30 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 30 aprilie este dedicata Sfantului Apostol Iacob, fratele Sfantului Apostol Ioan Evanghelistul, fiul  lui Zevedeu, Sfantului Pius al V-lea, Papa, si Sfantului Iosif Cottolengo, Preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 30 aprilie

Sfantul Apostol Iacob, fratele Sfantului Apostol Ioan Evanghelistul, fiul  lui Zevedeu

Sfantul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu si fratele Sfantului Apostol Ioan Evanghelistul, a fost unul din cei 12. La chemarea lui Iisus, el si-a parasit tatal si plasele pescaresti, urmandu-l, impreuna cu Ioan, pe Mantuitor. A fost unul din cei trei apostoli carora Domnul le-a dezvaluit maretele secrete ale divinitatii, fiind de fata la schimbarea la fata a lui Cristos si a viziunii  despre rastignire din gradina Ghetsimani.
Dupa ce a fost vizitat de Sfantul Duh, Sfantul Apostol Iacob a predicat Evanghelia in diverse locuri, ajungand pana in Spania. La intoarcerea de pe peninsula iberica, a avut o severa confruntare cu evreii, acesti luandu-si in ajutor pe vrajitorul Hermogenes. Atat Hermogenes cat si ucenicul sau, Filip, au fost covarsiti de puterea lui Iacob, ajungand in cele din urma sa se boteze dupa legea crestina. Dupa aceea, evreii l-au denuntat lui Irod si au angajat un om, pe nume, Iosua, sa il ucida pe apostol. Acest Iosua, recunoscand adevarul provaduit de Sfantul Iacob, s-a cait si s-a convertit la credinta crestina. Atunci cand Iacob a fost condamnat la moarte, aceeasi sentina i s-a aplicat lui Iosua. In timp ce urca scarile esafodului, Iosua l-a rugat pe Sfantul Iacob sa ii ierte pacatul omorului, apostolul imbratisandu-l, sarutandu-l si spunandu-i : “pacea si iertarea sa fie impreuna cu tine”. Amandoi au fost ucisi prin decapitare. Sfantul Iacob a primit cununa muceniciei in anul 45, la Ierusalim. Trupul sau a fost dus la un mormant din Spania, dand prilej acolo unor numeroase miracole.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 30  aprilie

Pomenirea sfantului sfintit mucenic Simeon, episcopul Persidei, cu insotitorii sai Avdela preotul, Gotazat, Fusic si altii o mie o suta cincizeci; Pomenirea preacuviosului Acachie, episcopul Melitinei; Pomenirea sfantului mucenic Adrian; Pomenirea celui intre sfinti parintele nostru Agapet.
Vezi Traditii si sarbatori din 17 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 29 aprilie

Sfantul Pius al V-lea, Papa

Sfantul Pius al V-lea (1504 - 1572), papa intre anii 1566 si 1572, a fost unul dintre cei mai cunoscuti lideri ai reformei catolice. Nascut sub numele de Antonio Ghislieri in Bosco, Italia, intr-o familie saraca, a muncit ca pastor pana la varsta de 14 ani, dupa aceea alaturandu-se Dominicanilor, si fiind hirotonisit in anul 1528. Numit fratele Michele, a studiat la Bologna si Genoa, apoi predand teologia si filozofia vreme de 14 ani in diverse asezaminte dominicane. Desemnat inchizitor al regiunilor Como si Bergamo, a fost atat de dostoinic in aceasta demnitate incat, la indemnul cardinalului Carafa, a fost numit de catre Papa Iuliu al III-lea drept comisar general al Inchizitiei.
Ca papa, Pius al V-lea a avut drept principal obiectiv continuarea marilor reforme ale bisericii, in special implementarea pana la capat a decretelor Conciliului de la Trant. A publicat Catehismul Roman, a revizuit Breviarul Roman si Misa Romana; de asemeni, l-a declarat pe Thomas Aquinas drept Doctor al Bisericii, si a initiat publicarea unei noi editii a operelor lui Aquino.
In anul 1751, Papa Pius al V-la a creat Congregatia Indexului, dand astfel mai multa putere bisericii in fata protestantilor si a scrierilor eretice. Pentru a se opune amenintarii otomane, ce avansa cu vigoare in zona mediteraneeana, a organizat o puternica alianta intre Venetia si Spania, ce a condus la covarsitoarea victorie asupra turcilor de la Lepanto.
Papa Pius al V-lea a fost beatificat de catre Papa Clement pe 1 mai 1672, fiind canonizat de Papa Clement al XI-lea in ziua de 22 mai 1712.

 Sfantul Iosif Cottolengo, Preot

Sfantul Iosif Cottolengo (1786 – 1842) s-a nascut in localitatea Bra, din apropiere de Turin, Italia. A fost hirotonisit si implicat in lucrarea pastorala. Atunci cand o femeie asupra careia veghea a murit din cauza lipsei de ajutor medical din Turin, a intemeiat o institutie pentru ajutorarea bolnavilor saraci. La propasirea acestei organizatii au participat voluntari apartinand Fratilor Sfantului Vincent si Surorilor Sfantului Vincent. Odata cu aparitia unei epidemii de holera, spitalul a fost inchis, fiind mutat in imprejurimile orasului Valdocco. Spitalul s-a extins si si-a diversificat activitatile, ajutand pe cei batrani, orbi, surzi, ologi si bolnavi mental. Pentru a administra sprijinul acestor dezavantajati ai sortii, Sfantul Iosif Cottolengo a intemeiat ordinele Fiicele Compasiunii, Fiicele Bunului Pastor,  Eremitii Sfantului Rozariu si Preotii Sfintei Treimi. Slabit de o febra tifoida, Sfantul Iosif Cottolengo a murit la Chieri, in Italia, fiind canonizat in anul 1934.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 29 aprilie

Sfantul Apostol Mucenic Iacob cel Mare

Copyright © diane.ro. 2012

:
Nascut pe 30 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

27 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

29 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
30 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 30 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 30, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.