3 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 3 iulie sunt celebrati Sfantul Mucenic Iachint, Sfantul Anatolie, Patriarhul Constantinopolului si Sfantul Apostol Toma.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 3 iulie

Sfantul Mucenic Iachint

Tanar curtean al imparatului Traian, Sfantul Iachint isi pastra secreta credinta in Iisus Hristos. Atunci cand imparatul si suita lui aduceau ofrande idolilor, el statea mereu deoparte. Pana la urma, acest lucru a sarit in ochi, asa ca, adus in fata lui Traian, Sfantul Ioachint nu a mai ezitat sa isi marturiseasca religia.
Drept urmare, a fost aspru biciuit si aruncat in temnita, imparatul poruncind sa nu i se dea de mancare pana cand nu aducea jertfe zeilor. Sfantul Ioachint a refuzat, la randul sau, sa bea si sa se hraneasca, murind din aceasta pricina opt zile mai tarziu.

Sfantul Anatolie, Patriarhul Constantinopolului

Preot in Alexandria, Sfantul Anatolie a fost numit episcop al Contantinopolului la Conciliul de la Efes din anul 449, de catre Dioscoros, patriarhul monofizit al Alexandriei, care spera ca in acest fel va avea un aliat de nadejde. Cu toate acestea, Anatolie nu s-a sfiit sa apere adevarurile autenticului crestinism in cadrul Conciliului de la Calcedon, unde i-a condamnat pe Eutihie, Nestorie si Dioscorus pentru greselile lor in interpretarea Sfintei Evanghelii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 3 iulie

Sfantul Mucenic Metodie, episcopul Patarelor; Sfantul Ierarh Gurie; Sfintii Mucenici In, Pim si Rin; Sfintii Mucenici Aristoclie, Dimitrian si Atanasie; Sfîntul Ierarh Levchie Marturisitorul
Vezi Traditii si sarbatori din 20 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 3 iulie

Sfantul Toma, Apostol

Sfantul Toma, un evreu devenit unul din cei 12 apostoli, s-a daruit lui Hristos cu o inflacarata pasiune. Atunci cand Iisus a decis sa se reintoarca in Iudeea, pentru a-si vizita prietenul bolnav Lazar, Sfantul Toma i-a indemnat pe ceilalti apostoli sa il insoteasca pe Domnul, intrucat aceasta calatorie putea fi extrem de primejdioasa avand in vedere ostilitatea tot mai mare a autoritatilor. La cina cea de taina, dupa ce Hristos le-a spus apostolilor ca se duce sa le pregateasca un loc ales, alaturi de el, Sfantul Toma si-a marturisit necunoasterea lui si a celorlalti ucenici fata de acel loc, iar Iisus i-a asigurat pe cei prezenti,  prin cuvinte memorabile, despre  faptul ca El este Calea, Adevarul si Viata. Sfantul Toma este cunoscut mai ales datorita neputintei sale de a-i crede pe ceilalti apostoli ca au fost martorii ridicarii la ceruri a lui Iisus in prima duminica de Pasti, primind din aceasta cauza porecla de “Toma Necredinciosul”. Opt zile mai tarziu, cu prilejul celei de-a doua aparitii a lui Iisus, acesta l-a certat pe Toma pentru scepticismul sau si i-a aratat dovezile pe care si le dorea: semnele cuielor din mainile si picioarele sale sale, precum si rana facuta de sulita in coasta sa. Convins, in sfarsit, de adevarul invierii, Sfantul Toma a exclamat : “Domnul si Dumnezeul Meu!”.
Potrivit traditiei, dupa Cincizecime, atunci cand apostolii s-au despartit, Sfantul Toma a mers sa ii crestineze pe parti, medei si persani. Se spune ca ajuns, in cele din urma, in India, pe coasta Malabarului, unde, pana in zilele noastre, oamenii isi spun “crestinii Sfantului Toma”. A murit pentru Iisus, strapuns de sabie, intr-un loc numit Calamina. Sfantul Toma este cunoscut drept patron al arhitectilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 3 iulie

Sfantul Mucenic Iacint; Sfantul Episcop Anatolie


Copyright ©diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 3 iulie – Horoscop general Profil astrologic

1 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

2 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

3 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 3 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 02, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.