3 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 3 octombrie sunt pomeniti Sfantul Sfintit Mucenic Dionisie Areopagitul, Sfantul Mucenic Teoctist, Sfintii Martiri din Tomis, si Fericitul Constantin Ignatiu Bogdánffy, Episcop Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 3 octombrie

Sfantul Sfintit Mucenic Dionisie Areopagitul

Mentionat in Faptele Apostolilor 17: 19-34, Sfantul Dionisie Aeropagitul a fost un invatat grec, membru al curtii ateniene de pe Dealul lui Marte (in limba greaca, aceasta deal era numit Areos Pagos, de aici provenind supranumele de “Aeropagul”). In vremea rastignirii lui Hristos, studia in Egipt, si a vazut cerul intunecandu-se in acel loc timp de trei ore, atunci cand Iisus era pe punctul de a-si da sufletul. Mai tarziu, Sfantul Dionisie Areopagitul s-a casatorit si a avut sapte copii. Atunci cand Sfantul Pavel a propavaduit in Atena, Sfantul Dionisie a fost printre primii ce au crezut in cuvintele acestuia, devenind apoi fie cel dintai episcop al Atenei, fie cel de-al doilea, succedandu-l pe Sfantul Ierotei.
Impreuna cu Sfantul Ierotei, a fost prezent la Adormirea Maicii Domnului. A primit cununa de mucenic la o varsta inaintata, probabil in Atena. Sfantul Sfintit Mucenic Dionisie Areopagitul este autorul mai multor lucrari de teologie mistica, inclusiv “Despre numele divine”.

Sfantul Mucenic Teoctist

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 3 octombrie

Sfantul Marele Mucenic Eustatie, Teopista, Agapie si Teopist; Sfintii Marturisitori Ipatie episcopul si Andrei preotul; Sfintii Mucenici Mihail si Teodor.
Vezi Traditii si sarbatori din 20 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 3 octombrie

Sfintii Martiri din Tomis

Despre Sfintii Martiri din Tomis ni se povesteste in Cartea a doua a Macabeilor 7 : 1-2, 9-14 : “Intamplatu-s-a si cu sapte frati, pe care, impreuna cu maica lor prinzandu-i, i-a silit regele, cu biciul si cu vine batandu-i, sa manance carnuri de porc, care nu le era slobod a manca. Iar unul dintre ei, care a grait mai intai, asa a zis: "Ce vrei sa intrebi si sa stii de la noi? Pentru ca mai bucurosi suntem a muri, decat a calca legile parintesti". Pentru aceea si acesta, ca si cel dintai, pe rand toate chinurile le-a suferit si, cand era sa moara, a zis: "Tu dar, nelegiuitule, ne scoti pe noi dintr-aceasta viata, insa Imparatul lumii, pe noi cei care murim pentru legile Lui, iarasi ne va invia cu inviere de viata vesnica". Si dupa aceasta al treilea a fost batjocorit, si cerandu-i-se limba, indata a scos-o si mainile cu indrazneala le-a intins si vitejeste a zis: "Din cer le-am dobandit acestea si pentru legile Lui nu tin seama de ele, pentru ca nadajduiesc ca de la El iarasi le voi dobandi". Asa incat insusi regele si cei ce erau cu el, cu spaima, se minunau de sufletul tanarului, ca nu tinea seama de dureri, ca de nimic. Si dupa ce s-a sfarsit si acesta, a adus pe al patrulea, asijderea muncindu-l si chinuindu-l: Si cand era sa moara, asa a zis: "Bine este a muta nadejdile cele de la oameni si a astepta pe cele de la Dumnezeu, ca noi iar vom invia prin El, iar tie nu-ti Va fi inviere spre viata"".

Fericitul Constantin Ignatiu Bogdánffy, Episcop Mucenic

Szilárd Ignác Bogdánffy a fost episcop romano-catolic la Oradea. Pe 30 octombrie 2010, a fost proclamat binecuvantat in cadrul unei ceremonii din Biserica Sfanta Maria din Oradea, fiind recunoscut drept mucenic din perioada comunista.
Szilárd Bogdánffy s-a nascut pe 21 februarie 1911, in satul Feketetõ din Austro-Ungaria, numit Crna Bara, din Banatul de Nord din Voievodina in zilele noastre. A studiat la scoala elementara de la Crna Bara, pana in 1925, cand familia lui s-a mutat la Timisoara. Aici a urmat scoala Piaristilor, dupa examenele finale fiind acceptat la Seminarul catolic de rit latin al diocezei Oradea. A fost hirotonisit preot de catre Episcopul de Oradea, Stefan Fiedler, pe 29 iunie 1934. Si-a continuat invatatura la Universitatea din Budapesta, unde a obtinut doctoratul in filozofie si dogmatica (cu lucrarea "Apocalipsa in Evangheliile Sinoptice"). Dupa ce s-a intors in Romania, a devenit profesor la Seminarul catolic din Oradea si confesor la manastirea Ursulinelor din acelasi oras. In anul 1939, a fost urmarit de Seerviciile Secrete Romane pentru o presupusa activitate antiromaneasca. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, a ascuns evrei, fiind din aceasta cauza interogat de fascistii unguri.
Dupa terminarea razboiului, conducerea comunista a Romaniei a pornit o campanie impotriva religie crestine. In consecinta, Vaticanul a permis numirea in secret al unor episcopi. In acest fel, Szilárd Bogdánffy a fost desemnat episcop de Oradea si episcop auxiliar de Satu Mare in 14 februarie 1949, de catre Gerald Patrick O’Hara, regent al Nuntiului Papal din Bucuresti. Fusese anterior abordat de reprezentanti ai regimului comunist, propunandu-i-se sa conduca o "biserica catolica romana, fara legaturi cu Vaticanul", lucru pe care l-a refuzat cu fermitate. A petrecut, pana la moarte, patru ani in diferite inchisori din Romania, inclusiv in cea de la Capul Midia. A cazut grav bolnav din cauza persecutiilor si a conditiilor precare de viata. Desi suferea grav de  peumonie, medicul inchisorii a refuzat sa ii asigure medicamentatia trebuincioasa. A murit pe 3 octombrie 1953, in inchisoarea de la Aiud.
Beatificarea sa a avut loc pe 30 octombrie 2010, la Oradea. La aceasta liturghie au participat 200 de preoti, 42 de episcopi si doi cardinali, inclusiv cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop la Esztergom, Budapesta. Este cel dintai mucenic catolic din perioada comunista a Romaniei ce a fost inaltat la rangul de sfant.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 3 octombrie

Sfantul Episcop Dionisie Areopagitul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

1 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

2 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 3 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
3 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 3 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 02, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Imi place de cei de la http://www.horoscop2013romania.com/ pentru modul cum prezinta evenimentele. Sunt foarte optimisti in preziceri si asta iti creaza o dispozitie mai buna.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.