25 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 25 februarie este dedicata comemorarii Sfantul Tarasie, Arhiepiscopul Constantinopolului, Sfintilor Mucenici Alexandru si Ipatie, Sfantul Nestor, episcop mucenic, si Sfantului Lazar. 

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 25 februarie


Sfantul Tarasie, Arhiepiscopul Constantinopolului


Sfabtul Tarasie
Sfantul Tarasie
Sfantul Tarasie s-a nascut intr-o familie nobila din Constantinopole si  s-a remarcat in cariera lumeasca, ajungand in anul 780 sfatuitor al imparatului Constantin al VI-lea si al mamei sale, imparateasa regenta Irina. In anul 780, viata lui a luat o intorsatura neasteptata, atunci cand patriarhul Pavel al IV-lea s-a retras din functie si l-a recomandat pe Sfantul Tarasie drept singurul om capabil sa fie succesorul sau, sa lupte impotriva ereziei iconoclaste si sa instaureze adevarata credinta.
Desi nu isi dorea sa ajunga in acest rang, Tarasie a trebuit sa il accepte sub presiunea conducatorilor si a senatului, devenind, pe 25 decembrie 784, Arhiepiscop al  Constantinopolului.
La insistenta Sfantului Tarasie, s-a intrunit la Constantinopole, in anul 786, un conciliu bisericesc. Chiar inainte de inceperea dezbaterilor, iconoclastii au patruns in biserica si i-au alungat pe parinti, astfel incat adunarea a fost mutata la Niceea. Acolo, sub sub conducerea Sfantului Tarasie, conciliul a condamnat erezia iconoclasta, hotarand revenirea la venerarea sfintelor icoane.
Ca Arhiepiscop, Tarasie a fost un model de modestie, compasiune si fermitate in credinta. A refuzat sa aiba servitori si se imbraca simplu, condamnand prin fapta luxul care corupsese clericii din acea vreme.Actele sale de caritate au fost atat de marete incat incepuse sa fie numit de oameni drept “noul Iosif”. A intemeiat spitale si adaposturi, a impartit averea bisericii celor saraci si adeseori ii invita pe sarmani la masa sa. A insistat sa se dea dovada de ingaduinta si mila in readucerea caitilor eretici inapoi spre biserica, lucru intampinat cu nemultumire de severii conducatori ai manastirii Studion. In acelasi timp, Sfantul Tarasie a fost de neinduplecat in apararea credintei ; atunci cand imparatul Constantin, ajuns la varsta majoratului, si-a repudiat sotia, pe nume Maria, pentru a se casatori cu Teodota, una din servitoarele sale, patriarhul a refuzat sa binecuvanteze aceasta uniune adultera si l-a amenintat pe imparat cu excomunicarea in cazul in care insista in pacat. Constantin l-a intemnitat pe Sfantul Tarasie, si-a silit nevasta legitima sa se calugareasca si a gasit un preot, Iosif, ce a fost de acord sa ii binecuvanteze cea de-a doua casatorie. In urmatorul an, imparatul Constantin a fost detronat, iar Tarasie si-a recastigat libertatea.
Sfantul Tarasie a ocupat scaunul arhiepicopal vreme de 26 de ani. In ultimii sai ani de viata, in ciuda bolii de  care era macinat, a continuat sa tina Sfanta Liturghie zilnic, sprijininadu-se intr-un baston. Si-a dat sufletul Domnului in anul 820, in timp ce slujea la altarul bisericii.

Sfintul Mucenic Alexandru

Traitor in timpul imparatului Maximian si al guvernatorului Tiberian din Cartagina, Sfantul Mucenic Alexandru a refuzat sa aduca jertfe idolilor, fiind schingiuit si apoi taindu-se capul in Tracia.

Sfintul Mucenic Ipatie

Nascut in Frigia, contemporan cu imparatii Onoriu si Arcadiu, a fugit de acasa la varsta de 18 ani, dupa ce fusese batut de tatal sau, ajungand la o manastire din Tracia, unde s-a facut remarcat prin viata de infranare si rugaciune. Dupa ce, lovit de ispita desfranarii, a tinut post vreme de opt zile, neatingandu-se de mancare sau apa,  mai marele preotilor i-a oferit cu mana sa un pahar de vin si o paine dupa slujba, fiind astfel mantuit de patima carnii.
Impreuna cu alti doi calugari, a mers in Calcedon, intr-o manastire a lui Rufin, parasita si ruinata, pe care a refacut-o si a alungat prin rugaciune demonii si duhurile necurate ce o bantuiau. Reintors in Tracia, a intemeiat o manastire in care a facut numeroase minuni , vindecand bolile oamenilor si ale animalelor. S-a dus la Domnul, plin de cucernicie, la varsta de optzeci de ani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 25 februarie


Pomenirea celui intre sfinti parintele nostru Meletie, arhiepiscopul Antiohiei; Pomenirea precuviosului parintelui nostru Antonie, arhiepiscopul Constantinopolului; Pomenirea preacuvioasei Maria, care si-a schimbat numele în Marin; Pomenirea Sfantului Ierarh Alexie, mitropolitul Moscovei si a intregii Rusii; Icoana Maicii Domnului "Portarita"


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 25 februarie


Sfantul Nestor, episcop mucenic 

Episcop de Magidos, in Pamfilia, si martir, Sfantul Nestor a fost arestat in vremea persecutiilor contra crestinilor din timpul imparatului Traian Decius, fiind condamnat la moarte (in anul 250)de catre guvernatorul local, Pollio, intrucat refuzase asa aduca jertfe zeilor romani.

Sfantul Lazar


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 25 februarie


Sf. Tarasie al Constantinopolului


Alte articole din Blogul Dianei: 


Nascut pe 25 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

22 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

24 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
25 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 25 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 25, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.