28 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 28 februarie sunt comemorati Cuviosii Ioan Casian Romanul si Gherman din Dobrogea, Cuviosul Vasile Marturisitorul, Sfantul Mucenic Nestor, Episcop de Maghid, Sfantul Roman, si se da startul sarbatorii spaniole Marzas.


Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 28  februarie


Cuviosii Ioan Casian Romanul si Gherman din Dobrogea


Cuviosul Ioan Casian Romanul
Cuviosul Ioan Casian Romanul
Nascut in Scitia, intr-o familie de nobili, Sfantul Ioan Casian Romanul a primit o educatie aleasa in viata lumeasca. Insetat de perfectiune, el a lasat lucrurile vremelnice deoparte si a calatorit, impreuna cu prietenul sau, Sfantul Gherman, in tara Sfanta, devenind calugar in Betleem. Tanjind dupa un trai cat mai ascetic, a parasit dupa cativa ani manastirea, si a trait timp de sapte ani in desertul Egiptului.
Viata monahala din Egipt a devenit foarte dificila din cauza luptelor din interiorul bisericii alexandriene, asa ca Sfantul Ioan, acompaniat de Sfantul Gherman, a cautat refugiu la Constantinopole, unde a beneficiat de protectia Sfantului Ioan Crisostom. Atunci cand acest sfant arhiepiscop a  fost exilat, Cuviosul Ioan Casian s-a vazut nevoit sa merga la Roma, la Papa Inocentiu Intaiul. Gratie Sfantului Ioan Casian, comorile spiritualitatii sihastriei din desert au fost impartasite manastirilor din Europa occidentala. El a intemeiat manastirea Sfantul Victor din Marsilia, si, la cererea episcopului sau, a scris cartea “Institutiile cenobite”, in care a adaptat practicele austere ale parintilor egipteni la conditiile de viata din Galia. A redactat, de asemeni, faimoasele sale “Conferinte”, ce au devenit principala resursa de transmitere a intelepciunii orientale din desert catre traditia monahala occidentala.
Sfantul Ioan Casian s-a odihnit in pace in anul 435, moastele sale fiind venerate inca la manastirea Sfantul Victor din Marsilia.

Cuviosii Ioan Casian Romanul si Gherman din Dobrogea sunt celebrati de biserica crestin-ortodoxa pe 28 februarie in anii nebisecti, respectiv pe 29 februarie in anii bisecti.

Cuviosul Vasile Marturisitorul

Monah inca din tinerete, in vremea imparatului Leon Isaurul, Sfantul Vasile Marturisitorul s-a opus, alaturi de Sfantul Procopie Decapolitul, fata de prigonirea sfintelor icoane, fiind, drept urmare, aruncat in temnita si schingiuit cu mare cruzime. Eliberat dupa moartea lui Leon Isaurul, Sfantul Vasile Marturisitorul a dus, pana la moarte, un trai ascetic intru postire si rugaciune.

Sfantul Mucenic Nestor, Episcop de Maghid

Episcop de Maghid, in Pamfilia, si martir, Sfantul Nestor a fost arestat in vremea persecutiilor contra crestinilor din timpul imparatului Traian Decius, fiind condamnat la moarte (in anul 250) de catre guvernatorul local, Pollio, intrucat refuzase sa aduca jertfe zeilor romani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 28  februarie


Pomenirea sfantului Apostol Onisim; Pomenirea parintelui nostru Eusebiu; Pomenirea sfantului mucenic Maior, care, batut fiind, s-a savarsit; Pomenirea Cuviosului Pafnutie. Pomenirea Cuviosului Pafnutie si Eufrosinia

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 28  februarie


Sfantul Roman, abate

Sfantul Roman (Romanus din Condat, 390-463), a luat hotararea, la varsta de 35 de ani, sa traiasca ca un eremit in regiunea Condat. Fratele sau, Lupicinius, i-a urmat exemplul, cei doi devenind apoi lideri ai unei comunitati de monahi ce includea Sfantul Eudendus.
Sfantul Roman si Sfantul Lupicinius au intemeiat mai multe manastiri, intre care Abatia Condat, Lauconne, La Balme (unde a fost inmormantat Sfantul Roman), si Romainmôtier (Romanum monasterium), in cantonul elvetian Vaud. Sfantul Roman a fost hirotonisit ca preot de catre Sfantul Hilary din Arles, in anul 444.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 28  februarie


Cuv. Vasile Marturisitorul; Cuv. Ioan Casian Romanul

Alte sarbatori si traditii din 28 / 29 februarie

Marzas

In ultima zi a lunii februarie si cea dintai zi a lui martie, in Spania, tinerii “marceros”, sau “cantaretii de serenade ai lui martie”, colinda strazile dand glas unor cantece de dragoste dedicate iubitele lor, si cerand daruri de mancare si dulciuri, cu ocazia sosirii primaverii. Cuvantul “Marzas” se refera atat la traditionalele cantece interpretate de ei, cat si la darurile pe care le primesc. Se crede ca acest obicei stravechi isi are originea in ritualurile pagane de sarbatorire a sfarsitului iernii. 



Nascut pe 28 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

26 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

27 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
28 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 28 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 27, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.