24 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 24 aprilie sunt celebrati Sfintul Ierarh Ilie Iorest, Sfantul Ierarh Sava, Mitropolitul Transilvaniei, Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures, Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin din Durostorum, Cuvioasa Elisabeta, Sfantul Fidelis din Sigmaringen, Preot Mucenic, si Sfantul Mucenic Sava Stratilat. In traditia populara romaneasca, pe 24 aprilie se sarbatorea Calul Sfantului Gheorghe, fara de care Sfantul Gheorghe nu ar fi putut sa il omoare pe balaur.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 24 aprilie

Sfintul Ierarh Ilie Iorest

Nascut in Ardeal, intr-un sat trasilvanean, in preajma anului 1600, Sfintul Ierarh Ilie Iorest a fost crescut de mic in spiritul credintei crestine, invatand sa caligrafieze si sa picteze icoane la manastirea Putna. Hirotonisit la Targoviste, a fost numit apoi in mitropolit al Ardealului la Alba Iulia.
Intrucat s-a impotrivit cererii princepelui Gheorghe Rakoczi de a raspandi un catehism calvin printre credinciosii romani, a fost intemnitat vreme de noua luni. Dupa aceea, a mers la manastirea Putna, unde si-a dat, in pace, sufletul Domnului.

Sfantul Ierarh Sava, Mitropolitul Transilvaniei

Originar din regiunea Aradului, fiu al unor credinciosi sarbi, Sfantul Ierarh Sava Brancovici a petrecut o mare parte a vietii sale in Tara Romaneasca. Ajuns pe scaunul de episcop al Transilvaniei in 1656, a vegheat asupra crestinilor din acea comunitate romaneasca timp de 24 de ani. Intrat in conflict cu conducatorii calvinisti ai Transilvaniei, a fost aruncat in inchisoare. Nu exista date documentare despre anul mortii sale.

Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures

Hirotonit de mitropolitul Dosoftei al Moldovei, in vremea cand era in exil in localitatea poloneza Jolkiev, Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul s-a opus tentativelor de a-i aduce pe romani spre biserica romano-catolica, platind aceasta indrazneala cu intemnitarea. Impiedicat sa revina in demnitatea de episcop dupa eliberarea din inchisoare, a plecat pe cealalta lume in preajma anului 1711.

Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin din Durostorum

De loc din Durostorum, Silistria (astazi, in Bulgaria), Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin l-au servit ca ostasi pe guvernatorul Absolanus. Pasicrat avea 22 de ani, iar Valentin 30.
Atunci cand s-a pornit o prigoana impotriva crestinilor, Sfintii Pasicrate si Valentin si-au marturisit deschis credinta in Iisus. Adusi in fata judecatorilor pagani, Pasicrat a scuipat idolul lui Apollo, si a refuzat sa daruiasca jertfe zeilor romani. Fratele sau l-a rugat cu ochii in lacrimi sa faca acest lucru, insa Pasicrate si-a pus mana in focul jertfelor si a spus :”Corpul este muritor si arde in flacari, dar sufletul este nemuritor si nu este atins de aceste suferinte”. Sfantul Valentin si-a aratat si el, de asemeni, hotararea de a-si inchina viata lui Iisus.
Atunci cand cei doi mucenici au fost dusi la locul de executie, mama Sfantului Pasicrat a mers alaturi de ei si si-a indemnat fiul sa nu se teama de moartea pentru Cristos. Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin au fost decapitati in anul 288.

Cuvioasa Elisabeta

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 24 aprilie

Pomenirea sfantului sfintitului mucenic Antipa, episcopul Pergamului; Pomenirea sfantului ierarh Calinic de la Cernica
Vezi Traditii si sarbatori din 11 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe  24 aprilie

Sfantul Fidelis din Sigmaringen, Preot Mucenic

Nascut sub numele de Mark Rey in Sigmaringen, Germania, in anul 1577, Sfantul Fidelis a practicat mai intai avocatura, fiind sfatuitorul aristocratilor din Europa, dupa o vreme despartindu-se de acestia, si ajungand un  aparator al celor sarmani. In anul 1612, a devenit calugar Franciscan Capucin, luandu-si numele de Fidelis. Misionar la Grisons, in Elvetia, a avut atat de mare succes in convertirea oamenilor incat protestantii locali au pretins ca este un spion al austriecilor. Injunghiat de moarte in biserica din Seewis, in anul 1622,  a fost canonizat mai tarziu de catre Papa Benedict al XIV-lea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 24 aprilie

Sfantul Mucenic Sava Stratilat

Provenit dintr-o familie de goti, Sfantul Sava Stratilat a fost, asemeni Sfantului Gheorghe, ofiter in armata imperiala romana. A dus o viata de o mare puritate, de post si rugaciune, si a vizitat adeseori crestinii intemnitati. Atunci cand religia lui a iesit la iveala, a fost chemat in fata imparatului, unde si-a recunoscut fara teama credinta in Iisus. Torturat in diverse feluri, a fost mereu nevatamat. Vazand aceasta minune, 70 din ostasii sai si-au marturisit credinta crestina, fiind apoi cu totii decapitati din porunca imparatului. Sfantul Sava Stratilat a fost condamnat la moarte prin inecare, si si-a dat duhul Domnului in anul 272.

 Cuvioasa Elisabeta Taumaturga

Sfanta Elisabeta Taumaturga (facatoarea de minuni) a dat dovada de un neostoit ascetism inca din copilarie si de-a lungul intregii ei vieti. Cuvioasa Elisabeta a devenit calugarita, si apoi stareta la manastirea Sfintilor Cosma si Damian din Constantinopole. Dupa moarte, moastele ei, si chiar tarana din preajma mormantului ei, au ajuns sa fie vestite pentru vindecarea celor bolnavi si suferinzi. In unele icoane, este infatisata invingand un balaur.


Copyright © diane.ro. 2012

Nascut pe 24 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

22 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

23 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
24 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 24 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 23, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.