16 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 16 octombrie sunt pomeniti Sfantul Mucenic Longhin Sutasul, Sfintii Mucenici Leontie, Dometie si Terentie, Sfanta Margareta Maria Alacoque, calugarita, si Sfanta Hedviga, calugarita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 16 octombrie

Sfantul Mucenic Longhin Sutasul

Sfantul Longhin a fost unul din centurionii romani ce au pazit crucea pe care a fost rastignit Hristos. Atunci cand Domnul si-a dat ultima suflare, el a strigat: “Cu adevarat, Fiul lui Dumnezeu era Acesta!” (Matei 27:54). Incepand din acea zi, Sfantul Longhin a devenit crestin, fiind curand dupa aceea botezat. Potrivit unor surse, a fost unul din ostasii ce au pazit mormantul lui Hristos, si a refuzat sa fie mituit pentru a nu marturisi adevarul Invierii Mantuitorului, dusmanii lui Iisus incercand sa il ucida din aceasta cauza. In cele din urma, a plecat din armata si a mers in locurile sale natale, unde a propavaduit fara teama iubirea intru Hristos. I s-a taiat capul din porunca lui Pilat din Pont.

Sfintii Mucenici Leontie, Dometie si Terentie

Sfintii Leontie, Dometie si Terentie au primit cununile de mucenici dandu-si viata in foc pentru Domnul Hristos.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 16 octombrie

Sfintii Mucenici Dionisie Areopagitul, Rustic si Elefterie; Preacuviosul Ioan Hozevitul, episcopul Cezareii; Sfantul Mucenic Dionisie si cei cu dansul 8 mucenici; Sfantul Ierarh Aghatanghel.
Vezi Traditii si sarbatori din 3 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 16 octombrie

Sfanta Margareta Maria Alacoque, calugarita

Fiica a lui Claude Alacoque si Philiberte Lamyn, Sfanta Margareta s-a nascut pe 22 iulie la L'Hautecour, Burgundia, Franta, si a fost trimisa la scoala Sarmanelor Clarei dupa moartea tatalui ei, atunci cand implinise abia opt ani. Timp de cinci ani a suferit din pricina febrei reumatice, pana cand a implinit varsta de 15 ani. A fost strabatuta de timpuriu de o iubire nemarginita pentru Sfanta Impartasanie. A refuzat sa se marite si, in anul 1671, a intrat in manastirea Paray-le-Monial. Odata cu varsta de 20 de ani, a fost daruita cu numeroase viziuni ale lui Iisus, in care Domnul i-a relevat ca a fost aleasa sa raspandeasca devotiunea fata de Inima Lui Sacra, si a fost invatata intru credinta in cele Noua zile de vineri si a Sfintei Ore. Certata de superioara sa, Maica de Saumaise, a reusit, in cele din urma, sa o convinga de adevarul viziunilor ei, dar nu a reusit sa se faca crezuta  de un grup de telogi despre acest lucru. Sfanta Margareta Maria  Alacoque a primit, totusi, sprijinul Sfantului Claude La Colombiere, care a declarat ca intalnirile ei cu divinitatea sunt autentice. In anul 1863, opozitia careia a fost supusa a incetat, dupa ce maica Melin a fost aleasa Superioara, iar Sfanta Maria Margareta a ajuns ajutoarea ei. Mai apoi, a devenit novice, si a apucat sa vada ca sarbatoarea Inimii Sacre a inceput sa fie celebrata in 1686. Doi ani mai tarziu, s-a construit la manastirea Paray-le-Monial o capela in onoarea Inimii Sacre, in curand aceasta comemorare raspandindu-se si in alte manastiri. Sfanta Margareta Maria Alacoque a murit la Paray-le-Monial pe 17 octombrie si a fost canonizata in anul 1920. Impreuna cu Sfantul Ioan Eudes si Sfantul Claude La Colombiere, ea face parte dintre asa-numitii “Sfinti ai Inimii Sacre”. Aceasta devotiune a fost recunoscuta si aprobata oficial de papa Clement al XIII-lea in 1765, la 75 de ani de la moartea ei.

Sfanta Hedviga, calugarita

Ducesa si vaduva, patroana a Sileziei, Sfanta Hedwiga (1174 – 1243)  s-a nascut in Andechs, Bavaria, Germania, ca fiica a ducelui de Croatia si Dalmatia. A fost matusa Sfintei Elisabeta a Ungariei. La varsta de 12 ani, Sfanta Hedviga s-a maritat cu ducele Henric de Silezia, capul familiei regale poloneze. A adus pe lume sapte copii si a avut parte de o casnicie fericita. Sotul ei a intemeiat o manastire cistercaina la Trebnitz, precum si numeroase spitale si locasuri sfinte. Dupa ce, in 1238, Henric a decedat, Sfanta Hedwiga a devenit calugarita la manastirea de la Trebnitz. A trebuit totusi sa isi paraseasca locul de recluziune pentru a aplana conflictele dintre copii ei si a-si inmormanta unul dintre prunci, ucis in razboiul contra mongolilor. Sfanta Hedwiga a murit in manastire pe 15 octombrie, moastele ei dand nastere multor miracole. A fost canonizata in anul 1266.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 16 octombrie

Sfantul Longin, sutasul; Sfanta Maria Margareta Alacoque


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

14 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

15 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 16 octombrie – Horoscop general Profil astrologic

16 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 16 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 15, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.