18 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 18 iulie sunt praznuiti Sfantul Mucenic Emilian de la Durostor, Sfintul Mucenic Iachint, Sfintii Mucenici Pavel, Teis si Valentina, si Sfantul Frederic, Episcop.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 18 iulie

Sfantul Mucenic Emilian de la Durostor

Originar din Durostor (Silistra din zilele noastre), contemporan cu imparatul Iulian Apostatul, Sfantul Mucenic Emilian a fost ostas in armata imperiala din acea regiune si tainic slujitor al Domnului Iisus Hristos. Un legat imperial sosit la Durostor pentru a-i captura pe toti crestinii de acolo, nu a reusit insa sa il dea in vileag pe vreunul. Pentru a-si satisface orgoliul, el a oferit o petrecere mareata tuturor locuitorilor orasului, insotita de sacrificii aduse zeilor pagani.
In noaptea dinaintea planuitei sarbatori, Sfantul Emilian a sfaramat cu un ciocan toate statuile idolilor din localitate. In dimineata urmatoare, paganii infuriati au pus mana pe un om nevinovat, acuzandu-l de distrugerea statuilor. Nevrand sa sufere din cauza lui cineva nevinovat, Sfantul Emilian s-a infatisat legatului si a marturisit ca el este autorul ofensei aduse zeitatile romane. Atunci cand a fost intrebat cine ii ordonase sa faca asa ceva, a replicat:”Dumnezeu si si sufletul meu mi-au poruncit sa fac praf acele pietre pe care voi le numiti zei”. Drept pedeapsa, Sfantul Emilian a fost supus unor crunte schingiuri si a murit ars de viu.

Sfintul Mucenic Iachint

De loc din Cezareea Capadociei, Sfantul Mucenic Iachint a fost slujitor al imparatului Traian. Dat in vileag drept crestin, intrucat nu lua parte la jertfele inchinate idolilor, a fost intemnitat, dandu-i-se sa manance numai din acea hrana dedicata zeilor romani. Sfantul Iachint nu a pus gura pe o astfel de spurcata mancare si a murit de foame dupa 40 de zile.

Sfintii Mucenici Pavel, Teis si Valentina

Frati egipteni din Cezareea, Sfintii Mucenici Pavel, Teis si Valentina
au fost denuntati drept crestini guvernatorului Firmin. Acesta a dat porunca sa li se arda talpile picioarelor si sa fie schingiuiti prin foc si sabie. Au pierit toti trei prin decapitare.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 18 iulie

Aflarea Moastelor Cuviosului Serghie de Radonej; Cuviosul Atanasie Atonitul; Sfintele Mucenite Ana si Chirila; Sfintele Mucenite Elisaveta si Varvara; Icoana Maicii Domnului "Econoama".
Vezi Traditii si sarbatori din 5 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 18 iulie

Sfantul Emilian din Durostorum, Mucenic

Sfantul Frederic, Episcop

Sfantul Frederic, episcop de Utrecht, a fost educat intru pietate si sacra invatatura printre clericii bisericii de la Utrecht. Dupa hirotonisire, a fost insarcinat de episcopul Ricfried sa se ingrijeasca de cei convertiti, si a fost numit succesor al lui acestuia in jurul anului 825. Noul episcop s-a ocupat de indata, cu ravna si credinta, de restabilirea ordinei crestine in teritoriile sale, si i-a trimis pe Sfantul Odulf si alti zelosi si virtuosi lucratori intru Domnul in zona nordica, pentru a risipi orice urma de paganism ramasa pe acolo.
Sfantul Frederic a mentinut o statornica corespondenta cu Rabananus Maurus. Laudat pentru cunoasterea si puterea lui de intelegere la sinodul de la Mainz din 829, ii este atribuita hagiografia Vita S. Bonifacii.
Nu se cunoaste cu certitudine cum a murit Sfantul Frederic. Se stie ca a fost ucis, insa nu si de catre cine si din ce motiv. Potrivit unei legende, a fost omorat de doi oameni dupa o liturghie oficiata pe 18 iulie 838. Conform scritorilor din secolele XI si XII, episcopul Otbert de Liège si William de Malmesbury, ucigasii fusesera tocmiti de imparateasca Judith, ofensata de criticile aduse de Sfantul Frederic fata de stilul ei usuratec de viata. Mai tarziu, autori precum Cesare Baronio si Jean Mabillon au scris ca asasinii fusesera trimisi de locuitorii din Walcheren, cunoscuti drept inveterati oponenti ai crestinismului.
La putin dupa moartea sa, Sfantul Frederic a fost canonizat. Ingropat la biserica Sfantului Salvator din Utrecht, este recunoscut drept sfant patron al luptei impotriva surzeniei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 18 iulie

Sfantul Mucenic Emilian din Durostorum


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 18 iulie – Horoscop general Profil astrologic

16 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

17 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
18 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 18 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 17, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.