21 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 21 octombrie sunt celebrati Cuviosii Marturisitor Visarion, Sofronie si Sfantul Mucenic Oprea, Sfintii Preoti Marturisitori Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel, Cuviosul Ilarion cel Mare, Sfanta Ursula si insotitoarele sale, Mucenite, si Sfanta Celina.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 21 octombrie

Cuviosul Marturisitor Visarion

Sfantul Visarion (Sarai) s-a nascut in Bosnia, in anul 1714. Tanjind dupa viata monastica, a primit tonsura de calugar la manastirea Sfantului Sava din Tara Sfanta, in 1738. Reintors in Serbia, a trait intr-o pestera ca un isihast, primind de la Domnul darul de a face minuni.
In acea vreme, autoritatile hasburgice incercau sa uneasca fortat biserica crestin-ortodoxa din Transilvania cu cea a Romei. Auzind de viata sfanta a Cuviosului Visarion, patriarhul Arsenie l-a chemat la el, la Karlovits. Dupa ce l-a hirotonisit preot, l-a trimis sa apere credinta crestin-ortodoxa din Transilvania.
Sfantul Cuvios Visarion a ajuns in Banat in ianuarie 1774, fiind primit cu bratele deschise de localnici. Sute de oameni au venit sa ii asculte predica, multi dintre reintorcandu-se la biserica crestin-ortodoxa. Sfantul Visarion i-a incurajat pe romani sa nu abandoneze credinta parintilor lor, ci sa si-o apere cu tarie. A predicat la Timisoara, Lipova- Arad, Deva, Orastie, Salistea Sibiului, si in alte locuri, ridicand o cruce de lemn in centrul fiecarei localitati, adunand multi oameni in jurul sau, si readucand pe multi la credinta crestin-ortodoxa.

Intrucat actiunile sale nu erau pe placul autoritatilor romano-catolice, Sfantul Visariona fost arestat pe 26 aprilie 1744 de catre armata austriaca, in timp ce calatorea spre Sibiu. A fost dus la Viena, si aruncat in temnita din Kufstein, din porunca imparatesei Maria Tereza. Aici, a indurat multe chinuri din cauza credintei sale ortodoxe. Dupa ce a stat in lanturi si a fost schingiuit timp de un an, si-a dat sufletul in mainile Domnului.
Cuviosul Marturisitor Visarion a fost canonizat pe 21 octombrie 1955 de catre Biserica Romana Ortodoxa, impreuna cu Cuviosul Marturisitor Sofronie, la Catedrala de la Alba Iulia.

Cuviosul Marturisitor Sofronie

Sfantul Cuviuos Marturisitor Sofronie s-a nascut in satul Cioara, in Salistea din judetul Alba de astazi. Inca din copilarie, a dovedit o mare dragoste pentru Hristos si biserica, asa ca, a devenit, in mod firesc, calugar.
S-a intors in satul sau in anul 1756, si a intemeiat un mic schit in padure, curand alaturandu-i-se mai multi ucenici. A luat pozitie fata de persecutiile la care erau supusi ortodocsii de autoritatile catolice, si a mers din sat in sat in Hunedoara, incurajand oamenii sa ramana fermi in credinta lor.  Arestat si incarcerat la Bobalna in iarna anului 1759, a fost eliberat in februarie 1790 de 600 de credinciosi ortodocsi, in frunte cu preotul Ioan din Salistea, prietenul sau. A continuat sa ii incurajeze pe ortodocsii din satele aflate in preajma Abrudului si Campenilor. Dupa ce la Viena s-a horatat inchiderea si uciderea lui, a fost din nou arestat, in biserica din Abrud, si iarasi eliberat, de catre 7000 de oameni credinciosi din Zlatna. Pe 10-11 august 1760, Cuviosul Sofronie a convocat o adunare de preoti si credinciosi in cadrul careia s-au intocmit memorii catre imparateasa Maria Tereza si guvernul transilvanean, prin care se cerea instaurarea unui episcop ortodox, inapoierea bisericilor si  sesiilor luate de preotii uniti, precum eliberarea celor inchisi din cauza credintei crestin-ortodoxe. Miscarea religioasa condusa de Sfantul Sofronie a cuprins cu repeziciune intreaga Transilvanie, iar pe 20 octombrie 1760, Imparateasa Maria Tereza a vestit ca va numi o comisie de cercetare a nemultumirilor romanilor ortodocsi. Incurajat de aceasta decizie, Cuviosul Sofronie si-a intensificat actiunile, si a organizat mai multe sinoade, din care cel mai cunoscut este cel de la Alba Iulia, din 14-18 februarie 1761.
Maria Tereza l-a numit pe generalul Nicolae Adolf von Bucow comandant al armatei din Transilvania, si a intarit fortele armate de aici cu noi unitati de infanterie si cavalerie. In aceeasi perioada, a sosit pe meleagurile transilvane si Dionisie Novacovici, episcopul ortodox sarb de la Buda, ajuns primul ierarh al romanilor ortodocsi din Transilvania, dupa ce, in anul 1701, fusese desfiintata Mitropolia de la Alba Iulia. In acest context vitreg, Cuviosul Sofronie fost nevoit sa ajunga la o invoiala cu Bukow, si sa semneze o proclamatie catre credinciosii ortodocsi. Se banuieste ca a ajuns apoi egumen la schitul Robaia, vegheat de manastirea Arges, ajutandu-i de acolo pe romanii plecati din Transilvania, ce cautau un refugiu in Tara Romaneasca.
Nu se stie cu certitudine unde si cand a murit  Cuviosul Marturisitor Sofronie.

Sfantul Mucenic Oprea

Sfantul Oprea Miclaus sau Nicolae din Salistea Sibiului, a luptat pentru mentinerea credintei crestin-ortodoxe in Transilvania. A facut parte din trei delegatii ce au inmanat la Viena memorandumuri in favoarea romanilor ortodocsi. A fost trimis in temnita de mai multe ori, reusind uneori sa evadeze. A fost inchis in anul 1752  la Kufstein, impreuna cu preotul Moise Macinic si altii membri ai unei delegatii a credinciosilor romani transilvaneni. Se presupune ca a murit inchisoare, sau in drumul spre casa, dupa ce evadase. Sfantul Mucenic Oprea a fost proslavit ca sfant in anul 1950, sfintenia sa fiind proclamata oficial la Alba Iulia pe 21 octombrie 1955.

Sfantul Preot Marturisitor Ioan din Gales

Sfantul Ioan din Gales a fost un preot numit episcop la Bucuresti sau Ramnic, avand menirea de a veghea asupra credinciosilor din Trasilvania. A rezistat planurilor autoritatilor hasburgice de a convinge crestin-ortodocsii sa se alature bisericii catolice. A fost arestat si inchis la Sibiu, in 1756, dupa aceea imparateasa Maria Tereza poruncind sa fie incarcerat pana la moarte in castelul de la Deva.
Sfantul Preot Marturisitor Ioan a fost transferat intr-o inchisoare din Gratz, Austria, la sfarsitul anului 1757. A ajuns apoi la inchisoarea Kufstein, in care multi credinciosi romani din Transilvania s-au savarsit din viata. In 1780, Ghenadie Vasie, un sarb inchis acolo, a reusit sa trimita o scrisoare imparatesei Ecaterina a Rusiei, in care ii cerea sa intervina in favoarea prizonierilor ortodocsi. In epistola, pomenea si de un preot roman, pe nume Ioan, ce era in temnita de 25 de ani.
Sfantul Preot Marturisitor Ioan din Gales a murit in inchisoare si a fost recunoscut ca sfant de catre Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992.

Sfantul Preot Marturisitor Moise Macinic din Sibiel

Opozant al trecerii ortodocsilor transilvaneni la biserica catolica, Sfantul Preot Moise Macinic a trait in secolul al XVIII-lea.
A fost hirotonisit in anul 1746, la Bucuresti, de catre mitropolitul Ungrovlahiei, Neofit Creteanul. Intemnitat vreme de 17 luni la Sibiu, a fost eliberat, interzicandu-i-se insa sa mai slujeasca daca nu era de acord cu unirea cu Roma.
In decembrie 1750, a intocmit impreuna cu sase tovarasi un memoriu catre Pavel Nenadovici, mitropolitul sarb de Carlovit, in care erau descrise necazurile facute de autoritatile hasburgice bisericii crestin-ortodoxe din Transilvania. A fost arestat impreuna cu Sfantul Oprea Miclaus, si ceilalti membri ai unei delegatii ce voia sa inmaneze un memorandum imparatesei Maria Tereza. Se crede ca si-a dat sufletul in inchisoarea  de la Kufstein. A fost proslavit de Biserica Ortodoxa Romana, alaturi de Sfantul Ioan din Gales, in anul 1992.

Cuviosul Ilarion cel Mare

Sfantul Cuvios Ilarion cel Mare s-a nascut in anul 291, in satul palestinian Tabata. Trimis sa studieze la Alexandria, a intrat in contact cu crestinii de aici, si a fost botezat. Auzind de traiul sfintit al lui Antonie cel Mare, Sfantul Ilariona mers la el, dorind sa ii fie ucenic si sa invete cum sa il multumeasca pe Domnul. Curand dupa aceea, s-a intors acasa si si-a aflat parintii morti. Si-a impartit averea mostenita celor saraci si s-a retras in desertul din apropierea orasului Maium.
Cuviosul Ilarion cel Mare s-a luptat in desert cu gandurile necurate, si cu ispitele trupesti, dar le-a invins prin mari stradanii, prin post si rugaciune. Diavolul a incercat sa il inspaimante cu fantome si duhuri rele. In timp ce se ruga, Cuviosul Ilarion auzea copii plangand, femei tanguindu-se, ragete de lei si alte animale salbatice. Sfantul si-a dat seama ca la mijloc erau demonii ce incercau sa il alunge din pustietate, si si-a invins teama prin fervente rugaciuni. Odata, niste talhari au dat peste Sfantul Ilarion, acesta reusind prin intelepciunea cuvintelor sale sa ii convinga sa renunte la viata lor pacatoasa.
Curand, intreaga Palestina a auzit despre acest sfant ascet. Domnul i-a dat darul de a alunga spiritele necurate, reusind astfel sa salveze multi oameni posedati. II vindeca pe cei suferinzi fara a le cere ceva in schimb, zicandu-le ca harul lui Dumnezeu nu este de vanzare.
Multi au venit la Cuviosul Ilarion cel Mare pentru a-si salva sufletele sub calauzirea sa. Gratie binecuvantarii sfantului, manastirile au inceput sa se raspandeasca pe tot cuprinsul Palestinei. Ilarion merge de la o manastire la alta, invatand monahii traiul ascetic, de postire, veghe si ruga.
Cu circa sapte ani inaintea de moartea sa (371-372), Cuviosul Ilarion cel Mare a mers in Cipru, unde a trait departe de oameni, pana cand Domnul l-a luat la El.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 21 octombrie

Preacuvioasa Pelaghia; Sfanta Taisia; Sfantul Nou Mucenic Ignatie bulgarul; Cuviosul Dosifeu; Cuviosul Trifon.
Vezi Traditii si sarbatori din 8 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 21 octombrie

Sfanta Ursula si insotitoarele sale, Mucenite

Potrivit unei legende din secolul al X-lea, Sfanta Ursula a fost fiica unui rege crestin din Britania, care l-a amanat vreme de trei ani pe un print pagan ce voia sa o ia in casatorie. Impreuna cu 10 insotitoare, si numeroase fete servitoare, s-a imbarcat pe un vas ce a traversat marea Nordului, si a urcat pe Rin pana la Basle, in Elvetia, de acolo Sfanta Ursula indreptandu-se catre Roma. Pe drumul de intoarcere, a fost ucisa impreuna cu tovarasele sale de huni la Cologne, in jurul anului 451, dupa ce Sfanta Ursula a refuzat sa se marite cu capetenia lor.
Potrivit unei alte legende, Amorica a fost intemeiata de colonistii si soldatii britanici dupa ce imparatul Magnus Clemens Maximus a cucerit Britania si Galia in anul 383. Conducatorul colonistilor, Cynan Meiriadog, i-a cerut regelui Dionotus din Cornwall sotii pentru oamenii sai. Dionotus i-a trimis-o pe Ursula, fiica lui, pentru a se marita cu Cynan, impreuna cu unsprezece mii de fecioare si saizeci de mii de femei. Vasele pe care mergeau acestea au esuat, si toate femeile au fost facute sclave sau ucise.
Adevarul de dincolo de aceste legende este ca la Cologne exista o veche bazilica, inchinata unui grup de fecioare martirizate acolo, ce a fost recladita de un senator pe nume Clementius. Cate fete au fost ucise la Cologne si de unde veneau ele nu s-a aflat vreodata.

Sfanta Celina

Tovarasa si ucenica a Sfintei Genoveva, patroana Parisului, Sfanta Celina s-a nascut intr-o familie nobila din Meaux. A mers la Paris pentru a-i cere Sfintei Genoveva sa ii vindece doica, suferinda de o boala incurabila. Ruga i-a fost ascultata, si doica ei s-a insanatosit.
Celina s-a intors apoi la Sfanta Genoveva, rugand-o sa o primeasca printre ucenitele ei. Sfanta patroana a Parisului i-a dat Sfintei Celina  sa imbrace o bluza lunga albastra si o manta neagra, vestmintele caracteristice femeilor dedicate lui Dumnezeu, si a sprijinit-o sa rupa promisiunea de casatorie cu un tanar din Meaux, caruia ii fusese fagaduita.
Se poveste ca odata, in timp ce suferea din greu din cauza setei, Sfanta Celina s-a gandit la Sfanta Genoveva si, pe loc, a tasnit din pamant un izvor care i-a alinat suferinta. Acest izvor exista si in prezent, langa el cladindu-se o capela, transformata in abatia de la Juilly in anul 1184. In acest loc, regele Ludovic al XIII-lea a infiintat colegiul oratorian, ce a fost onorat de profesori precum parintele Laberthonniere, Malebranche si Fouché.
Sfanta Celina s-a retras in ultima parte a vietii intr-o manastire, si si-a dat duhul in mainile Domnului in preajma anului 500, cu cativa ani inainte de Sfanta Genoveva.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 21 octombrie

Cuviosul Ilarion cel Mare; Cuvioasa Ursula


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

19 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

20 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 21 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
21 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 21 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 20, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.