27 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 27 septembrie sunt pomeniti Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Sfantul Mucenic Calistrat, Sfanta Mucenita Epiharia, si Sfantul Vincentiu de Paul, preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 27 septembrie

Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul

Sfantul Antim Ivireanul (aprox. 1650 – 1716) s-a nascut in Iviria, primind numele de botez Andrei. Ajuns rob la turci, a petrecut multa vreme in Constantinopol, avand astfel prilejul de a se familiariza cu limba araba, cea turca si cea greaca, si a deprinde arta sculpturii, a broderiei si a picturii.
Adus pe meleagurile tarii Romanesti in 1690 de catre voievodul Constantin Brancoveanu, a invatat mestesugul tiparnitei de la episcopul Mitrofan. Nu dupa mult timp, s-a calugarit si apoi a fost hirotonisit preot.
A indrumat intre anii 1691 si 1694 tipografia domneaza din Bucuresti, avand astfel ocazia de a scoate de sub tipar trei carti.
In perioada 1696 – 1701, a pus bazele unei noi tipografii la manastirea Snagov, unde a activat ca egumen intre 1696 si 1701, perioada in care a tiparit 14 carti, patru dintre ele in romaneste si celelalte in slavona, greaca si araba. A revinit la conducerea tipografiei domnesti din Bucuresti in intervalul de timp 1701 – 1705, scotand la lumina inca 15 carti, cu precadere dedicate rugaciunilor.
Sfantul Antim Ivireanul a exercitat demnitatea de episcop de Ramnicu-Valcea, avand astfel oportunitatea de a infiinta aici o noua tipografie. In acest loc, a scos de sub tiparnita 10 carti, sapte dintre ele in limba romana. Mitropolit al Tarii Romanesti in perioada 1708 – 1716, a intemeiat alte tipografii si a zamislit inca 19 carti, 12 dintre ele in romaneste.
Intemnitat, in toamna anului 1716, din ordinul turcilor, Sfantul Antim Ivireanul a fost raspopit si trimis in exil la manastirea Sfanta Ecaterina de pe Muntele Sinai. Pe drumul catre locul de surghiun, a primit cununa de mucenic, fiind schingiuit de ostasi si inecat in raul Tunigia din preajma Adrianopolului, sau (conform altor surse) in apele lacului Snagov.

Sfantul Mucenic Calistrat

Sfantul Calistrat s-a nascut la Cartagina intr-o familie crestina. S-a alaturat armatei romane, fiind singurul ostas crestin din regimentul sau. Unul din camarazii sai l-a surprins intr-o noapte, in vreme ce se ruga Domnului, si l-a dat de gol comandantului. Interogat fiind, Sfantul Calistrat a refuzat sa se dezica de credinta sa si sa aduca sacrificii idolilor, fiind, drept urmare, aspru batut, cusut intr-un sac si aruncat in mare. Printr-o minune, sacul s-a desfacut in valuri, iar Sfantul Calistrat a iesit nevatamat la suprafata apei. Vazand acest lucru, 99 de tovarasi ai sai din armata au ajuns sa creada in Hristos, si, dupa ce au fost batuti, au ajuns in inchisoare impreuna cu Sfantul Calistrat, care i-a indrumat in invataturile Evangheliei. In cele din urma, au fost cu totii decapitati, in anul 288 sau 304.

Sfanta Mucenita Epiharia

Sfanta Epiharia a trait la Roma, in timpul domniei lui Diocletian (284-305). Din cauza credintei ei neclintite in Hristos, a fost supusa unor numeroase torturi: a fost spanzurata, sfartecandu-i-se carnea cu carlige din fier, si batuta ace de treieratoare. Drept raspuns la rugaciunile ei, un inger al Domnului i-a nimicit pe schingiuitorii ei. Sfanta Epiharia a sfarsit prin a fi decapitata.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 27 septembrie

Inaltarea Sfintei Cruci; Pomenirea adormirii Sfantului Ierarh Ioan Gura de Aur; Tot in aceasta zi, pomenirea binecredincioasei imparatese Plachila (Placila); Pomenirea celor 170 sfinti Parinti, care s-au adunat la Sinodul al VI-lea; Sfantul Mucenic Papa; Sfantul Mucenic Teoclit; Sfantul Valerian pruncul; Sfantul nou cuvios Mucenic Macarie de la Manastirea Dionisiu (Muntele Athos).
Vezi Traditii si sarbatori din 14 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 27 septembrie

Sfantul Vincentiu de Paul, preot

Sfantul Vicentiu a vazut lumina zilei intr-o familie saraca din satul Pouy din Gasconia, in jurul anului 1580. A studiat la asezamantul Fratilor Franciscani din Acqs. Progresele sale la invatatura din primii patru ani de scoala au fost atat de remarcabile incat un nobil l-a ales drept subpreceptor al copiilor sai, permitandu-i astfel sa isi continue studiile fara a-si impovara material parintii. In anul 1596, a mers la Universitatea din Toulouse, pentru a studia teologia, iar in anul 1600 a fost hirotonisit preot.
In 1605, in timpul unei calatorii de la Marsilia la Narbonne, a cazut in mana piratilor africani, si a fost adus ca sclav la Tunis. Captivitatea sa a durat circa doi ani, pana cand divina providenta i-a facilitat scaparea. Dupa o scurta vizita la Roma, s-a intors in Franta, devenind perceptor in familia lui Emmanuel de Gondy, Conte de Goigny. In anul 1617, a inceput sa propavaduiasca misionariatul, iar in 1625 a fondat congregatia devenita mai apoi Misiunea Lazaristilor, numita astfel dupa manastirea Sfantului Lazar, ce a fost locuita de calugari odata cu anul 1633.
Sfantul Vicentiu s-a remarcat prin marea-i virtute, dovedita fata de toti oamenii, indiferent de clasa sociala sau varsta. Surorile Caritatii datoreaza intemeierea congregatiei lor tot Sfantului Vincentiu. A murit la Paris, la varsta de 80 de ani.
Sfantul Vincentiu este patronul societatilor caritabile.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 27 septembrie

Sfantul Mucenic Calistrat si cei impreuna cu el; Sfantul Vincentiu de Paul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

25 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

26 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 27 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
27 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 27 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 26, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.