Mirosul corpului - Cauze, efecte si semnificatie

Fiecare dintre noi are un miros specific al corpului, inclusiv cei care au impresia ca subtiorile lor sunt intru totul inodore sau mereu parfumate de mama natura. Biologia ascunsa in  spatele mirosului corpului este extrem de inselatoare, fiind, totusi, bazata, pe trei principale glande. Glandele transpiratiei sunt raspandite de-a lungul si de-a latul intregului nostru trup, intrand in actiune atunci cand facem eforturi fizice, cadem prada unei calduri in exces ori ne simtim stanjeniti sau foarte emotionati. Glandele sebacee, intalnite, de asemeni, peste tot corpul, incep sa produca lichidul lor uleios specific in timpul adolescentei. Glandele sudoripare apocrine, localizate in special la subtiori si in regiunea pubisului, pornesc sa isi faca simtit efectul tot din timpul adolescentei, putand fi responsabile de un miros extrem, extrem de neplacut. Ceea ce este cu adevarat surprinzator este ca transpiratia si alte secretii ale corpului nu au, de fapt, nici un miros. Glandele sudorii, cele sebacee si aprocrine secreta substante chimice organice volatile, mirosurile dezagreabile ivindu-se atunci cand aceste secretii interactioneaza cu bacteriile din piele, din foliculele parului si din gura.



Desi este posibil sa scapi, intr-o oarecare masura, de odoarea uracioasa a trupului prin recurgerea la un tip specific de alimentatie, felul cum mirosim este determinat preponderent de factorii genetici. Studiile stiintifice au relevat ca doi gemeni identici au exact acelasi fel de miros, chiar daca traiesc despartiti unul de celalalt. In acelasi timp, factorul etnic are si el un cuvant greu de spus. Oamenii originari din Asia rasariteana tind sa transpire mai putin si sa degaje un miros mai putin patrunzator fata de cei din Africa sau Europa. Pe de alta parte, fetele de scoala au tot dreptul sa se planga de faptul ca baietii "put", intrucat barbatii sunt caracterizati de un miros al corpului mult mai puternic decat femeile.

Concomitent, genetica ne poate influenta capacitatea de a detecta anumite mirosuri. Fiicele Evei percep cu o sporita sensibilitate un miros in comparatie cu fii lui Adam. Unii cercetatori pun acest lucru pe seama faptului ca , pe parcursul evolutiei, femeile au trebuit sa isi dezvolte mai mult simturile pentru a isi alege perechea potrivita. De asemeni, oamenii reactioneaza cu totul diferit fata de aceleasi mirosuri din cauza ADN-ului lor unic. Spre exemplu, androstenonul, un steroid existent in transpiratie si urina umana, le pare unora a avea o aroma, de vanilie, in vreme ce altii il considera a fi dezgustator, ori  lipsit de orice miros.

Ce comunica mirosurile corpului nostru ?

Mirosul corpului unui om poate dezvalui cu mult mai mult decat tipul de spray deodorant pe care il foloseste. Vrei sa stii daca un nou cunoscut este onest, nevrotic sau indraznet? Tot ce trebuie sa faci este sa ii mirosi subtioara (Puah!). Exista, cu adevarat, cateva dovezi clare despre conexiunea dintre miros si personalitate! Pe langa faptul ca este de recomandat sa te speli si sa iti dai cu un spray inainte de o intalnire romantica, mirosul trupului are potentialul de a atrage sau respinge un eventual partener in dragoste. Transpiratia, uleiurile pielii si alte secretii elibereaza feromoni, particule cu un rol esential in comunicarea animalelor. In cazul fiintelor umane, feromonii furnizeaza informatii, ce sunt prelucrate inconstient, despre compatibilitatea sau potrivirea dintr-o posibila relatie de cuplu. Cercetarile stiintifice au demonstrat ca femeile sunt atrase in special de mirosurile barbatilor ale caror gene sunt diferite de ale lor. Cu alte cuvinte, la nivel subconstient, femeile isi cauta parteneri capabili sa le ofere cele mai bune sanse de a avea copii sanatosi. Nu trebuie ignorat rolul pe care il joaca mirosul in ciclurile de reproducere ale femeilor. Suratele Evei gasesc foarte imbietoare mirosurile strabatute de foarte mult testosteron atunci cand ajung la un  maximum al fertilitatii lor!

In privinta adultilor sanatosi, mirosul corpului nu reprezinta o problema atat timp cat se recurge indeajuns de des la cate un dus  si/sau un deodorant. Exista totusi unele mancaruri, obiceiuri ori afectiuni medicale ce pot intoarce pe dos nasurile oamenilor din imediata noastra apropiere. Alimente precum usturoiul pot da nastere unor situatii urat mirositoare, intrucat contin substante chimice pe care glandele noastre le secreta prin piele. Se zice o odoare deloc incantatoare ii caracterizeaza si pe cei indragostiti peste masura de carnea rosie. Mirosul de peste poate fi provocat de trimetilaminuria, o afectiune in care corpul nu este capabil sa descompuna anumite substante, emanand in schimb un "parfum" de peste stricat. O modificare brusca a mirosului trupului poate apare si din cauza cetoacidozei diabetice sau a unor probleme legate de rinichi. Oricum, in oricare de astfel de caz, se recomanda consultarea de urgenta unor medici de specialitate.

Sper ca nici unul dintre voi nu are si nu va avea de a face cu vreo dereglare a starii de sanatate, asa ca, in final, nu pot decat sa reamintesc secretul desecretizat al unui miros agreabil al corpului : bai / dusuri regulare si cat mai dese, haine mereu curate si folosirea zilnica a unor deodorante de calitate.


Copyright © diane.ro . 2012



 Cum miroase personalitatea ta ? 

Parfumul preferat iti tradeaza personalitatea 

Femeile miros a ceapa , iar barbatii a branza
Mirosul corpului - Cauze, efecte si semnificatie Mirosul corpului - Cauze, efecte si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on martie 14, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.