Eclipsa de luna in superstitii, legende si mituri


Eclipsa de lună a inspirat din cele mai vechi timpuri nenumărate superstiții, mituri și legende,  menite a da o tălmăcire  supranaturală acestui impresionant fenomen ceresc. Deși a fost explicată științific încă din vremea dinastiilor chineze și a călătoriilor lui Columb pe ocean, eclipsa de lună a continuat să inspire spaimă și teroare printre oameni, fiind considerată  ca un semn rău sau o prevestire a unor mari nenorociri și calamități naturale.

Chiar și în zilele noastre, în timpul unei eclipse de lună, unii oameni din India nu îndrăznesc să iasă din casăși închid toate ferestrele și ușile, având ferma convingere că razele selenare din acest interval de timp au efecte extrem de dăunătoare. Mai mult decât atât, ei fac o mare hărmălaie, bătând cât pot de tare în oale și tigăi, pentru a alunga forțele rele ce au pus stăpânire pe lună. La fel se întâmplă și în Japonia.
Babilonienii aveau credința că dispariția lunii de pe cer prezicea mari cataclisme aduse de zei în acele părți ale lumii în care Selena era umbrită cel mai mult.

Caldeenii erau convinși că întunecarea lunii arată mânia acesteia, urmând să apară în lume foamete, molime și dezastre naturale.

Chinezii credeau că luna era mâncată de un dragon, obișnuind să tragă salve de tun pentru a pune pe fugă mitologica creatură. Navele militare chinezești trăgeau cu toate tunurile din dotare în vremea unei eclipse chiar și în secolul al XIX-lea!

În Biblie se spune că atunci când luna devine roșie, acesta este un semn că apocalipsa este aproape.

Potrivit unor superstiții orientale, în timpul unei eclipse de lună nu este bine să tai legume și nici să cosi.

În tradiția japoneză și în unele culturi arctice, se spune că dispariția lunii de pe bolta cerească are capacitatea de a otrăvi pământul. Pentru a evita orice fel de contaminare, fântânile erau acoperite, iar vasele din bucătărie erau întoarse cu fundul în sus.

În unele părți ale lumii, se recomandă ca femeile însărcinate să poarte îmbrăcăminte de culoare roșie, astfel încât să reducă influență dăunătoare a Selenei asupra copilului lor nenăscut. O altă superstiție sfătuiește femeile însărcinate să nu își atingă burta în vremea unei eclipse de lună, pentru ca bebelușii lor să nu aibă semne din naștere. Indienii sunt de părere că dacă o gravidă iese afară într-o astfel de ocazie, ea va naște un copil cu buza de iepure.

Conform unor străvechi credințe europene, nu este bine să se facă dragoste atunci când are loc o eclipsa de lună, pentru ca nu cumva copilul născut în  urmă acestei relații să fie posedat de demoni.

Alte superstiții, legende și mituri despre eclipsa de lună:

- Trebuie să te speli atât înainte cât și după un astfel de eveniment astronomic.
- Dacă dormi cu părul ud atunci când luna se ascunde pe cer riști să devii lunatic.
- Mâncarea gătită înainte de eclipsă trebuie să fie aruncată, întrucât este necurată (India).
- Îndrăgostiții care se sărută în vremea unei eclipse de lună vor rămâne împreună pentru totdeauna.
- Cei care au în mâna un topor sau un cuțit în timpul unei eclipse de lună riscă să se rănească (india).

Următoarele eclipse de luna vor avea loc după cum urmează :

- 4 iunie 2012 (în Săgetător)
- 28 noiembrie 2012 (în Gemeni)
- 25 aprilie 2013 (în Scorpion)
- 25 mai 2013 (în Săgetător)
- 18 octombrie 2013 (în Berbec)
- 15 aprilie 2014 (în Balanță)
- 8 octombrie 2012 (în Berbec)


Copyright © diane.ro. 2012

Evenimente astronomice în 2012

Luna plina in superstitii si farmece

Eclipsa de soare in superstitii, mituri si legende
Eclipsa de luna in superstitii, legende si mituri Eclipsa de luna in superstitii, legende si mituri Reviewed by Diana Popescu on iunie 03, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.