Salata de vinete - Retete traditionale ale lumii
Salata de vinete, un deliciu al verii, mai ales atunci cand este scoasa rece de la frigider si este insotita de niste apetisante feliute de rosii, este recunoscuta ca un deliciu in multe parti ale lumii, putand fi intalnita intr-o impresionanta varietate de retete si combinatii culinare.
"Baba ghanoush" sau "baba ganuj" este o populara mancare arabeasca din vinete tocate si amestecate cu diferite alte legume. De cele mai multe ori, vinetele sunt coapte sau fripte inainte de a fi curatate de coaja, astfel incat miezul lor sa fie moale si atins de o aroma de fum. "Baba Ganuj" este adeseori mancata inmuindu-se in ea pita sau paine arabeasca, ori fiind adaugata la alte preparate culinare.
"Mutabel" este o alta comoara gastronomica levantina, incluzand, de asemeni, vinete tocate coapte pe foc si tahini (un ingredient arabesc preparat din boabe de susan nedecorticate si faina), amestecate cu sare, ardei iuti, ulei de masline si seminte de rodie. De cele mai multe ori, mancarea "Mutabel" este considerabil mai picanta decat "baba ganuj".
In Armenia, salata de vinete este cunoscuta sub numele de "Mutabal", principalele ingrediente fiind vinetele, tahini, usturoi, lamaie, ceapa si, uneori, chimion.
In Turcia, aceasta mancare se numeste "patlıcan salatası" (salata de vinete) si este gatita din vinete prajite, ulei de masline, suc de lamaie si usturoi. In unele cazuri, se adauga tahini, feliute de rosii si ardei iuti verzi. In mod frecvent, vinetele sunt amestecate cu iaurt, ulei de masline si usturoi. "Patlıcan beğendi" este un fel de mancare asemanator, servit fierbinte, cu carne, si incluzand branza, lapte si faina.
In Israel, se intalneste atat o varianta traditionala, preparata din vinete tocate arse pe foc, usturoi si tahini, precum si o mancare facuta cu maioneza in loc de tahini, purtand numele de "salat hatzilim b'mayonnaise".
In Grecia si Cipru, "melitzanosalata", adica salata de vinete, are drept ingrediente ulei de masline si zeama de lamaie.
"Caponat" este un preparat sicilian facut din legume fripte si tocate, cu precadere vinete si ardei iuti, asezonat cu telina, masline si caper, intr-un sos dulce-amarui. Daca in zilele noastre, caponata reprezinta un aperitiv, pana in secolul al XVIII-lea era adesea un fel de mancare principal.
"Caviarul din vinete (aubergine)" este gatit in sudul Frantei. Potrivit unei vechi retete, vinetele sunt coapte la foc, curatate de coaja si amestecate cu usturoi, rosii, patrunjel, suc de lamaie si ulei de masline. Se serveste ca un aperitiv, impreuna cu paine frantuzeasca.
Atata in Romania, cat si in Ungaria, acest deliciu alimentar se pregateste din vinete coapte si tocate, folosind drept ingrediente ceapa marunt taiata si ulei de floarea soarelui. Vinetele sunt coapte pana cand se acopera un strat carbonizat. Aceasta crusta este indepartata, vinetele fiind apoi tocate cu un satar din lemn pe un fund din lemn. Vinetele se amesteca continuu cu o lingura de lemn, intr-un singur sens, adaugandu-se ceapa marunta taiata, sare si ulei de floarea soarelui.
In Bulgaria, un aperitiv popular este "kyopolou", este facut din vinete copate si ardei iuti.
In bucataria Rusiei si Ucrainei, o mancare asemanatoare se numeste "baklazanaia ikra", adica "icre de vinete", in unele versiuni adaugandu-se la reteta si rosii. Intr-o alta mult gustata salata ruseasca, avand denumirea de "iz baklazanov", vinetele coapte nu se toaca, ci se taie de-a lungul, in felii subtiri, amestecandu-se cu diverse alte legume, intr-un otet concentrat. Dupa adaugarea otetului, se lasa deoparte vreme de cateva ore inainte de a se servi.
Daca in Etiopia, mancarea de vinete este cunoscuta drept "blagadoush", in bucataria indiana si pakistaneza se numeste "Baingan Bartha", "baingan ka bharta", "begun bhorta", sau"wangyacha bharit", in functie de zonele geografice. In India de sud, tamilii pregatesc salata "kathrikai thayir kothsu", in care vinetele sunt coapte, tocate si amestecate cu mustar, ardei iuti, si ulei de susan, dupa care se adauga lapte batut si frunze de coriandru. Aceasta mancare se mananca cu lipie indiana, orez ori iaurt.
"Berenjena" este un aperitiv traditional specific Spaniei si Americii Latine, constand din vinete fierte in sos Vinagrette. Vinetele sunt de obicei sarate pentru a se elimina apa din ele, apoi fierte pana se inmoaie, si servite in Vinagrette impreuna cu usturoi si diferite verdeturi si mirodenii.
[edit]Spain/Latin America
In Argentina, reteta pentru salata presupune ca vinetele sa stea in Vinagrette, frecvent cu mult ulei, vreme de cateva zile, fiind mancate ca o parte din "picada" inainte de masa.
In Spania, salata de vinete este intalnita adeseori alaturi de alte gustari (pinchos) in barurile tapas.
Copyright © diane.ro. 2012
Articole din acelasi domeniu :
Supa de rosii greceasca - Manestra
Salata de rosii fara ulei si sare - Retete Diana
Vinetele, legenda si sursa de sanatate
"Baba ghanoush" sau "baba ganuj" este o populara mancare arabeasca din vinete tocate si amestecate cu diferite alte legume. De cele mai multe ori, vinetele sunt coapte sau fripte inainte de a fi curatate de coaja, astfel incat miezul lor sa fie moale si atins de o aroma de fum. "Baba Ganuj" este adeseori mancata inmuindu-se in ea pita sau paine arabeasca, ori fiind adaugata la alte preparate culinare.
"Mutabel" este o alta comoara gastronomica levantina, incluzand, de asemeni, vinete tocate coapte pe foc si tahini (un ingredient arabesc preparat din boabe de susan nedecorticate si faina), amestecate cu sare, ardei iuti, ulei de masline si seminte de rodie. De cele mai multe ori, mancarea "Mutabel" este considerabil mai picanta decat "baba ganuj".
In Armenia, salata de vinete este cunoscuta sub numele de "Mutabal", principalele ingrediente fiind vinetele, tahini, usturoi, lamaie, ceapa si, uneori, chimion.
In Turcia, aceasta mancare se numeste "patlıcan salatası" (salata de vinete) si este gatita din vinete prajite, ulei de masline, suc de lamaie si usturoi. In unele cazuri, se adauga tahini, feliute de rosii si ardei iuti verzi. In mod frecvent, vinetele sunt amestecate cu iaurt, ulei de masline si usturoi. "Patlıcan beğendi" este un fel de mancare asemanator, servit fierbinte, cu carne, si incluzand branza, lapte si faina.
In Israel, se intalneste atat o varianta traditionala, preparata din vinete tocate arse pe foc, usturoi si tahini, precum si o mancare facuta cu maioneza in loc de tahini, purtand numele de "salat hatzilim b'mayonnaise".
In Grecia si Cipru, "melitzanosalata", adica salata de vinete, are drept ingrediente ulei de masline si zeama de lamaie.
"Caponat" este un preparat sicilian facut din legume fripte si tocate, cu precadere vinete si ardei iuti, asezonat cu telina, masline si caper, intr-un sos dulce-amarui. Daca in zilele noastre, caponata reprezinta un aperitiv, pana in secolul al XVIII-lea era adesea un fel de mancare principal.
"Caviarul din vinete (aubergine)" este gatit in sudul Frantei. Potrivit unei vechi retete, vinetele sunt coapte la foc, curatate de coaja si amestecate cu usturoi, rosii, patrunjel, suc de lamaie si ulei de masline. Se serveste ca un aperitiv, impreuna cu paine frantuzeasca.
Atata in Romania, cat si in Ungaria, acest deliciu alimentar se pregateste din vinete coapte si tocate, folosind drept ingrediente ceapa marunt taiata si ulei de floarea soarelui. Vinetele sunt coapte pana cand se acopera un strat carbonizat. Aceasta crusta este indepartata, vinetele fiind apoi tocate cu un satar din lemn pe un fund din lemn. Vinetele se amesteca continuu cu o lingura de lemn, intr-un singur sens, adaugandu-se ceapa marunta taiata, sare si ulei de floarea soarelui.
In Bulgaria, un aperitiv popular este "kyopolou", este facut din vinete copate si ardei iuti.
In bucataria Rusiei si Ucrainei, o mancare asemanatoare se numeste "baklazanaia ikra", adica "icre de vinete", in unele versiuni adaugandu-se la reteta si rosii. Intr-o alta mult gustata salata ruseasca, avand denumirea de "iz baklazanov", vinetele coapte nu se toaca, ci se taie de-a lungul, in felii subtiri, amestecandu-se cu diverse alte legume, intr-un otet concentrat. Dupa adaugarea otetului, se lasa deoparte vreme de cateva ore inainte de a se servi.
Daca in Etiopia, mancarea de vinete este cunoscuta drept "blagadoush", in bucataria indiana si pakistaneza se numeste "Baingan Bartha", "baingan ka bharta", "begun bhorta", sau"wangyacha bharit", in functie de zonele geografice. In India de sud, tamilii pregatesc salata "kathrikai thayir kothsu", in care vinetele sunt coapte, tocate si amestecate cu mustar, ardei iuti, si ulei de susan, dupa care se adauga lapte batut si frunze de coriandru. Aceasta mancare se mananca cu lipie indiana, orez ori iaurt.
"Berenjena" este un aperitiv traditional specific Spaniei si Americii Latine, constand din vinete fierte in sos Vinagrette. Vinetele sunt de obicei sarate pentru a se elimina apa din ele, apoi fierte pana se inmoaie, si servite in Vinagrette impreuna cu usturoi si diferite verdeturi si mirodenii.
[edit]Spain/Latin America
In Argentina, reteta pentru salata presupune ca vinetele sa stea in Vinagrette, frecvent cu mult ulei, vreme de cateva zile, fiind mancate ca o parte din "picada" inainte de masa.
In Spania, salata de vinete este intalnita adeseori alaturi de alte gustari (pinchos) in barurile tapas.
Copyright © diane.ro. 2012
Articole din acelasi domeniu :
Supa de rosii greceasca - Manestra
Salata de rosii fara ulei si sare - Retete Diana
Vinetele, legenda si sursa de sanatate
Salata de vinete - Retete traditionale ale lumii
Reviewed by Diana Popescu
on
iulie 21, 2012
Rating:
Ador salata de vinete :D Desi imi este de fiecare data rau de la ea... mananc mereu cu pofta mmm :D
RăspundețiȘtergere