3 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 3 martie sunt comemorati Sfintii Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc, Sfanta Cunegunda, Sfantul Marin, si are loc sarbatoarea japoneza Hina Matsuri.


Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 3 martie


Sfintii Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc

Sfintii Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc au fost tovarasi de arme, si de aceeasi obarsie cu Sfantul Teodor Tiron. Atunci cand Sfantul Teodor a primit cununa muceniciei, ei au fost tinuti in temnita intrucat guvernatorul din Amasia nu voia sa ii execute.
Noul guvernator, Asclepiodotus, i-a chemat la el imediat ce a fost inscaunat, si a incercat, prin mituire si lingusiri, sa ii intoarca de la credinta in Cristos. L-a invitat pe Eutropiu sa ia masa cu el, insa acesta l-a refuzat, citand din Psalmi :” Binecuvantat este omul ce nu intra in casa celui fara Dumnezeu”. Apoi, Asclepiodotus a incercat sa le daruiasca celor trei sfinti o mare cantitate de argint, insa ei au nu s-au lasat cumparati, spunand ca Iuda si-a pierdut sufletul pentru arginti. In cele din urma, guvernatorul a poruncit sa fie torturati, supunandu-i la mari chinuri. Dupa aceea, i-a condamnat pe Eutropiu si Cleonic la crucificare, ei multumind Domnului pentru onoarea de a avea aceeasi moarte ca si Iisus. Vasilisc a a continuat sa fie tinut in inchisoare, in speranta ca moartea tovarasilor sai il va face sa se razgandeasca; el a ramas insa ferm de partea credintei, fiind decapitat pe 22 mai, in anul 308.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 3 martie

Sfantul mucenic Teodor Tiron; Sfintii apostoli Arhip, Filimon si Apfia; Sfinţii Mucenici Maxim, Teodot, Isihie; Cuviosii Evghenie si Macarie; Cuviosul Dositei 


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 3 martie

Sfanta Cunegunda, imparateasa

Fiica a lui Sigfrid, primul conte de Luxemburg, Sfanta Cunegunda a primit o educatie pioasa si s-a maritat cu Sfantul Henric, Duce de Bavaria, care, dupa moartea imparatului Otto al III-lea, a fost ales drept imparat al romanilor. In anul 1014, Sfanta Cunegunda a mers impreuna cu sotul ei la Roma, devenind imparateasa, si primind coroana imperiala de la Papa Benedict al VIII-lea. Desi maritata, ea a trait in curatenie, intrucat, cu acordul sotului ei, a facut juramantul de a ramane fecioara inainte de casatorie. Calomniatorii au acuzat-o de purtare imorala, insa inocenta ei a fost dovedita de divina providenta, dupa ce a calcat peste fier inrosit in foc fara a fi intr-un fel vatamata. Sotul ei Henric al II-lea a murit in anul 1204, lasandu-i putina avere, pe care Sfanta Cunegunda a folosit-o aproape in intregime pentru opere caritabile. In anul 1025, la aniversarea mortii barbatului ei, si cu ocazia inaugurarii unei manastiri pe care o construise pentru surorile benedectine la Kaffungen, a intrat ca si calugarita in acel locas. Si-a petrecut ultimii 15 ani din viata in rugaciune, lectura cartilor sfinte si lucru manual. A murit in anul 1040, trupul ei fiind dus la Bamberg, pentru a fi asezat alaturi de cel al sotului ei, Sfantul Henric.
Sfanta Cunegunda este sfanta patroana a Lituaniei.

Marin, ostas mucenic

Marin a fost un soldat roman dintr-o familie nobila din Cezareea, Palestina, denuntat de un rival si condamnat la o moarte de martir pentru credinta crestina.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 3 martie

Sf. m. Eutropie, Cleonic si Vasilisc



Alte traditii si sarbatori din 3 martie


Hina Matsuri (Festivalul papusilor)

Hina Matsuri este o sarbatoare a fetelor, celebrata pe tot cuprinsul Japoniei inca din perioada Edo (1600-1867), cand mestesugul de a face papusi se ridicase la rangul unei inalte arte.
Un set de 10 pana la 15 papusi (numite “hina”), transmise din generatie in generatie, sunt expuse pe un stand acoperit cu panza rosie. Imbracate in vestminte stravechi din matase, papusile ii reprezinta pe imparat si imparateasa, curteni de seama, muzicieni si servitori. Sunt expuse, de asemeni, mici piese de mobilier, precum si farfurii in miniatura cu mancaruri oferite imparatului si imparatesei. Pe 3 martie, japonezii obinuiesc sa se viziteze reciproc pentru a admira papusile din casele prietenilor, rudelor si cunostiintelor.
In prefectura Tottori, fetele confectioneaza barci din paie, in care aseaza o pereche de papusi din hartie, impreuna cu prajituri din orez, pentru a le lasa apoi sa pluteasca pe raul  Mochigase. Se presupune ca acest obicei dateaza din timpuri stavechi, cand papusile erau folosite drept talismane de exorcizare a spiritelor rele, papusile de hartie aruncate in rau semnificand indepartarea ghinioanelor  oamenilor. 

Copyright © diane.ro.2012

 Nascut pe 3 martie – Horoscop general | Profil astrologic
 
1 martie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

2 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
3 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 3 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 03, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.