6 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 6 septembrie are loc Pomenirea minunii Sfantului Arhanghel Mihail in Colose si sunt praznuiti Sfantii Mucenici Eudoxie, Zinon, Romil si Macarie, precum si Sfantul Zaharia, profet. In traditia populara romaneasca, in acesta zi avea loc sarbatoarea numita “Ciuda lui Arhanghel”, respectata mai cu seama de femei, de frica batailor si certurilor din casa, si pentru ca barbatul sa nu umble inciudat tot anul. Nu era bine sa se lucreze ca nu care cumva oamenii sa fie luati in stapanire de o ciuda atat de rea sau o de manie atat de mare incat ii putea aduce in pragul mortii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 6 septembrie

Pomenirea minunii Sfantului Arhanghel Mihail in Colose

In Colose din Frigia exista o biserica si un sfant izvor dedicate Sfantului Mihail. Rauvoitorii pagani au deviat cursul a doua rauri astfel incat sa poata inunda biserica, insa Sfantul Mihail si-a facut aparitia si a provocat un mare cutremur ce a zguduit toata valea si a deschis o uriasa crapatura in pamant, in care apele raurilor s-au varsat, lasand astfel biserica neatinsa.
Acel loc nu a fost mai numit apoi Colose, ci “Chonae”, un cuvant grecesc insemnand “palnie” sau “varsare”.

Sfantii Mucenici Eudoxie, Zinon, Romil si Macarie

Sfantul Mucenic Romil a fost decapitat in vremea lui Traian, alaturi de alti unsprezece mii de crestini din mai multe cetati, ce au pierit din porunca acestui imparat.
Sfantii Mucenici Eudoxie, Zinon, Macarie si cei impreuna cu ei au murit pentru Hristos in timpul imparatului Maximian Galerius, succesorul imparatului Diocletian.
Sfantul Eudoxie detinea inalta de pozitie de comandant in armata imperiala. Era crestin, la fel ca si prietenul sau, Zinon, si servitorul lui, Macarie. Dupa ce imparatul Diocletian a dat un edict prin care se poruncea ca toti crestinii ce refuzau sa aduca sacrificii idolilor sa fie ucisi, multi oameni impreuna cu familiile lor au fugit pe alte meleaguri pentru a evita tortura si moartea. Sfantul Eudoxie a demisionat din armata si, alaturi de sotia sa, Sfanta Vasilisa, si toata familia lor, si-au abandonat proprietatile si au mers sa se ascunda in regiunea Melitene din Armenia.
Guvernatorul din Melitene a ordonat soldatilor sai sa il gaseasca pe Eudoxie. Atunci cand acestia au ajuns la el, Eudoxie era imbracat intr-un vestamant alb. Fara a-l recunoaste, ei l-au intrebat daca nu cumva traia prin acele locuri un militar pe nume Eudoxie. Fara a le dezvalui cine era, el i-a invitat pe soldati in casa sa, i-a ospatat si i-a gazduit pe vremea noptii.
Sfantul Eudoxie a considerat intalnirea cu ostasii drept un semn din partea Domnului, prin care i se transmitea ca trebuia sa moara ca un mucenic. Dimineata, le-a marturisit oaspetilor sai ca el era cel cautat de ei. Ca multumire pentru ospitalitatea lui, ostasii s-au oferit sa ascunda autoritatilor faptul ca il gasisera. Sfantul nu a consimtit insa acest lucru.
 Dupa ce si-a pus gospodaria in ordine, el i-a spus sotiei sale sa nu il planga, ci din contra, sa sarbatoreasca ziua mortii sale de mucenicie. Si-a imbracat apoi  hainele de militar, si a mers impreuna cu soldatii la guvernator. Sfanta Vasilisa si prietenii lui, Sfintii Zinon si Macarie l-au urmat in curand.
Guvernatorul a incercat sa-l convinga pe Sfantul Eudoxie sa ofere sacrifii idolilor, promitand ca ii va salva viata, averea si rangul. Sfantul Eudoxie a refuzat cu fermitate, zicand ca sunt nebuni aceia ce se inchina unor idoli lipsiti de suflet. Si-a desfacut apoi centura militara, emblema autoritatii sale, si i-a aruncat-o in fata guvernatorului. Soldatii aflati acolo, crestini si ei in secret, in numar de peste o mie , au facut acelasi lucru. Dezorientat, guvernatorul l-a intrebat pe imparat ce sa faca. Maximius i-a poruncit sa ii tina in temnita pe conducatorii acestei revolte si sa ii elibereze pe ceilalti.
Dupa indelungi torturi, Sfantul Eudoxie a fost dus la locul de executie. Era urmat de sotia lui, Sfanta Vasilisa, plangand, si de Sfantul Zinon. Sfantul Eudoxie a indemnat-o din nou sa nu il jeleasca, ci sa se bucure pentru ca primea cununa de mucenic. De asemeni, i-a cerut sa fie ingropat intr-un loc numit Amimos.
Prietenului sau Zinon, ce nu se abtinea nici el sa nu planga, i-a prezis ca vor intra amandoi in ceruri, in acelasi timp. Imbarbatat de aceste cuvinte, Zinon si-a declarat si el credinta crestina, fiind imediat condamnat la moarte.
Mai tarziu, Sfanta Vasilisa a luat trupul fara viata al sotului si l-a ingropat acolo unde i se ceruse. Dupa aceea, a fost si ea arestata si adusa in fata guvernatorului. Dorind sa impartaseasca soarta sotului ei, ea a declarat, fara frica, ca idolii romani nu sunt decat niste falsi zei. Dandu-si seama ce voia, guvernatorul nu a trimis-o la tortura, ci a eliberat-o. In vreme ce pleca, ea a marturisit ca Dumnezeu vazuse intentia ei si o va accepta ca si un lucru infaptuit.
Sapte zile mai tarziu, Sfantul Eudoxie i-a aparut sotiei sale intr-o viziune, si i-a cerut sa ii comunice prietenului si slujitorului sau Macarie ca este asteptat in ceruri atat de el, cat si de Sfantul Zinon. Sfantul Macarie s-a dus pe data la guvernator, care l-a condamnat la moarte prin decapitare. Multi alti crestini au avut de suferit in acele timpuri vitrege.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 6 septembrie

Sfantul Mucenic Eutihie; Sfantul Mucenic Tation; Preacuviosul Gheorghe Limniotul; Sfantul Ierarh Petru; Sfantul Mucenic Serafim.
Vezi Traditii si sarbatori din 24 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 6 septembrie

Sfantul Zaharia, profet

Sfantul profet Zaharia era preot in Ierusalim, sotia sa, Elisabeta, vara Sfintei Fecioare Maria, fiind mult prea varstnica pentru a da nastere unui copil. I s-a spus insa de catre un inger ca va avea totusi un fiu, pe care va trebui sa il numeasca Ioan. Intrucat s-a indoit de acest lucru, Sfantul Zaharia a fost pedepsit sa ramana mut. Elisabeta a fost vizitata apoi de Fecioara Maria, care a dat glas imnului de slava cunoscut azi sub numele de Magnificat, iar dupa nasterea lui Ioan Botezatorul, Sfantului Zaharia i-a revenit vorbirea. Tot ce se stie despre Zaharia si Elisabeta se gaseste in Noul Testament, in Evanghelia dupa Luca, Capitolul 1. O traditie neverificabila spune ca Sfantul Zaharia a fost ucis in templu intrucat a refuzat sa ii marturiseasca lui Irod unde era ascuns fiul sau, Ioan.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 6 septembrie

Amintirea minunii din Colose a Sfantului Arhanghel Mihail


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :

4 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

5 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 6 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
6 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 6 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 05, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.