10 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 10 mai sunt celebrati Sfantul Apostol Simon Zilotul, Cuviosul Isihie Marturisitorul, Cuviosul Lavrentie, si Sfantul  Antonin din Florenta, Episcop.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 10 mai

Sfantul Apostol Simon Zilotul

Sfantul Apostol Simon Zelotul a facut parte din cei douasprezece. Nascut in Cana Galileei, el a fost mirele de la nunta din Cana, la care Iisus a facut prima sa minune, transformand apa in vin (Ioan 2: 12).
Dupa ce a Sfantul Duh s-a coborat asupra lui, la Pentecost, adica la 50 de zile dupa ce a inviat Iisus, Sfantul Simon Zilotul a adus invataturile Bibliei in Africa. Acolo a a avut privilegiul de a fi rastignit, asemeni lui Iisus Cristos.

Cuviosul Isihie Marturisitorul

Nascut in Asia Mica, in localitatea Adramitt, Cuviosul Isihie Marturisitorul s-a retras multa vreme in pustnicie in Muntele Meon, fiind cunoscut apoi drept intemeietor al unei biserici dedicate Sfantul Apostol Andrei, intr-o regiune apropiata de mare. Si-a dat duhul in pace, indepartat de lume.

Cuviosul Lavrentie

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 10 mai

Pomenirea sfantului sfintitului mucenic Simeon, episcopul Ierusalimului; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Ioan Marturisitorul; Sfintii mucenici Pavel, Ioan, Petru, Nicolae, Auxentie, Serghie, Anastasia; Sfanta mucenita Maria; Pomenirea sfantului Ierarh Stefan
Vezi Traditii si sarbatori din 27 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 10 mai

Sfantul  Antonin din Florenta, Episcop

Nascut la Florenta, pe 1 martie 1389, avandu-i drept parinti pe Niccolo si Thomasina Pierozzi, Sfantul Antonin s-a raliat lui Ioan Dominic, marele reformator italian al bisericii din acea perioada, ajungand apoi la manastirea Santa Maria Novella din Florenta, pentru a fi admis in Ordinul Dominican. La mai putin de un an, a fost acceptat in acest ordin, fiind cel dintai ce a fost trimis la manastirea din Fiesole, pe cale de a fi inaltata de catre Ioan Dominic. Impreuna cu Fra Angelico si Fra Bartolomeo, cel dintai devenit apoi un faimos pictora, iar al doilea un apreciat miniaturist, a fost indrumat catre Cortona, pentru a-si face noviciatul sub vegherea lui Laurentiu de Ripafratta. Dupa aceea, s-a intors la Fiesole, unde a ramas pana in anul 1409, fiind apoi constrans de catre florentini,  impreuna cu toti fratii sai, credinciosi Papei Grigorie al XII-lea, sa isi gaseasca adapost la manastirea din Foligno. Cativa ani mai tarziu, a devenit un promotor fervent al reformelor initiate de catre Ioan Dominic. In anul 1411, a devenit vicar al manastirii din Folignio, apoi staret al manastirii de la Cortona, si, dupa aceea, staret al manastirilor din Roma (Minerva), Napoli ( Sfantul Martir Petru), Gaeta, Sienna, si Fiesole (in mai multe randuri). Din 1433 pana in 1446, a fost vicarul Congregatiei Toscane, intemeiate de Ioan Dominic. In aceasta perioada, a pus bazele vestitei manastiri Sfantul Marcu din Florenta. Ca teolog, Sfantul Antonin a luat parte la Conciliul din Florenta (1439) si a gazduit teologii dominicani la manastirea Sfantul Marcu, adunati la un conciliu de catre Eugen al IV-lea.
A fost, apoi, silit de Papa Eugen al IV-lea sa accepte Arhiepiscopia din Florenta. A reprezentat, de mai multe ori, republica Florentina, in calitate de ambasador.
La moartea sa, pe 2 mai 1459, insusi Papa Pius al II-lea a indrumat felul de desfasurare a inmormantarii sale. Sfantul Antonin a fost canonizat de Adrian al VI-lea, pe data de 31 mai 1523.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 10 mai

Sfantul Simon Zelotul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 10 mai – Horoscop general Profil astrologic

8 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

9 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
10 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 10 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 09, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.