1 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 1 mai sunt comemorati Sfantul Prooroc Ieremia, Cuviosii Mucenici Eftimie, Ignatie si Acachie, Cuvioasa Isidora, si Sfantul Iosif Muncitorul.
In traditia populara romaneasca, ziua de 1 mai (Armindenul) era rezervata petrecerilor la iarba verde, pentru a se intra cu sanatate in vara si a avea parte de veselie in tot restul anului. Cu aceasta ocazie, se bea vin (pelin) rosu, astfel incat sa innoiasca sau subtieze sangele, sau vin alb insotit de cas dulce, pentru a trece cu bine peste tot anul. Pentru a fi frumoase, fetele si femeile obisnuiau sa isi cumpere vin cu banutii atarnati la gat. Se aseza la poarta o ramura verde de stajar, fag ori salcie, purtand numele de “armindeni”. Sarbatoare a boilor, Armindenul se tinea pentru rodul viilor, odihna pamantului, belsugul laptelui vacilor, apararea contra bolilor, frigurilor si serpilor, pentru ca vinul sa nu faca floare si animalele sa nu se imbolnaveasca. Pe data de 1 mai, conform traditiei, femeile mergeau sa culeaga buruieni pentru leacuri.


Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 1 mai

Sfantul Prooroc Ieremia

Sfantul Prooroc Ieremia este autorul cartii din Vechiul Testament ce ii poarta numele si a Cartii Plangerilor. Fiul lui Helchia, din tribul lui Levi, originar din orasul Anatot din pamantul lui Veniamin, a facut proorociri vreme de 30 de ani, din 613 pana in 583 i.Cr. Atunci cand poporul evreu a fost luat in captivitate in timpul regelui Zedechia, Sfantul Ieremia a ramas in urma compatriotilor sai, deplangand decaderea Ierusalimului. Atat el, cat si scribul sau, pe nume Barcuh, au fost luati cu forta de evreii ce au fugit in Egipt. Acolo, profetiile sale au continuat sa ii supere pe cei de acelasi neam cu el, care au sfarsit prin a-l ucide cu pietre in anul 583.

Cuviosii Mucenici Eftimie, Ignatie si Acachie

Cuviosii Mucenici Eftimie, Ignatie si Acachie au renuntat cu totii la Cristos in tinerete si s-au indreptat spre islamism, caindu-se dupa aceea pentru aceasta ratacire si urmand cu o sporita credinta invatamintele crestine. Au revenit toti trei, in diferite perioade, la Constantinopole, declarandu-se crestini si supunandu-se astfel condamnarii la moarte potrivit legii islamice. Sarmana si pioasa mama a lui Acachie i-a spus fiului ei :”Asa cum l-ai negat de bunavoie pe Domnul, la fel trebuie acum de bunavoie si plin de curaj sa induri mucenicia pentru iubitul nostru Iisus”. Sfintele moaste ale Cuviosilor  Mucenici Eftimie, Ignatie si Acachie sunt pastrate la Schitul Venerabilului Inaintas pe de Sfantul Munte, unde au fost calugari.

Cuvioasa Isidora

In manastirea egipteana de la Tabenisi traia o umila maicuta pe nume Isidora, ce obisnuia sa isi acopere parul cu o veche carpa de sters vasele. Celelalte maicute, lipsite de caritate, o considerau nebuna, si ii incredintau cele mai umile sarcini, tratand-o cu dispret si jucandu-i adeseori crude farse. Isidora trecea prin aceste patimiri fara a se plange in vreun fel.
Intr-o zi, maicutele au fost vizitate de Sfantul Sihastru Pitirim. Inainte de a ajunge la manastire, sfantul avusese o viziune, in care un inger l-a indrumat :”Acolo vei gasi un ales vas plin de gratia lui Dumnezeu, pe care il vei recunoaste dupa coroana stralucind deasupra capului”. Sfantul Pitirim a cerut sa le vada pe toate maicutele si atunci cand i-a fost adusa in fata Isidora, a putut zari o coroana de lumina inconjurandu-i capul acoperit cu vechea si zdrentuita carpa de vase. Pitirim a cazut la picioarele Sfintei Isidora, iar ea a cerut binecuvantarea sihastrului.
Caindu-se pentru purtarea lor de pana atunci, maicutele au inceput sa o onoreze pe Isidora ca pe o sfanta. Pentru a scapa de aceste adulari, ea si-a patrecut restul vietii in sihastrie.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 1 mai

Pomenirea sfantului preacuviosului parintelui nostru Ioan, ucenicul sfantului Grigorie Decapolitul; Pomenirea sfantului parintelui nostru Cosma, episcopul Calcedonului; Pomenirea preacuvioasei Maicii noastre Atanasia; Pomenirea sfintilor mucenici Victor, Zotic, Zinon, Achindin si Severian
Vezi Traditii si sarbatori din 18 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 1 mai

Sfantul Iosif Muncitorul

Impreuna cu Sfanta Fecioara Maria si Copilul Iisus, Sfantul Iosif este unul din cei trei membri ai Sfintei Familii. Venerarea oficiala a Sfintei Familii a inceput in secolul al XVII-lea, gratie lui François de Laval.
Papa Pius al IX-lea l-a proclamat pe Sfantul Iosif drept patron al Bisericii Universale in anul 1870, el fiind, in mod neoficial, si sfantul patron impotriva ezitarilor si indoielilor, precum si patronul luptei contra comunismului. Potrivit traditiei catolice, Sfantul Iosif a murit in bratele lui Iisus si ale Fecioarei Maria. El este considerat un model al credinciosului pios care primeste gratia divina in clipa mortii, fiind invocat in special in rugaciunile familiilor, tatilor, femeilor insarcinate, calatorilor, emigrantilor, vanzatorilor si cumparatorilor de case, mestesugarilor, inginerilor si a muncitorilor, in general.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 1 mai

Preafericitul Ieremia; Sfantul Iosif Muncitorul


Copyright © diane.ro. 2012


Nascut pe 1 mai – Horoscop general Profil astrologic

1 Mai , sarbatoarea primaverii si/sau ziua muncii

29 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

30 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
1 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 1 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 01, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.