22 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 22 octombrie sunt comemorati Sfantul Ierarh, intocmai cu apostolii, Averchie, Sfintii 7 tineri din Efes, Sfanta Maria Salome, si Fericitul Ioan Paul al II-lea, Papa.
Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 22 octombrie
Sfantul Ierarh, intocmai cu apostolii, Averchie
Sfantul Averchie a fost episcop la Hierapolis din Frigia, in Asia Mica, in vremea imparatului prigonitor al crestinilor Marcus Aurelius. In timpul unei sarbatori pagane, Sfantul Averchie a fost invatat de un inger sa rastoarne la pamant statuile zeului Apollo si ale celorlalti idoli pagani. Atunci cand aceasta fapta a fost descoperita, locuitorii pagani ai orasului si-au iesit din fire. In loc insa sa se ascunda, Sfantul Averchie a venit in piata publica si si-a declarat fara teama credinta crestina. Idolatrii s-au infuriat si mai tare, insa, dupa ce Sfantul Averchie a vindecat trei oameni posedati de duhuri rele, au ramas cu inmarmuriti de uimire si au inceput sa asculte cu o sporita atentie ce avea de zis. El a propavaduit dreapta credinta cu o asemenea putere de convingere incat toti oamenii din oras si altii din imprejurimi au devenit crestini.
Aceste minuni au ajuns la urechile imparatului, a carei fiica era stapanita de demoni. Chemat de Marcus Aurelius la Roma, Sfantul Averchie a reusit sa alunge diavolii din trupul fetei imparatului si a savarsit inca cateva alte miracole. Imparatul i-a oferit o mare recompensa in aur, insa sfantul nu a vrut sa o accepte. Pe drumul spre casa, o viziune divina i-a indrumat pasii catre Siria. A mers astfel mai intai la Antiohia, si apoi in alte localitati din acea zona, ajungand pana in Mesopotamia, proclamand peste tot adevarul lui Hristos si credinta crestina. Nici un alt episcop din vremea lui nu a calatorit atat de mult pentru a raspandi cuvintele Evangheliei, din acest motiv Sfantului Averchie fiind numit “intocmai cu Apostolii”. Dupa cativa ani, s-a intors in Frigia, unde si-a trait restul vietii pastorindu-i pe credinciosii de acolo.
Sfintii 7 tineri din Efes
Cei sapte tineri din Efes, Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan si Constantin, au trait in secolul al treilea. Sfantul Maximilian a fost fiul administratorului cetatii Efes, iar ceilalti sase proveneau din ilustre familii din acelasi oras. Cei sapte au fost prieteni din copilarie si au mers in armata impreuna.
Atunci cand imparatul Decius (249-251) a sosit la Efes, a poruncit ca toti locuitorii cetatii sa duce jertfe idolilor, ameninantand cu tortura si moartea pe oricine nu se supunea. Cei sapte Sfinti tineri au denuntati ca nu au ascultat porunca, si au fost adusi in fata imparatului pentru a raspunde invinovatirilor ce li se aduceau. Cu totii si-au declarat deschis credinta in Hristos.
Li s-au luat centurile si insemnele militare si au fost apoi eliberati, Decius sperand ca isi vor schimba convingerile in timp ce el era plecat intr-o campanie militara. Tinerii au fugit din oras si s-au ascuns pe muntele Ochlon, unde si-au dus traiul in rugaciune, pregatindu-se pentru mucenicie.
Cel mai tanar dintre ei, Sfantul Iamvlih, imbracat in cersetor, mergea in oras pentru a cumpara paine. Odata, a auzit in ca imparatul revenise in Efes si ii cauta. Sfantul Maximilian si-a indemnat tovarasii sa plece din pestera si sa se prezinte la judecata imparateasca.
Afland ca cei sapte tineri se ascundeau, Decius a poruncit ca pestera sa fie inchisa cu pietre, astfel incat sfintii dinauntru sa piara de foame si sete. Doi dintre curtenii ce au blocat intrarea erau crestini in secret, asa ca au pus in pestera o cutie sigilata, continand doua placi de metal. Pe aceste doua placi au inscris numele celor sapte sfinti si felul cum au suferit si au murit.
Dumnezeu a adus peste cei sapte sfinti un somn ce a durat aproape doua secole. Intre timp, persecutiile impotriva crestinilor au incetat. In vremea impratului Teodosie cel Tanar (408-450), mai multi eretici contestau faptul ca toti mortii vor invia la cea de-a doua sosire pe pamant a Mantuitorului Iisus Hristos. Unii dintre ei spuneau: “Cum poate avea loc o inviere a mortilor atat timp cat ei nu vor mai avea nici suflet si nici trup?” Altii ziceau: “Numai sufletele vor invia, intrucat este imposibil ca trupurile sa revina la viata dupa mii de ani, ele fiind transformate in praf si pulbere”. De aceea, Domnul a relevat misterul invierii mortilor si a vietii viitoare prin cei sapte sfinti din Efes.
Proprietarul pamantului pe care se gasea muntele Ochlon a descoperit pietrele ce inchideau pestera si si-a pus lucratorii sa le dea deoparte. Dumnezeu ii tinuse pe tineri in viata, si acestia s-au trezit din somn, fara a-si da seama ca trecusera peste ei aproape doua sute de ani. Trupurile si vestmintele lor nu erau deloc afectate de timp.
Pregatindu-se pentru tortura, ei i-au cerut Sfantului Iamvlih sa mai mearga o data in cetate pentru a cumpara paine. Ajungand la Efes, tanarul a fost uimit sa vada o cruce la portile orasului. Auzind ca numele lui Iisus Hristos era pronuntat de oameni fara nici un fel de frica, a inceput sa se indoiasca ca ajunsese la cetatea sa. Atunci cand a platit painea, Sfantul Iamvlih i-a dat negutatorului monede cu efigia imparatului Decius. A fost imediat arestat, crezandu-se ca face parte dintr-o banda de hoti. A fost apoi dus in fata administratorului orasului, ce era si episcop de Efes. Auzind raspunsurile incredibile ale tanarului, episcopul si-a dat seama ca Dumnezeu releva prin el o mare minune, asa ca a mers cu oamenii sai la pestera.
La intrarea in pestera, episcopul a gasit cutia sigilata si a deschis-o. A citit inscriptiile de pe placutele de metal, continand numele celor sapte sfinti si felul cum au fost inchisi acolo din porunca imparatului Decius. Intrand in pestera si zarindu-i pe tineri sfinti in viata, toata lumea s-a minunat si s-a bucurat, intelegand ca Dumnezeu, prin trezirea lor din somnul cel lung, a dovedit adevarul invierii celor morti.
Curand dupa aceea, insusi imparatul a venit la Efes si a stat de vorba cu cei sapte sfinti din pestera. Apoi, in vazul tuturor, cei sapte tineri s-au asezat pe pamant si au adormit iarasi, de aceasta data pana la invierea ce urmeaza a fi vestita de Mantuitor.
Imparatul a vrut sa ii aseze pe cei sapte intr-un sicriu impodobit cu pietre pretioase, insa ei i-au aparut in vis si i-au spus sa le lase trupurile acolo unde erau, pe pamantul din pestera. In secolul al XII-lea, pelerinul rus Igumen Daniel a vazut sfintele moaste ale celor sapte tineri in pestera din apropierea Efesului.
Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 22 octombrie
Dreptul Avraam şi nepotul său Lot; Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu; Preacuviosul Andronic şi Atanasia soţia sa; Preacuviosul Petru; Sfintei Mucenite Poplia
Vezi Traditii si sarbatori din 9 octombrie
Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 22 octombrie
Sfanta Maria Salome
Sfanta Maria Salome a fost una dintre cele trei Marii care l-au servit pe Hristos. A fost mama Sfantului Iacob cel Mare si a Sfantului Ioan, si nevasta lui Zevedeu. Sfanta Maria Salome a fost martora Rastignirii lui Hristos si a facut parte dintre femeile ce au mers la locul de ingropaciune a acestuia in ziua Invierii.
Fericitul Ioan Paul al II-lea, Papa
Karol J. Wojtyla (1920 – 2005), cunoscut sub numele de Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, atunci cand a fost ales papa, s-a nascut la Wadowice, un mic oras aflat la 50 de kilometri de Cracovia, pe 18 mai 1920. A fost cel de-al doilea fiu al lui Karol Wojtyla si Emilia Kaczorowska. Mama sa a murit in anul 1929. Fratele sau mai varstnic, Edmund, a fost doctor si a decedat in 1932, iar tatal sau, avand functia de ofiter, a murit in 1941.
Fericitul Ioan Paul al II-lea a mers la cea dintai Sfanta Comuniune la varsta de noua ani si a fost confirmat la optsprezece ani. Dupa ce a absolvit scoala Marcin Wadowita din Wadowice, s-a inscris la Universitatea Jagielloniana din Cracovia si la o scoala de teatru in anul 1938.
Fortele de ocupatie naziste au inchis universitatea in 1939, iar tanarul Karol a trebuit sa munceasca intr-o cariera (1940-1944) si apoi in fabrica de produse chimice de la Solvey, pentru a-si castiga existenta si a nu fi deportat in Germania.
In anul 1942, constient de chemarea sa catre preotie, a urmat niste cursuri clandestine la Cracovia, conduse de cardinalul Adam Stefan Sapieha, arhiepiscop de Cracovia. In acelasi timp, Karol Wojtyla a fost unul dintre cei dintai actori ai “Teatrului rapsodic”, de asemeni clandestin.
Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, si-a continuat studiile in marele seminar de la Cracovia si la facultatea de teologie de la Universitatea Jagielloniana, pana cand a fost hirotonisit la Cracovia, pe 1 noiembrie 1946.
Curand dupa aceea, cardinalul Sapieha l-a trimis la Roma, unde a fost indrumat de dominicanul francez Garrigou-Lagrange. Si-a terminat doctoratul in teologie in 1948, cu o teza avand drept subiect credinta in lucrarile Sfantului Ioan al Crucii. In acea perioada, in timpul vacantelor, isi exercita misiunea pastorala printre polonezii emigranti din Franta, Belgia si Olanda.
Vezi aici biografia completa a Papei Ioan Paul al II-lea.
Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 22 octombrie
Sfantul Episcop Averchie; Cei 7 tineri mucenici din Efes
Copyright © godessdiana88. 2012
Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :
20 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
21 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Nascut pe 22 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 22 octombrie
Sfantul Ierarh, intocmai cu apostolii, Averchie
Sfantul Averchie a fost episcop la Hierapolis din Frigia, in Asia Mica, in vremea imparatului prigonitor al crestinilor Marcus Aurelius. In timpul unei sarbatori pagane, Sfantul Averchie a fost invatat de un inger sa rastoarne la pamant statuile zeului Apollo si ale celorlalti idoli pagani. Atunci cand aceasta fapta a fost descoperita, locuitorii pagani ai orasului si-au iesit din fire. In loc insa sa se ascunda, Sfantul Averchie a venit in piata publica si si-a declarat fara teama credinta crestina. Idolatrii s-au infuriat si mai tare, insa, dupa ce Sfantul Averchie a vindecat trei oameni posedati de duhuri rele, au ramas cu inmarmuriti de uimire si au inceput sa asculte cu o sporita atentie ce avea de zis. El a propavaduit dreapta credinta cu o asemenea putere de convingere incat toti oamenii din oras si altii din imprejurimi au devenit crestini.
Aceste minuni au ajuns la urechile imparatului, a carei fiica era stapanita de demoni. Chemat de Marcus Aurelius la Roma, Sfantul Averchie a reusit sa alunge diavolii din trupul fetei imparatului si a savarsit inca cateva alte miracole. Imparatul i-a oferit o mare recompensa in aur, insa sfantul nu a vrut sa o accepte. Pe drumul spre casa, o viziune divina i-a indrumat pasii catre Siria. A mers astfel mai intai la Antiohia, si apoi in alte localitati din acea zona, ajungand pana in Mesopotamia, proclamand peste tot adevarul lui Hristos si credinta crestina. Nici un alt episcop din vremea lui nu a calatorit atat de mult pentru a raspandi cuvintele Evangheliei, din acest motiv Sfantului Averchie fiind numit “intocmai cu Apostolii”. Dupa cativa ani, s-a intors in Frigia, unde si-a trait restul vietii pastorindu-i pe credinciosii de acolo.
Sfintii 7 tineri din Efes
Cei sapte tineri din Efes, Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan si Constantin, au trait in secolul al treilea. Sfantul Maximilian a fost fiul administratorului cetatii Efes, iar ceilalti sase proveneau din ilustre familii din acelasi oras. Cei sapte au fost prieteni din copilarie si au mers in armata impreuna.
Atunci cand imparatul Decius (249-251) a sosit la Efes, a poruncit ca toti locuitorii cetatii sa duce jertfe idolilor, ameninantand cu tortura si moartea pe oricine nu se supunea. Cei sapte Sfinti tineri au denuntati ca nu au ascultat porunca, si au fost adusi in fata imparatului pentru a raspunde invinovatirilor ce li se aduceau. Cu totii si-au declarat deschis credinta in Hristos.
Li s-au luat centurile si insemnele militare si au fost apoi eliberati, Decius sperand ca isi vor schimba convingerile in timp ce el era plecat intr-o campanie militara. Tinerii au fugit din oras si s-au ascuns pe muntele Ochlon, unde si-au dus traiul in rugaciune, pregatindu-se pentru mucenicie.
Cel mai tanar dintre ei, Sfantul Iamvlih, imbracat in cersetor, mergea in oras pentru a cumpara paine. Odata, a auzit in ca imparatul revenise in Efes si ii cauta. Sfantul Maximilian si-a indemnat tovarasii sa plece din pestera si sa se prezinte la judecata imparateasca.
Afland ca cei sapte tineri se ascundeau, Decius a poruncit ca pestera sa fie inchisa cu pietre, astfel incat sfintii dinauntru sa piara de foame si sete. Doi dintre curtenii ce au blocat intrarea erau crestini in secret, asa ca au pus in pestera o cutie sigilata, continand doua placi de metal. Pe aceste doua placi au inscris numele celor sapte sfinti si felul cum au suferit si au murit.
Dumnezeu a adus peste cei sapte sfinti un somn ce a durat aproape doua secole. Intre timp, persecutiile impotriva crestinilor au incetat. In vremea impratului Teodosie cel Tanar (408-450), mai multi eretici contestau faptul ca toti mortii vor invia la cea de-a doua sosire pe pamant a Mantuitorului Iisus Hristos. Unii dintre ei spuneau: “Cum poate avea loc o inviere a mortilor atat timp cat ei nu vor mai avea nici suflet si nici trup?” Altii ziceau: “Numai sufletele vor invia, intrucat este imposibil ca trupurile sa revina la viata dupa mii de ani, ele fiind transformate in praf si pulbere”. De aceea, Domnul a relevat misterul invierii mortilor si a vietii viitoare prin cei sapte sfinti din Efes.
Proprietarul pamantului pe care se gasea muntele Ochlon a descoperit pietrele ce inchideau pestera si si-a pus lucratorii sa le dea deoparte. Dumnezeu ii tinuse pe tineri in viata, si acestia s-au trezit din somn, fara a-si da seama ca trecusera peste ei aproape doua sute de ani. Trupurile si vestmintele lor nu erau deloc afectate de timp.
Pregatindu-se pentru tortura, ei i-au cerut Sfantului Iamvlih sa mai mearga o data in cetate pentru a cumpara paine. Ajungand la Efes, tanarul a fost uimit sa vada o cruce la portile orasului. Auzind ca numele lui Iisus Hristos era pronuntat de oameni fara nici un fel de frica, a inceput sa se indoiasca ca ajunsese la cetatea sa. Atunci cand a platit painea, Sfantul Iamvlih i-a dat negutatorului monede cu efigia imparatului Decius. A fost imediat arestat, crezandu-se ca face parte dintr-o banda de hoti. A fost apoi dus in fata administratorului orasului, ce era si episcop de Efes. Auzind raspunsurile incredibile ale tanarului, episcopul si-a dat seama ca Dumnezeu releva prin el o mare minune, asa ca a mers cu oamenii sai la pestera.
La intrarea in pestera, episcopul a gasit cutia sigilata si a deschis-o. A citit inscriptiile de pe placutele de metal, continand numele celor sapte sfinti si felul cum au fost inchisi acolo din porunca imparatului Decius. Intrand in pestera si zarindu-i pe tineri sfinti in viata, toata lumea s-a minunat si s-a bucurat, intelegand ca Dumnezeu, prin trezirea lor din somnul cel lung, a dovedit adevarul invierii celor morti.
Curand dupa aceea, insusi imparatul a venit la Efes si a stat de vorba cu cei sapte sfinti din pestera. Apoi, in vazul tuturor, cei sapte tineri s-au asezat pe pamant si au adormit iarasi, de aceasta data pana la invierea ce urmeaza a fi vestita de Mantuitor.
Imparatul a vrut sa ii aseze pe cei sapte intr-un sicriu impodobit cu pietre pretioase, insa ei i-au aparut in vis si i-au spus sa le lase trupurile acolo unde erau, pe pamantul din pestera. In secolul al XII-lea, pelerinul rus Igumen Daniel a vazut sfintele moaste ale celor sapte tineri in pestera din apropierea Efesului.
Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 22 octombrie
Dreptul Avraam şi nepotul său Lot; Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu; Preacuviosul Andronic şi Atanasia soţia sa; Preacuviosul Petru; Sfintei Mucenite Poplia
Vezi Traditii si sarbatori din 9 octombrie
Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 22 octombrie
Sfanta Maria Salome
Sfanta Maria Salome a fost una dintre cele trei Marii care l-au servit pe Hristos. A fost mama Sfantului Iacob cel Mare si a Sfantului Ioan, si nevasta lui Zevedeu. Sfanta Maria Salome a fost martora Rastignirii lui Hristos si a facut parte dintre femeile ce au mers la locul de ingropaciune a acestuia in ziua Invierii.
Fericitul Ioan Paul al II-lea, Papa
Karol J. Wojtyla (1920 – 2005), cunoscut sub numele de Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, atunci cand a fost ales papa, s-a nascut la Wadowice, un mic oras aflat la 50 de kilometri de Cracovia, pe 18 mai 1920. A fost cel de-al doilea fiu al lui Karol Wojtyla si Emilia Kaczorowska. Mama sa a murit in anul 1929. Fratele sau mai varstnic, Edmund, a fost doctor si a decedat in 1932, iar tatal sau, avand functia de ofiter, a murit in 1941.
Fericitul Ioan Paul al II-lea a mers la cea dintai Sfanta Comuniune la varsta de noua ani si a fost confirmat la optsprezece ani. Dupa ce a absolvit scoala Marcin Wadowita din Wadowice, s-a inscris la Universitatea Jagielloniana din Cracovia si la o scoala de teatru in anul 1938.
Fortele de ocupatie naziste au inchis universitatea in 1939, iar tanarul Karol a trebuit sa munceasca intr-o cariera (1940-1944) si apoi in fabrica de produse chimice de la Solvey, pentru a-si castiga existenta si a nu fi deportat in Germania.
In anul 1942, constient de chemarea sa catre preotie, a urmat niste cursuri clandestine la Cracovia, conduse de cardinalul Adam Stefan Sapieha, arhiepiscop de Cracovia. In acelasi timp, Karol Wojtyla a fost unul dintre cei dintai actori ai “Teatrului rapsodic”, de asemeni clandestin.
Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, si-a continuat studiile in marele seminar de la Cracovia si la facultatea de teologie de la Universitatea Jagielloniana, pana cand a fost hirotonisit la Cracovia, pe 1 noiembrie 1946.
Curand dupa aceea, cardinalul Sapieha l-a trimis la Roma, unde a fost indrumat de dominicanul francez Garrigou-Lagrange. Si-a terminat doctoratul in teologie in 1948, cu o teza avand drept subiect credinta in lucrarile Sfantului Ioan al Crucii. In acea perioada, in timpul vacantelor, isi exercita misiunea pastorala printre polonezii emigranti din Franta, Belgia si Olanda.
Vezi aici biografia completa a Papei Ioan Paul al II-lea.
Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 22 octombrie
Sfantul Episcop Averchie; Cei 7 tineri mucenici din Efes
Copyright © godessdiana88. 2012
Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :
20 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
21 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Nascut pe 22 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
22 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Reviewed by Diana Popescu
on
octombrie 21, 2012
Rating:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu