5 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 5 octombrie, sunt celebrati Sfanta Mucenita Haritina, Sfanta Mucenita Mamelta, Sfantul Placid si insotitorii sai, Mucenici, Sfantul Alois Scrosoppi, preot, si Sfanta Faustina Kowalska, calugarita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 5 octombrie

Sfanta Mucenita Haritina

Sfanta Haritina a fost servitoarea sau fiica unei eminent cetatean roman, pe nume Claudius, in timpul imparatului Diocletian. Deconspirata a fi crestina, a fost adusa in fata guvernatorului, caruia i-a declarat fara teama credinta ei in Hristos. Dupa ce a trecut prin crunte schingiuiri, guvernatorul a trimis la ea cativa tineri pagani pentru a o pangari. Sfanta Haritina s-a rugat Domnului sa ii crute onoarea, si auzita fiind in ceruri, i s-a permis sa isi dea sufletul in puritate catre Dumnezeu.

Sfanta Mucenita Mamelta

Inainte de a se converti la credinta crestina, Sfanta Malmeta a fost o preoteasa pagana, aflata in slujba zeitei Artemis. Sora ei a convins-o sa  accepte botezul, iar atunci cand paganii au zarit-o imbracata in straie de botezare, au ucis-o lovind-o cu pietre. Acest lucru s-a petrecut in anul 344. Mai tarziu, o biserica dedicata ei a fost inaltata in locul unde fusese templul lui Artemis.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 5 octombrie

Sfantul Mucenic Foca, facatorul de minuni; Sfantul Prooroc Iona; Sfantul Foca gradinarul; Sfantul ierarh martir Teodosie de la Brazi
Vezi Traditii si sarbatori din 22 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 5 octombrie

Sfantul Placid si insotitorii sai, Mucenici

Discipol al Sfantului Benedict la Subiaco si Monte Cassino, Sfantul Placid este cunoscut mai ales datorita dialogurilor sale cu Papa Grigorie I cel Mare. Fiu al unui patrician pe nume Tertulus, a fost dat din frageda tinerete in grija Sfantului Benedict la Subiaco, spunandu-se ca acesta l-ar fi salvat pe baietel de la inec. Numele Sfantului Placid a fost asociat cu multe legende, una dintre ele atribuindu-i intemeierea manastirii Sfantului Ioan Botezatorul de la Messina, din Sicilia. In timp ce se afla in acel oras, se spune ca a fost martirizat de arabii saracenieni impreuna cu doi frati, o sora si treizeci de tovarasi. Printre ucenici sai s-au numarat Eutichie, Faustus, Donatus si Firmatus.
Sfantul Placid este patronul localitatilor Messina, Biancavilla, Castel di Lucio, Montecarotto, si Poggio Imperiale.

Sfantul Alois Scrosoppi, preot

Sfantul Alois Scrosoppi (1804-1884) a fondat Surorile Providentei, deschizand 12 asezaminte ale acestora inainte de a muri, fiind cunoscut in prezent si ca patron al fotbalistilor.
Fiu al unui bijutier, Alois Scrosoppi –zis si Luigi- s-a nascut la Udine, in preajma localitatii Trieste, in partea de nord-est a Italiei. Familia sa era foarte pioasa, cei doi frati mai mari ai sai, Carlo si Giovanni, fiind hirotonisiti inaintea lui.
Sfantul Alois Scrosoppi a fost crescut in mijlocul unor mari molime, simtindu-se inca de mic copil obligat sa aduca alinare suferintelor celor din jurul sau.
La 25 de ani, dupa ce a fost hirotonisit, s-a alaturat unui grup de preoti si tineri profesori dedicati educatiei fetelor sarace si abandonate.
S-a straduit, fara odihna, sa adune fonduri pentru aceasta nobila cauza, ajungand curand sa conduca aceasta organizatie, ce a furnizat bani la o suta de asezaminte de caritate, cladind ceea ce a fost numita apoi Casa celor Parasiti.
Sfantul Alois Scrosoppi a adunat o echipa de tinere fete pentru a fi invatate sa coasa si sa brodeze. Noua dintre ele s-au hotarat sa constitue, in 1837, sub indrumarea Sfantului Alois Scrosoppi, congregatia Surorilor Providentei, organizatie ce a primit recunoasterea oficiala a papei Pius al IX-lea in anul 1871.
In 1846, Sfantul Alois Scrosoppi, la varsta de 42 de ani, s-a alaturat Congregatiei Oratoriului din Udine, si si-a dublat lucrul pentru Surorile Providentei, promitand sa fondeze inca 12 case pentru acestea inainte de a muri, lucru pe care a reusit sa il implineasca, intemeind si o scoala pentru fetele surdo-mute.

Sfanta Faustina Kowalska, calugarita

Sfanta Faustina Kovalska s-a nascut intr-un mic sat din Lodz, Polonia, pe 25 august 1905, fiind cel de-al treilea copil din cei zece ai parintilor sai. Atunci cand a ajuns in preajma varstei de 20 de ani, a intrat in congregatia Surorilor Doamnei Noastre a Miluirii, ale caror membre se ocupau de sanatatea si educatia tinerelor fete. In urmatorul an, a fost acceptata ca si calugarita, sub numele de Sora Maria Faustina, la care si-a adaugat titulatura “a celei mai binecuvantate impartasanii”, asa cum era permis potrivit traditiei congregatiei. In anul 1930, Sora Faustina a primit un mesaj de milostenie de la Dumnezeu, pe care i s-a spus ca trebuia sa il raspandeasca in intreaga lume.
Toata viata ei, asemeni celei a lui Hristos, a fost dedicata sacrificiului pentru ceilalti. La cererea Domnului, ea si-a oferit suferintele, in uniune cu cele ale Domnului, pentru a mantui pacatele altora. A scris si a suferit in secret, numai confesorul ei si unii dintre superiorii sai avand la cunostiinta despre lucru special ce se petrecea in existenta ei. Dupa ce a murit de tuberculoaza in anul 1938, pana si cei mai apropiati semeni ai au fost inmarmuriti de suferintele si experientele mistice prin care trecuse.
Sfanta Faustina Kowalska a fost beatificata si canonizata de Papa Ioan Paul al II-lea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 5 octombrie

Sfanta Haritina


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

3 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

4 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 5 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
5 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 5 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 04, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.