21 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 21 septembrie sunt praznuiti Sfantul Apostol Codrat (Quadrat), Sfantul Prooroc Iona, si Sfantul Matei, Apostol si Evanghelist.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 21 septembrie

Sfantul Apostol Codrat

Sfantul Codrat a fost unul din cei 70 de apostoli numiti de insusi Hristos. Dupa Inaltarea la cer a lui Iisus, Sfantul Codrat a propavaduit invataturile Evangheliei in Atena, oras in care a devenit episcop, si apoi in Magnesia. A fost batut cu pietre de catre pagani, si aruncat in temnita, unde si-a dat sufletul, in chinurile foamei, in mainile Domnului. Se spune ca a fost autorul unei scrieri in care apara credinta crestina, ce a ajuns in mainile imparatului Adrian, determinandu-l sa decreteze ca nici un crestin sa nu fie persecutat fara a avea vreo vina dovedita a incalcarii legilor imperiale. Sfantul Apostol Codrat a fost inmormantat in Magnesia.

Sfantul Prooroc Iona

Viata Sfantului Iona este povestita in Vechiul Testament, in cartea ce ii poarta numele. Considerat a face parte dintre cei 12 “profeti minori”, a fost, potrivit traditiei, fiul vaduvei lui Zarefat, cel inviat de Sfantul Ilie.
Sfantul Iona a dus o viata fara de prihana, primind, drept rasplata de la Domnul, darul de a profeti. Intre numeroasele sale proorociri, el a vestit despre patimile lui Hristos, despre pustiirea si sfarsitul Ierusalimului.
Poruncindu-i Domnul sa mearga in cetatea Ninive, pentru a propavadui si a izgoni de acolo pacatul, Sfantul Iona s-a temut ca nu va ascultat de oameni, si fugit spre Tarsis, incercand astfel sa se ascunda de Dumnezeu. Pe drumul sau pe mare, Domnul a starnit o mare furtuna, iar Iona, recunoscandu-si vinovatia fata de Dumnezeu, i-a indemnat pe corabieri sa il arunce in valuri, astfel incat vremea rea sa nu scufunde vasul.  Apoi, la porunca Domnului, Sfantul Iona a fost  inghitit de o balena, in burta careia a stat in rugaciune si cainta trei zile si trei nopti, pana cand Dumnezeu l-a iertat, iar balena l-a aruncat pe pamant.
Sfantul Iona a plecat la Ninive si a propavaduit acolo, avertizandu-i pe locuitori ca peste trei zile cetatea lor se va prapadi. Oamenii au ascultat cuvintele proorocului si l-au crezut, asa ca s-au pocait pentru greselile lor, iar Dumnezeu i-a iertat.
Mai multe acest sfant prooroc poti afla in Cartea lui Iona, din Vechiul Testament.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 21 septembrie

Pomenirea Nasterii Preasfintei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria
Vezi Sarbatori si traditii din 8 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 21 septembrie

Sfantul Matei, Apostol si Evanghelist

Sfantul Matei, unul dintre cei 12 Apostoli, este autorul celei dintai Evanghelii, potrivit traditiei bisericii si insasi cuvintelor Evangheliei. Fiu al lui Alfeu, a fost ales de Hristos drept unul dintre apostolii sai in vreme ce era colector de taxe la Capernaum.
Activitatea lui apostolica s-a limitat mai intai la comunitatile din Palestina. Nu se stie nimic sigur despre viata lui tarzie. Potrivit unor traditii, a propavaduit in Etiopia, in Partia sau in Persia. Nu se cunoaste daca a murit pe cale naturala sau a primit cununa de mucenic.
Matei a scris Evaghelia ce ii poarta numele imboldit de nazuinta apriga de a aduce lumina asupra compatriotilor sai, atat credinciosi, cat si necredinciosi. Pentru cei dintai, aceasta carte a servit ca o marturie a celor vazute de el si o incurajare fata de incercarile ce aveau sa vina, mai ales cea privind reintoarcerea la iudaism. Pentru necredinciosi, Evanghelia lui Matei a reprezentat o cale de a-i convinge ca Mesia venise pe lume, in persoana lui Iisus, Mantuitorul Nostru, ale carui promisiuni se refereau cu precadere la un viitoare imparatie spirituala, si nu materiala.
Intrucat s-a adresat celor din Palestina, Sfantul Matei si-a scris Evanghelia in limba aramaica, “limba evreiasca “ mentionata in Evanghelie si in Faptele Apostolilor. Curand dupa ce si-a terminat lucrarea, in preajma persecutiilor lui Irod Agrippa I din anul 42, Sfantul Matei a parasit Palestina. Alte traditii dateaza scrierea Evangheliei dupa Matei fie in perioada dintre plecarea apostolului din Palestina si Conciliul de la Ierusalim (42-50), fie chiar mai tarziu.
Sfantul Apostol Matei este patronul bancherilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 21 septembrie

Sfantul Apostol Quadrat din Magnesia; Sfantul Prooroc Iona


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

19 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

20 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 21 septembrie – Horoscop general Profil astrologic

21 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 21 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 20, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.