16 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 16 august are loc praznuirea Sfintei Mahrame a Domnului, a Sfintilor Martiri Brancoveni Constantin Voda cu cei 4 fii ai sai: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, si a Sfantului Stefan al Ungariei. Pe aceeasi data se desfasoara sarbatoarea japoneza Daimonji Okuribi si Ziua Sfantului Roch.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 16 august

Sfanta Mahrama a Domnului

In timp ce Hristos isi raspandea invatatura in Palestina, faima lui a ajuns pana la urechile regelui Avgar din Edesa, care suferea de mult timp de lepra. Avgar si-a trimis un sol, pe nume Anania, pentru a-I intreba pe Domnul daca il poate vindeca de aceasta groaznica boala. Regele l-a insarcinat, de asemeni, pe Anania, sa ii aduca o reproducere a imaginii Hristos, daca nu reusea sa il aduca pe insusi Iisus, pentru a-l salva de suferinte.
Atunci cand Anania l-a gasit pe Hristos, Domnul i-a zis ca nu poate merge la Edesa, intrucat vremea patimirilor sale era aproape, insa a luat o marama cu care si-a sters fata, pe care a ramas imprimata, printr-o minune, imaginea chipului sau.
Anania a dus aceasta icoana a lui Iisus regelui sau, Avgar, care s-a lecuit pe data, cu exceptia unei mici rani ramase pe frunte. Mai tarziu, Apostolul Tadeus, sosit la Edesa pentru a predica despre Biblie, a avut prilejul de a-i boteza pe Avgar (vindecat pe atunci intru totul) si pe toti cei din casa lui. Regele a asezat marama la fel ca un steag,  pe un stalp de lemn, aratand-o apoi deasupra portii cetatii sale, astfel incat sa fie venerata de toata lumea.
Nepotul lui Avgar s-a intors insa la idolatrie, iar episcopul din Edesa a ascuns marama pentru a se asigura ca nu va fi pangarita. Multi ani mai tarziu, cu ocazia asediului Edesei de catre regele persan Chrsroes, episcopul Eulabie a avut o viziune in care i s-a dezvaluit locul unde se gasea marama, al carei secret fusese uitat odata cu vremea. Sfanta icoana a fost astfel regasita, neatinsa in nici un fel de trecerea timpului, puterea ei alungand armata persana. In anul 944, marama purtand imaginea lui Hristos a fost adusa la Constantinopole, unde a fost pastrata cu sfintenie in biserica lui Theotokos numita Pharos. Acest ultim eveniment este celebrat in ziua de 16 august.

Sfintii Martiri Brancoveni Constantin Voda cu cei 4 fii ai sai: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache

Sfintii Mucenici Constantin Voda Brancoveanu, impreuna cu cei patru fii ai sai, purtand numele de Constantin, Stefan, Radu, Matei, si sfetnicul Ianache Vacarescu, au fost omorati la Constantinopole, pe data de 15 august 1714, din cauza darzeniei lor in afirmarea credintei crestine. Constantin Brancoveanu fusese momit de conducatorii otomani sa il slujeasca pe Mahomed, promitandu-i-se in schimb ca isi va pastra rangul de domnitor si averea din tara. Voda Brancoveanu nu a acceptat acest compromis, asa ca, in ziua de 16 august, a fost dus in lanturi pe strazi, alaturi de fii sai, fiind apoi cu totii ucisi in public, in cadrul unei ceremonii la care au luat parte vizirul Gin Ali, sultanul Ahmed al III-lea, si ambasadorii Frantei, Rusiei, Angliei si imperiului hasburgic. Apropo de europenii care sunt mereu gata sa ne tradeze pentru a-si apara interesele…

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 16 august

Cuviosii Dalmat, Faust si Isaachie; Sfanta Salomeea mironosita; Sfantul Mucenic Stefan; Cuviosul Antonie Romanul; Cuviosul Cosma.
Vezi Traditii si sarbatori din 3 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 16 august

Sfantul Stefan al Ungariei

Sfantul Stefan (977-1038) a fost fiul capeteniei maghiare Geza, pe care l-a urmat ca lider in anul 977. Crescut potrivit invataturilor crestine, el s-a casatorit cu fiica Ducelui Henrik al II-lea din Bavaria, dedicandu-se, de-a lungul domniei sale, promovarii credintei crestine. S-a remarcat prin ajutorul acordat conducatorilor bisericii, pe care i-a ajutat sa construiasca biserici, si prin faptul ca a militat mereu pentru respectarea autoritatii papale. De asemeni, Sfantul Stefan a pus capat impotrivirilor pagane fata de crestinism, si, drept recunoastere a straduintelor sale, a fost uns rege al Ungariei in anul 1000, primind crucea si coroana din mainile Papei Silvestru al II-lea. Canonizat in anul 1083 de catre Sfantul Papa Gregorie al VII-lea, a devenit sfant patron al Ungariei.

Sfantul Diomid, Mucenic

Mucenic din Niceea, Bitinia, Sfantul Diomid a fost doctor in Tarsus, din Cicilia, in secolul al IV-lea. A iesit in evidenta prin fervoarea predicilor sale despre credinta crestina.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 16 august

Aducerea de la Edesa la Constantinopol a icoanei nefacute de mana a Domnului nostru Isus Hristos; Sfantul Mucenic Diomid

Alte traditii si sarbatori din 16 august

Sarbatoarea japoneza Daimonji Okuribi

In Japonia, credinta potrivit careia sufletele mortilor revin pe pamant in timpul festivalului Obon, a inspirat traditia aprinderii de mari focuri,  avand menirea de a calauzi sufletele inapoi spre ceruri. Acest obicei este cunoscut sub numele de Daimonji Okuribi, Sarbatoarea Marelui Foc. In orasul Kyoto, o enorma structura inflamabila, construita in forma caracterului japonez “dai”, insemnand “mare”, este aprinsa pe dealul din spatele templului Zenrinji. Aceasta structura, inalta de 160 metri si lata de 155 metri, da nastere unui spectacol impresionant pentru locuitorii orasului. Potrivit legendei, sarbatoarea Daimonji Okuribi a fost inspirata de aparitia miraculoasa, cu multa vreme in urma, a unui templu in flacari in aceasta regiune. Mari focuri, asemanatoare celui din Kyoto, sunt aprinse in aceeasi noapte in localitatile japoneze Yokote si Hakone.

Ziua Sfantului Roch

Cunoscut si sub numele de Roque sau Rock, Sfantul Roch (circa 1530-1380) a fost un credincios francez ce a mers in pelerinaj la Roma. Odata ajuns acolo, a fost martorul raspandirii unei mari molime, el petrecandu-si tot timpul pentru a-i lecui pe oamenii bolnavi, prin mijlocirea unor minuni. In cele din urma, s-a molipsit de acea boala si s-a retras intr-o padure pentru a muri in singuratate. Credinciosul sau caine l-a hranit insa in fiecare zi si l-a ajutat sa se puna pe picioare, astfel incat, dupa o vreme, a fost capabil  sa se intoarca acasa, in Montpellier. Suferintele il schimbasera atat de mult incat nu mai era recunoscut de nimeni din oras. Din aceasta cauza, a fost arestat ca spion, si a murit apoi in temnita. Cunoscut drept patron al bolnavilor si celor loviti de molime, Sfantul Roch este onorat anual in intreaga Italie. Cu acest prilej, in Florenta, are loc un festival al florilor, ce include o parada de costume din secolul al XIV-lea.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

14 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

15 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 16 august – Horoscop general Profil astrologic
16 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 16 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 15, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Cat de tragic a fost sfarsitul Brancovenilor..mi-am amintit brusc de proful de istorie, ii placea sa ne povesteasca aceste detalii :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.