Ceapa in superstitii, farmece si legende

Modesta, umila si, uneori, detestata ceapa a generat, de-a lungul secolelor, nenumarate superstii, credinte, legende si farmece, ce au inaltat-o la rang de simbol si leac minune. Dar nu numai atat...

Egiptenii venerau aceasta planta ca simbol al vietii eterne.Nu intamplator, in mormintele din Egiptul antic s-au descoperit picturi infatisand numeroasele coji ale cepei intruchipand universul si eternitatea. Mumiile pregatite pentru viata de dupa moarte aveau asezate alaturi cateva cepe infasurate in bandaje, asemeni unor alte mici mumii. Liderii egipteni jurau inainte de a fi investiti tinandu-si mana dreapta pe o ceapa.



Romanii mancau regulat aceasta leguma si o duceau cu ei in toate campaniile lor, din Anglia si pana in Germania. Ei aveau credinta ca ea poate vindeca afectiunile ochilor si gurii, dezinteria, muscaturile de caine, avand si capacitatea de a alina durerile de dinti si a provoca somnul.

In timpul Evului Mediu, in unele regiuni din occident, ceapa era atat de pretuita incat era folosita nu numai ca amuleta contra holerei, ci si ca dar de nunta si moneda de schimb pentru plata chiriilor.

Se spune ca bisericile rusesti si alte locasuri de cult crestin ortodoxe aveau cupole sub forma unui bulb ascutit la varf, ce intruchipau simbolul eternitatii reprezentat de ceapa.

O legenda turceasca povesteste ca, dupa ce Satana a fost alungat din ceruri, oriunde calca, iesea din pamant usturoi de sub piciorul lui stang, si ceapa de sub cel drept.

Indienii Mono credeau ca roiul stelar al Pleiadelor reprezenta un grup de femei alungate din case de sotii lor pentru ca mancau prea multa ceapa. Dupa ce au fost napaditi de singuratate, barbatii le-au cautat in van, ele fiind deja departe, in ceruri.

Chipurile, ca sa nu iti dea lacrimile atungi cand tai o ceapa, tine in gura un cartof crud (sau o furculita, ori un bat de chibrit)! O alta metoda de a nu plange cand decojesti aceasta leguma ar fi sa asezi in varful cutitul un mic cartof; in acest fel, se zice ca usturimea degajata de ceapa taiata este absorbita de cartof!

Dupa ce cureti ceapa, daca arunci cojile pe jos, ai parte de ghinion ori de saracie. Pentru a te feri de necazuri, arunca foile uscate pe foc.

O ceapa asezata sub perna te ajuta sa iti vezi viitorul in vis.

Atunci esti in fata unei mari dileme, si nu esti hotarat ce sa faci, scrie-ti fiecare optiune pe cate un bulb, si aseza cepele undeva in intuneric. Cea dintai care incolteste iti dezvaluie ce decizie trebuie sa iei!
O astfel de metoda magica, era folosita de fetele nehotarate pe care dintre curtezanii lor sa il aleaga.

Daca ii doresti fericire in casnicie unei mirese, arunca o ceapa dupa ea.

Un bulb al acestei plante in care infingi cat mai multe ace sau bolduri, si il asezi la fereastra, te apara de spiritele rele.

Marginea unei cepe taiate, frecate de o parte a corpului care te doare are darul atrage spre ea suferinta si a te usura astfel de durere. Pentru a scapa intru totul de respectiva afectiune, este necesar sa arzi apoi ceapa.

Dupa o alta superstitie, pentru a scapa de negi, trebuie sa ii freci cu marginea taiata a unei cepe, pe care sa o arunci apoi peste umarul drept, fara a te uita in spate.

O alta metoda magica de a scapa sau a te feri de o boala presupunea sa legi o ceapa de unul din picioarele patului sau, pur si simplu, sa o asezi sub pat, dupa ce ai taiat-o in doua.

Intr-un farmec popular odata in occident, atunci cand o persoana era grav bolnava, ea putea fi vindecata daca se ardea o ceapa. Conform acestei superstitii, leguma  curatata sau taiata tinuta intr-o camera avea puterea de a distruge microbii, si de a preveni ori alunga febra, raceala si alte bolesnite, zbarcirea si innegrirea confirmand efectul ei terapeutic. Oricum, dupa ce isi facea efectul, ea trebuia neaparat sa fie arsa.

O ceapa frecata pe taisul unei sabii sau a unui pumnal are potentialul de a purifica astfel de arme.

Se spunea ca o ceapa cruda frecata peste o intepatura de albina sau de viespe te scapa de durere. Vracii populari din vechime recomandau aceasta leguma pentru probleme legate de rinichi, tuse, raceli, chelie, dureri ale gleznelor si incheieturilor mainilor.

Cu toate acestea, unii oameni considerau ca este cu ghinion sau periculos sa tii in casa o ceapa taiata sau cruda , temandu-se ca aceasta ar putea atrage bolile din aerul de afara. Tocmai de aceea, orice parte nefolosita a acesteia era aruncata fara intarziere.

In secolul al XIX-lea, copii de scoala, isi frecau cu ceapa palmele batute cu o nuielusa, avand credinta ca astfel isi vor usura durerile si , mai mult decat atat, nuiaua vinovata se va frange in doua!


Superstitii romanesti despre ceapa


Sfintii fug de mirosul de usturoi si ceapa.

Ceapa sa nu manance femeile si fetele noaptea, ca nu le iubesc flacaii.

Usturoiul e nascut dimineata, cand rasare soarele, iar ceapa, noaptea.

Sa nu mananci ceapa in noaptea dinspre sambata, caci iti cere sa-i dai sufletul.

Ceapa are imbracaminte pe trup, 70 de piei.

Daca visezi ceapa, plangi.

Ca sa nu visezi morti, sa le dai ceapa de pomana.

Ceapa are lapte. Cand naste femeia, e bine sa manance putina ceapa, ca sa-i vina laptele; usturoi sa nu manance, ca ii arde laptele. Usturoiul se pune la piept, atunci cand intarca femeia, ca sa sece laptele.

Pentru a afla daca anul va fi ploios sau secetos, se face calendarul cepei. Se aleg 12 coji de ceapa, si se inseamna fiecare,  corespunzator fiecarei luni a anului, incepand cu ianuarie si terminand cu decembrie. Se pune cate un deget de sare, in mod egal, pe fiecare coaja. Acelea ce vor fi dupa o vreme umede anunta luni cu ploaie, iar cele ramase uscate, luni secetoase.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Capsunile in legende, superstitii si simboluri

Marul in vraji si farmece de dragoste

Ceapa | O poveste cu talc
Ceapa in superstitii, farmece si legende Ceapa in superstitii, farmece si legende Reviewed by Diana Popescu on mai 07, 2012 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Mama ce imi mai spune povesti de genu' :D

    RăspundețiȘtergere
  2. WOw chiar nu stiam..atatea lucruri despre ceapa..si cand ma gandesc ca mie nu mi prea place..

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum ar fi sa stai cu un cartof in gura in timp ce tai ceapa :)))))

    RăspundețiȘtergere
  4. ce tare...nu stiam lucrurile acestea;))

    RăspundețiȘtergere
  5. dar de ce se da ceapa de pomana..stiu ca merge dar de ce tocmai ceapa??care e motivul?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.