10 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 10 septembrie are loc praznuirea Sfintelor Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora, Sfintei Pulheria imparateasa, si Sfantului Nicolae din Tolentino, preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 10 septembrie

Sfintele Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora

Sfintele Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora au fost surori, crescute potrivit credintei crestine in Bitinia. S-au retras impreuna din lume si au trait in feciorie si singuratate pe un munte izolat, dedicandu-se rugaciunii, postirii si lucrului. Desi nu voiau sa fie stiute de oameni, darul lor de a face minuni a fost curand aflat, si multi suferinzi au venit sa le caute pentru alinare si insanatosire. In acest fel, vestea despre ele a ajuns si pana la guvernatorul Fronton, care a dat porunca sa fie arestate si aduse in fata lui. Impresionat de marea lor frumusete, guvernatorul a incercat sa le ispiteasca, promitandu-le ca vor fi trimise la imparat, pentru a fi date in casatorie unor nobili romani.
Atunci cand a vazut ca vorbele sale nu produc nici o impresie asupra Sfintelor Minodora, Mitrodora si Nimfodora, a ordonat ca ele sa fie aruncate in temnita. Mai intai fost torturata pana la moarte Sfanta Minodora, surorile ei fiind aduse sa vada cum este ii este mutilat trupul, si zicandu-li-se sa il renege pe Hristos daca nu vor sa aiba aceeasi soarta. Dupa ce au refuzat sa se dezica de credinta, Sfintele Mitrodora si Nimfodora au fost si ele groaznic schingiuite pana cand si-au dat sufletul. Crestinii au recuperat trupurile lor si le-au ingropat asa cum se cuvenea.

Sfanta Pulheria imparateasa

Sfanta imparateasa Pulheria, fiica a imparatului bizantin Arcadius (395-408), a fost coregenta si sfatuitoare a fratelui ei Teodosie cel Tanar (408-450). A primit o inalta educatie si s-a remarcat prin intelepciune si pietate, aderand cu fermitate la invataturile crestinesti. Gratie eforturilor ei, s-a construit biserica Prea Sfintei Maici a Domnului din Blachernae, precum si alte biserici si manastiri.
Indepartata de la guvernare prin uneltirile inamicilor ei si a Evdochiei, sotia imparatului Teodosie cel Tanar, Sfanta Pulheria s-a retras din lume si a dus o viata pioasa. In lipsa influentei sale benefice, capitala imperiului a fost cuprinsa de mari framnatari religioase, asa ca s-a intors pentru o perioada la carma imperiului, la solicitarea fratelui ei, punand capat ratacirilor eretice ce amenintau dreapta credinta.
Dupa moartea lui Teodosie cel Tanar, a fost ales imparat Marcian (450-457). Sfanta Pulheria a dorit din nou sa se izoleze de oameni, dar atat imparatul cat si sfetnicii acestuia au rugat-o sa nu renunte la tron, ci sa se marite cu Marcian. Pentru binele comun, ea a consimtit sa devina sotia imparatului, cu conditia de a-si pastra fecioria in timpul casatoriei. In acest fel a ajuns sa se marite cu Marcian, traind insa apoi in puritate alaturi de el, la fel ca o sora si un frate.
Datorita eforturilor Sfintei Pulheria, s-a tinut cel de-al treilea Sinod Ecumenic de la Efes, in anul 431, in cadrul caruia a fost condamnata erezia lui Nestorius, precum si al patrulea Sinod Ecumenic, la Calcedon, in anul 451, in care s-a combatut erezia lui Dioscor si Eutihie.
Sfanta Pulheria este cunoscuta si datorita faptului ca a reusit sa gaseasca moastele celor 40 de mucenici de la Sebasta.
De-a lungul intregii sale vieti, Sfanta Pulheria a aparat credinta ortodoxa impotriva diferitelor erezii. Dupa ce si-a impartit averea oamenilor saraci si bisericii, a murit in pace la varsta de 54 de ani, in anul 453.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 10 septembrie

Preacuviosul Moise Arapul; Sfanta proorocita Ana; Cuviosul Iov al Poceaevului; Cuviosii Parinti de la Lavra din Kiev.
Vezi Traditii si sarbatori din 28 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 10 septembrie

Sfantul Nicolae din Tolentino, preot

Sfantul Nicolae din Tolentino a fost un simplu preot si frate augustin care a ajuns prin credinta sa la inimile multor credinciosi. S-a nascut, in anul 1245, la Sant'Angelo, Pontano, Macerata, din Italia, intr-o familie saraca, avand numele de mirean Nicola Gurutti.
S-a alaturat Ordinului Augustin inca din tinerete, dupa ce a ascultat o predica inspirata a lui Reginaldo da Monterubbiano, staret al manastirii augustine din Sant'Angelo.
Ca preot si credincios s-a aratat plin de caritate fata de fratii sai augustini si oamenii pe care ii indruma intru Hristos. Obisnuia sa ii viziteze pe cei bolnavi si sa aiba grija de cei aflati la nevoie. S-a remarcat prin darul sau de predicator si prin atentia speciala acordata celor ce se indepartau de credinta. Oamenii il considerau un adevarat facator de minuni.
Adeseori postea, se supunea altor lucrari de penitenta si petrecea nenumarate ore in rugaciune.
Se spune ca, intr-o zi, dupa ce postise multa vreme, Sfantul Nicolae era extrem de slabit fizic. In timp ce se ruga, Iisus i-a spus sa manance o paine insemnata cu o cruce, inmuind-o in apa, astfel incat sa isi recastige vigoarea. De aici a luat nastere obiceiul augustinilor de a binecuvanta si a imparti credinciosilor asa zisa paine a Sfantului Nicolae.
Intr-o alta povestire, se zice ca, in timp ce era cufundat in somn, Sfantul Nicolae a auzit vocea unui frate augustin decedat pe care il cunoscuse. Acesta i-a spus lui Nicolae ca era in purgatoriu si l-a indemnat sa se grabesca sa celebreze euharistia pentru el si celelalte suflete de acolo, astfel incat sa fie cu totii eliberati de puterea lui Hristos. Sfantul Nicolae a facut lucrul acesta timp de sapte zile. Fratele decedat i-a vorbit apoi din nou, multumindu-i si aducandu-i la cunostiinta ca, gratie lui, un mare numar de suflete ajunsese la Dumnezeu. Din aceasta pricina, Sfantul Nicolae a fost proclamat patron al sufletelor din purgatoriu. De asemeni, el este considerat sfantul patron potrivnic bolilor contagioase si a focului.
In cea mai mare parte a vietii sale, Sfantul Nicolae a trait la Tolentino, din Italia, loc in care a si murit pe 10 septembrie 1305. Canonizat in 1446 de catre Papa Eugen al IV-lea, este cel dintai frate augustin canonizat dupa marea uniune a ordinului Sfantului Augustin din anul 1256. Moastele sale sunt pastrate la altarul Sfantului Nicolae din orasul Tolentino.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 10 septembrie

Sfintele Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

8 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

9 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 10 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
10 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 10 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 09, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.