Moșii de iarnă - Tradiții și obiceiuri
Moșii de iarnă sau Pomenirea morților se țin în fiecare an, în sâmbătă dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți sau Duminica Lasatului Sec de carne, dinaintea postului Paștelui.
În această zi, dar și cu ocazia Moșilor de vară, se spune că sufletele morților vin pe pământ, așa că se dă de pomană mâncare gătită, cei decedați hrănindu-se din mireasma sau aburii fierturilor, în așa fel încât, să le ajungă pentru un întreg an.
Există credința că această sâmbătă este mai mult decât potrivită pentru a da de pomană, lumânarea și masă dăruite cu acest prilej urmând a nu se mai sfârși niciodată pe cealaltă lume.
Potrivit obiceiului, se dau de pomană colive, colaci, piftii, sarmale, plăcinte, vin și lumânări, ce sunt sfințite la biserică ori la parastase făcute la cimitir. Unii sunt de părere că trebuie dăruit ceea ce le plăcea să mănânce răposaților, astfel încât, aceștia să se bucure cât mai mult de pomană.
Totodată, castroanele ori farfuriile cu de-ale gurii este musai să fie însoțite de linguri și furculițe, astfel încât morții să aibă cum se înfrupta din bunătăți. Nu trebuie uitată tradiția de a aprinde măcar cel puțin două lumânări la mormintele rudelor, având, se zicea, rolul de a încălzi sufletele morților.
Postul în citate, aforisme, maxime
Sfânta Maria în superstiții și tradiții românești
Moșii de vară în superstiții și tradiții românești
Postul în citate, aforisme, maxime
Sfânta Maria în superstiții și tradiții românești
Moșii de vară în superstiții și tradiții românești
Ziua Moșilor de iarnă era numită și "Sâmbăta piftiilor" sau "Sâmbăta ursului". În această și numai această sâmbătă se mâncau piftii, ele trebuind să fie aruncate, dacă mai rămâneau, în ziua următoare, pentru a preveni astfel apariția frigurilor în timpul verii.
De sâmbătă morților era strict interzis a se lucra, femeile care călcau această poruncă fiind harazite să tremure ca piftia și să li se întoarcă înapoi pomana dată. De asemenea, această zi era respectată pentru a feri de nebunie și a îmbătrâni mai încet.
În ziua Moșilor de iarnă are loc la biserică o Sfânta Liturghie și, apoi, o slujbă a Parastasului pentru cei plecați de pe această lume. Conform bisericii creștin-ortodoxe, cu această ocazie nu pot fi pomeniți cei ce au arătat dispreț față de Dumnezeu și nici copii morți nebotezați.
Copyright © diane.ro. 2012
Moșii de iarnă - Tradiții și obiceiuri
Reviewed by Diana Popescu
on
februarie 16, 2012
Rating:
Imi plac obiceiurile romanesti!Imi plac lucrurile traditionale cele pe care le stiu din copilarie,obiceiurile minunate cu care am crescut si care ne fac sa crestem si sa imbatranim frumos!Felicitari,ai un blog minunat!
RăspundețiȘtergereMultumiri pentru descrierea insemnatatii acestei zile ,de mare importanta pentru mortii nostrii.Si eu va aduc aprecierile mele deosebite, pentru ceea ce postati pe blog.
RăspundețiȘtergereSa fim recunoscatori mortilor nostri dragi!
RăspundețiȘtergereSa-i cinstim,sa le incalzim si sa le luminam sufletele!Religia si traditia sint instrumente de educatie si salvare.
ma bucur ca ati facut aceasta descriere a unor obiceiuri ROMANESTI
RăspundețiȘtergereBuna seara,am tot citit ca femeile nu au voie sa lucreze in aceasta zi,dar de facut mancare se poate? multumesc pt tot si Doamne ajuta..
RăspundețiȘtergere