28 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 28 septembrie, sunt sarbatoriti Cuviosul Hariton Marturisitorul, Sfantul Prooroc Varuh, Sfantul Mucenic Pimen, si Laurentiu Ruiz, Mucenic, si insotitorii sai. In traditia populara romanesca, acesta zi era respectata mai ales de femei, pentru a fi aparate de pierderea mintilor sau a nu avea crapaturi la calcaie. Cine lenevea de ziua Sfantului Hariton, se putea astepta la mari necazuri in viata!

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 28 septembrie

Cuviosul Hariton Marturisitorul

Sfantul Cuvios Hariton s-a nascut la Iconium, in Palestina, in vremea imparatului Aurelian. A fost arestat, torturat si condamnat la moarte din cauza credintei sale in Hristos. Chiar inaintea executiei sale, Aurelian a murit, iar Sfantul Hariton a scapat de moarte si a fost lasat in libertate. A calatorit apoi la Ierusalim si s-a dedicat un vieti ascetice, de post si rugaciune, in desertul palestinian. Mai multi calugari s-au adunat in jurul sau pentru a primi sfat si indrumare, Cuviosul Hariton reusind de-a lungul vietii sa intemeieze trei comunitati monastice in salbaticia Palestinei. Si-a dat sufletul Domnului in pace, la o varsta venerabila.

Sfantul Prooroc Varuh

Sfantul Valuh (numele Varuh inseamna “binecuvantare”) a fost ucenicul si scribul proorocului Ieremia. A scris un intreg pergament despre profetiile invatatorului sau, citindu-l apoi in fata oamenilor adunati la Templul din Ierusalim. Alaturi de Ieremia, a deplans distrugerea Ierusalimului de catre Nabucodonosor, si i-a indrumat la bine pe evrei, in ciuda dispretului cu care a fost intampinat de acestia. Sfantul Varuh a fost martor al bataii cu pietre a Sfantului Porooc Ieremia, si a fost cel care l-a ingropat apoi pe acesta.
Dupa ce Proorocul Ieremia a primit cununa de mucenic, Sfantul Varuh a mai trait putina vreme, plecand de pe acesta lume in Egipt, in secolul al VI-lea. El  a profetit reintoarcerea evreilor din captivitatea babiloniana si decaderea Babilonului. De asemeni, a vestit venirea pe lume a Fiului Lui Dumnezeu, cel care urma a mantui si lecui omenirea de pacate.
Cartea Proorocului Varuh este considerata a fi una necanonica sau o adaugire a Cartii Proorocului Ieremia.

Sfantul Mucenic Pimen

Sfantul Pimen a fost un ascet rus care s-a nascut si a crescut imprejmuit de o amarnica boala, suferintele sale aparandu-l insa de bolile sufletului. In urma rugamintilor sale fierbinti, a fost dus de parintii sai la manastirea Pesterilor din Kiev, unde acestia s-au rugat cu sarguinta pentru vindecarea fiului lor. Sfantul Pimen, constient insa de valoarea patimilor sale, l-a rugat pe Domnul sa pastreze boala in dansul si sa il gaseasca vrednic de a deveni calugar.
Intr-o noapte, niste ingeri luminosi al Domnului, sub infatisarea unor calugari, au venit al el si i-a facut tonsura, consacrandu-l vietii monahale. Ei i-au spus ca isi va recapata sanatatea doar in ziua mortii sale. Mai multi frati din manastire, auzind cantecele ingeresti, au venit la Sfantul Pimen si l-au gasit in chilia lui, imbracat in straiele monahale. Tinea in maini o lumanare aprinsa, iar parul tonsurii sale a fost gasit la mormantul Sfantului Teodosie. Sfantul Pimen a petrecut multi ani insotit de suferintele bolii sale, lucru ce a devenit de nesuferit pentru fratii sai, care il lasau adesea fara paine si apa cate doua sau trei zile la rand, dandu-i astfel prilejul sa se bucure de post si rugaciune in solitudine.
Cu toate acestea, Sfantul Pimen s-a aratat milos fata de calugarii de langa el, vindecandu-l pe unul dintre ei de schilodenie, dupa ce acesta ii promisese ca il va servi pana la moarte daca se va face bine. Odata cu timpul, fratele acela si-a uitat promisiunea, iar boala l-a cotropit din nou. Sfantul Pimen l-a vindecat inca o data, zicandu-i de asta data ca atat cel bolnav cat si cel ce are grija de el trebuie sa fie la fel rasplatiti.
Dupa 20 de ani petrecuti in manastire, boala Sfantului Pimen s-a agravat din cale afara. El si-a luat ramas bun de la toti fratii, si, dupa ce s-a inchinat in fata mormantului lui Ava Antonie, a zis ca acolo vrea sa fie inmormantat, aducandu-si apoi si patul de suferinte in acel loc. Nu a durat mult pana cand Sfantul Pimen si-a dat sufletul Domnului, fiind, dupa aceea, ingropat cu mari cinstiri de catre fratii sai.
In ziua mortii lui, calugarii au fost martorii adeveririi unor cuvinte rostite de Sfantul Pimen inainte de moarte: ei au zarit trei coloane inspaimantatoare de foc aparand peste trapeza, ce s-au mutat apoi deasupra bisericii. Un eveniment asemanator a avut loc, conform, cronicelor, pe 22 februarie 1110. Moastele Sfantului Pimen sunt pastrate in grotele Sfantului Antoniev.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 28 septembrie

Sfantul Mucenic Nichita Gotul; Aflarea moastelor Sfantului Mucenic Arhidiacon Stefan; Preacuviosul Filotei; Sfantul Ierarh Visarion al Larisei; Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de al Partos; Sfantul Porfirie, cel dintre inganatori; Aflarea moastelor Sfantului Acachie, episcopul Melitinei; Sfantul Maxim; Sfantul Nou Mucenic Ioan Criteanul.
Vezi Traditii si sarbatori din 15 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 28 septembrie

Sfantul Venceslau, Mucenic

Sfantul Venceslau (907 - 935), cunoscut si sub numele Vaclav, s-a nascut in apropiere de Praga, si a fost fiul ducelui Vratislav. A fost familiarizat cu invataturile crestine de catre bunica lui, Sfanta Ludmila. Maghiarii, impreuna cu Drahomira, mama sa, s-au constituit intr-o grupare anticrestina si au reusit sa ii ucida pe pe ducele Vratislav si pe Sfanta Ludmila, preluand dupa aceea conducerea tarii. Sfantul Venceslau a fost declarat noul guvernant al statului dupa o lovitura de stat, in anul 922. El s-a afirmat, de la inceput, prin incurajarea credintei crestine. Fratele sau, Boleslav, nemaiavand cum spera la succesiunea la tron dupa nasterea fiului lui Venceslau, s-a alaturat unei grupari cehe rivale puterii. Acesta l-a invitat pe Sfantul Venceslau la o sarbatoare religioasa si l-a prins intr-o cursa, ucigandu-l in drumul spre liturghie.
Sfantul Venceslau este patronul Boemiei / Cehiei si al orasului Praga.

Laurentiu Ruiz, Mucenic, si insotitorii sai

Laurentiu Ruiz a fost cel dintai sfant filipinez si primul martir din Filipine dedicat cauzei crestine. Initial, Laurentiu Ruiz a fost un mirean, casatorit, avand doi baieti si o fata. Nascut in Birondo, Manila, in jurul anului 1600, a fost educat in scoala dominicana din acea localitate. A slujit ca baiat de altar, si apoi ca ajutor al preotului in biserica din Binondo. A fost membru al Comunitatii Rozariului. Pe de alta parte, isi castiga existenta ca si caligraf, servind in aceasta calitate multe persoane ilustre. In jurul varstei de 30 de ani, a fost acuzat ca ar fi participat intr-o actiune ilegala, si, pentru a nu isi pierde viata, a fugit in Japonia, unde impreuna cu alti crestini, a fost aruncat in temnita pentru simpla invinuire de a crede in Hristos.
Supus unor schingiuri inumane, nu si-a dezis credinta si a le-a declarat calailor sai ca, daca ar fi avut o mie de vieti, si le-ar fi daruit pe toate Mantuitorului Iisus Hristos. Pe 27 septembrie 1637, a fost spanzurat de picioare, cu capul cufundat intr-o groapa. Dupa doua zile de agonie, a murit din cauza sangerarii si a sufocarii. Trupul i-a fost incinerat, iar cenusa i-a fost azvarlita in mare. Sfantul Laurentiu Ruiz si cei 15 insotirori ai sai, ce au primit cununile de mucenici in acelasi fel ca si el, au fost beatificati de Papa Ioan Paul al II-lea la Manila, in 18 februarie 181, si canonizati de in ziua de 18 octombrie 1987.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 28 septembrie

Cuviosul Hariton Marturisitorul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

26 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

27 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 28 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
28 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 28 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 27, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Foarte frumoasa si utila descrierea ta. Asa mai aflu cate ceva despre anumiti sfinti. Multumiri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesante toate aceste istorisiri si mai ales modul cum le prezinti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place modul tau de a scrie. Keep up the positive thinking!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant articolul! Chiar daca sunt o persoana credincioasa, am intalnit multe lucruri noi. Asteptam mai multe articole de acest gen.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.