4 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 4 martie este dedicata Cuviosului Gherasim de la Iordan, Sfintilor Mucenici Pavel si Iuliana, sora lui, si Sfantului Cazimir.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 4 martie


Cuviosul Gherasim de la Iordan


Cuviosul Gherasim
Cuviosul Gherasim
Originar din Licia, Asia Mica, Sfantul Gherasim a trait ca sihastru in locurile natale timp de multi ani, dupa care a calatorit in Egipt, unde si-a dus traiul in desert. A intemeiat in Palestina o mare lavra, o comunitate de circa 70 de calugari, ce dainuieste pana in zilele noastre. Regulile manastirii erau foarte simple si stricte: in timpul celor 5 zile lucratoare, calugarii trebuiau sa stea numai in chiliile lor, rugandu-se si impletind cosuri si rogojini. In  fiecare zi, mancau numai putina paine uscata si cateva curmale. Sambata si duminica, se adunau pentru slujba, avand la masa legume fierte si putin vin. Fiecare calugar avea dreptul sa aiba un singur vestmant; daca isi parasea chilia, el trebuia sa lase usa larg deschisa, astfel incat oricine sa poata lua de acolo orice lucru de care avea nevoie.
Odata, Sfantul Gherasim a vazut in desert un leu ce suferea din cale afara din cauza unui spin infipt intr-o laba a sa. Imboldit de mila, sfantul s-a apropiat de animal, si-a facut semnul crucii si a smuls ghimpele. Leul l-a urmat pe Gherasim pana la manastire, si a ramas a acolo pana sfantul si-a dat sufletul (in anul 475), murind si el la scurt timp , din durere, pe mormantul Sfantului Gherasim.
Sfantul Gherasim a fost prezent la cel de-al patrulea Conciliu Ecumenic de la Calcedon, unde a aparat cu vigoare valorile ortodoxiei.

Sfintii Mucenici Pavel si Iuliana, sora lui


Sfanta Iuliana si fratele ei, Pavel, au fost executati in vremea imparatului Aurelian, in orasul Ptolemeu din Fenicia. In timp ce imparatul vizita aceasta localitate, l-a zarit in multime pe Pavel facandu-si semnul crucii. El a fost imediat arestat si aruncat in temnita.
A doua zi, la judecata, Pavel si-a recunoscut deschis credinta in Cristos, fiind drept urmare supus torturii. Sfanta Iuliana, miscata de suferintele fratelui ei, a demascat cruzimea imparatului, fiind si ea, apoi, schingiuita fara mila.
Cei doi mucenici au fost batuti, li s-au sfasit trupurile cu carlige de fier, au fost arsi pe gratare de fier inrosit, dar au refuzat sa il renege pe Cristos. Trei soldati pe nume Cuadrat, Acacie si Stratonic, carora li se ordonase sa ii chinuie pe Sfintii Iuliana si Pavel, au fost impresionati de curajul acestora, si au inceput si ei sa creada in Cristos, fiind dati pieirii fara zabava.
Imparatul Aurelian a incercat sa o seduca pe Iuliana, promitandu-i ca o va lua in casatorie daca renunta la credinta crestina, insa ea nu a acceptat. Drept razbunare, a fost trimisa la un asezamant de desfranare, dar Domnula fost alaturi de ea, pastrandu-I fecioria, orice barbat ce incerca sa o atinga pierzandu-si pe loc vederea.
Sfintii Iuliana si Pavel au sfarsit prin a fi decapitati.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 4 martie


Cuviosul Leon, episcopul Cataniei; Cuviosul Agaton; Sfantul Mucenic Corneliu. Sfantul Iaroslav


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 4 martie


Sfantul Cazimir, rege


Nascut in anul 1461, print al Poloniei, cel de-al doilea fiu al regelui Cazimir al IV-lea si al Elisabetei de Austria, Sfantul Cazimir a fost atras inca din copilarie de credinta in Cristos. S-a infranat fata de luxul si bogatia din jurul sau, purtand haine cat mai simple si lipsite de podoabe. Isi petrecea aproape toata noaptea in rugaciune, in putinele ceasuri cand se odihnea dormind pe jos si nu in patul regal.
Trimis de tatal sau, in fruntea unei armate, pentru a cuceri tronul Ungariei, Sfantul Cazimir s-a supus, desi nu era de acord cu aceasta actiune militara. Mare parte din soldati au dezertat insa, si, la sfatul ofiterilor sai, el a facut cale intoarsa. De altfel, aceasta interventie nu era aprobata nici de papa Sixtus al IV-lea.
Maniat de cele intamplate, tatal sau l-a inchis pe Cazimir intr-un castel din Dobzki, sperand ca exilul va fi o lectie pentru fiul lui. Credinta Sfantului Cazimir s-a calit insa de-a lungul timpului, el refuzand sa coopereze cu tatal sau in planurile puse la cale de acesta. Mai mult decat atat, a refuzat o casatorie din ratiuni politice propusa de catre tatal sau. In aceasta vreme, Sfantul Cazimir a continuat sa se roage, sa studieze cartile sfinte si sa ii ajute pe cei sarmani.
A murit la varsta de 23 de ani, in anul 1484, din cauza unei boli de plamani. A fost ingropat in acordurile cantecului sau preferat, un imn in limba latina inchinat Fecioarei Maria, numit "Omni die dic Mariae".
Sfantul Cazimir este sfantul patron a Poloniei si Lituaniei.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 4 martie


Cuv. Gherasim de la Iordan





Nascut pe 4 martie – Horoscop general | Profil astrologic
 
2 martie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

3 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
4 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 4 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 04, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.