posibil si preot) din Capadochia, arestat si ucis (in anul 304) in vremea persecutiilor impotriva crestinilor puse la cale de catre imparatul Diocletian.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 24 februarie

Intaia si a doua aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul


Alte sarbatori si traditii din 24 februarie

Ziua Sfantului Matia

Povestirea despre felul cum a fost ales Sfantul Matia drept unul dintre cei 12 apostoli, dupa ce Iuda Iscariotul si-a luat viata,  poate fi gasita in Noul Testament, in Faptele Apostolilor 1:15-26. Sfantul Petru a fost cel care a declarat ca numarul Apostolilor trebuie sa ramana de douasprezece, Matia fiind ales in urma unei trageri la sorti dintre el si Iosif, zis si Barsaba.


Regifugium

In religia romana, Regifugium ori Fugalia (avand semnificatia de “fuga regelui”) era o sarbatoare anuala ce avea loc in ziua de 24 februarie.
Potrivit lui Varo si lui Ovidiu, acest festival comemora fuga ultimului rege al Romei, Tarquinius Superbus, in anul 510 i.Cr.
Plutarh nu a fost de acord cu aceasta teorie. El a sustinut ca intrucat Rex Sacrorum, inlocuitorul fostului rege al Romei in diferite ritualuri religioase, era obligat sa asiste la jertfele aduse la Comitia pe data de 24 februarie, “fuga regelui” reprezenta, de fapt, rituala plecare in graba a acestuia de la acest eveniment anual. 


Nascut pe 24 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

22 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

23 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
24 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 24 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 23, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.