19 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 19 aprilie sunt comemorati Cuviosul Ioan de la Lavra Veche (Ioan Paleolavritul), Sfantul Sfintit Mucenic Pafnutie, Sfantul Gheorghe Marturisitorul, Episcopul Antiohiei Pisidiei, si Sfanta Emma, vaduva. In aceeasi zi avea loc sarbatoarea romana Cerealia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 19 aprilie

Cuviosul Ioan de la Lavra Veche (Ioan Paleolavritul)

Insufletit inca din frageda tinerete de dragostea fata de Iisus Cristos si setea de sfintenie, Cuviosul Ioan de la Lavra Veche a calatorit prin numeroase locuri sfinte din Orientul Mijlociu, in cautarea sfatului si indrumarii unor sfinti oameni.
In cele din urma, s-a stabilit, ca si calugar, la Pesterile cele Vechi ale lui Hariton cel Mare din Palestina. Aici si-a petrecut restul vietii, intr-o mica chilie, adancit in rugaciune, veghe si post, castigand astfel respectul credinciosilor, pana a trecut la cele vesnice, in cel de-al optulea secol.

Sfantul Sfintit Mucenic Pafnutie

Sfantul Gheorghe Marturisitorul, Episcopul Antiohiei Pisidiei

Inaltat la demnitatea de episcop al Antiohiei din Pisidia gratie vietii sale credincioase, Sfantul Gheorghe Marturisitorul a trait in vremea ereziei iconoclaste, alaturandu-se, fara nici o ezitare, episcopilor stransi la Constantinopole intru apararea sfintelor icoane. Din aceasta pricina, a fost surghiunat, dandu-si duhul, in pace, pe meleaguri straine.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 19 aprilie

Pomenirea celui intre sfinti parintelui nostru Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Pomenirea sfantului mucenic Ioan;  Pomenirea sfantului mucenic Iacob: Pomenirea sfantului Ierarh Metodie
Vezi Traditii si sarbatori din 6 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 19 aprilie

Sfanta Emma, vaduva

Emma din Lesum sau Emma din Stiepel (cunoscuta si sub numele de Hemma sau Imma) (cca. 975-980 – 3 decembrie 1038) a fost o contesa venerata ca sfanta pentru faptele ei caritabile.
Nascuta in nobila familie saxona Immedinger, a fost fiica contelui Immed (Imad) din dioceza Utracht si sora lui Meinwerk, episcop de  Paderborn. S-a maritat cu Liudger, fiu al ducelui saxon Hermann Billung si frate al lui Bernard I-ul, duce de Saxonia. Imparatul Otto al III-lea a daruit acestui cuplu, in anul 1001, palatul din Stiepel, in care Sfanta Emma a cladit o biserica dedicata Fecioarei Maria, devenita un popular loc de pelerinaj. Singurul copil din acest mariaj a fost Imad, ajuns episcop de Paderborn in anul 1051.
Dupa moartea timpurie a sotului ei, in Rusia, Sfanta Emma s-a retras la proprietatea ei de la Lesum, sprijind financiar, cu o mare generozitate, catedrala din Bremen. A fost portretizata drept o mare binefacatoare a bisericii, fiind recunoscuta drept intemeietoare a mai multor locasuri de inchinaciune din regiunea Bremenului. O mare iubitoare a celor sarmani, Sfanta Emma si-a dat sufletul in pace, si a fost inmormantata la cimitirul catedralei din Bremen. Se spune ca atunci cand mormantul ei a fost deschis, trupul Sfintei Emma s-a prefacut in tarana, cu exceptia mainii ei drepte, o relicva pastrata la manastirea Sfantului Ludger de la Werden.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 19 aprilie

Sfantul profet mucenic Pafnutie; Cuv. Ioan Paleolavritul

Alte sarbatori si traditii din 19 aprilie

Cerealia / Cerialia

Ceres a fost zeita romana a granelor si recoltelor, identificata adesea cu zeitatea greceasca Demeter. Oamenii ii inchinau sarbatori in diverse locuri, insa marele festival Cerealia, in onoarea ei, avea loc anual la Roma, la templul de pe Colina Aventina, inchinat atat lui Ceres, cat si altor doua divinitati, Liber (zeu al fertilitatii) si Libera (zeita fertilitatii). Acest templu a devenit in timp un loc preferat al plebeilor, oamenii simpli din Roma ce aveau cel mai adesea de suferit din cauza recoltelor sarace.
La inceputuri, Cerealia era celebrata numai de matroanele romane, care, cu cateva zile inainte de 19 aprilie, se abtineau de la vin si alte placeri carnale. De asemeni, oamenii aflati in doliu nu avea voie sa participe la aceste ritualurile prilejuite de Cerealia.
Potrivit unei vechi teorii, ziua pacalelilor de pe 1 aprilie isi are originea in sarbatoarea Cerealia. Intr-o legenda romana se spune ca, atunci cand Proserpine, fiica lui Ceres, a fost rapita in lumea subpamanteana de catre Hades, Ceres a auzit ecourile tipetelor ei si a incercat sa o urmeze ghidandu-se dupa ele. Aceasta urmarire s-a dovedit insa a fi o farsa sau un esec, intrucat ecoul o trimitea in directii gresite. Un festival asemanator, din Grecia antica, era Thesmophoria.


Copyright © diane.ro. 2012

Nascut pe 19 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

17 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

18 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
19 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 19 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 18, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.