17 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 17 octombrie sunt praznuiti Sfantul Prooroc Osea, Cuviosul Mucenic Andrei Criteanul, si Sfantul Ignatiu din Antiohia, Episcop Mucenic. In traditia populara romaneasca, acesta zi era respectata ca protectie impotriva lupilor. Era interzis cu desavarsire sa se lucreze lana, parul sau pielea animalelor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 17 octombrie

Sfantul Prooroc Osea

Numele “Osea” are semnificatia “Dumnezeu este ajutorul”. Sfantul Osea (anul 820 dupa Hristos) este cel dintai si cel mai timpuriu dintre cei 12 “prooroci minori”. Din porunca Domnului, s-a casatorit cu o femeie destrabalata, ce i-a fost mereu necredincioasa, in ciuda dragostei si a loialitatii lui fata de ea. In scrierile sale profetice, Sfantul Osea a aratat ca aceasta casatorie a fost o imagine a grijii credincioase a Domnului fata de oamenii necredinciosi Lui.

Cuviosul Mucenic Andrei Criteanul

Acest Sfant Cuvios Andrei a trait in Creta in vremea imparatului Constantin Copronim (741-775), care a poruncit crestinilor, sub amenintarea pedepsei cu moartea, sa indeparteze sfintele icoane din biserici si din casele lor. Credinciosii, ce s-au opus fara teama acestui lipsit de pietate iconoclast, au fost aruncati in temnite.  Auzind Cuviosul Andrei ca iubitorii de Hristos sunt inchisi in locul hotilor si al talharilor, a mers la biserica Sfantului Mucenic Mamant (2 septembrie) din Constantinopol si l-a denuntat in fata tuturor, pe Constantin Copronim drept un eretic persecutor al adevaratei credinte.
Incercand sa isi gaseasca justificari, imparatul a zis ca era o nebunie sa te inchini la lemn si vopseluri. Sfantul Andrei i-a raspuns ca oricine sufera pentru sfintele icoane sufera pentru Dumnezeu, insa oricine ocaraste o icoana in care este infatisat Hristos il jigneste pe insusi Hristos. Inebunit de manie, Constanti Copronim a ordonat ca Sfantul Andrei sa fie schingiuit fara mila.
In timp ce era tarat pe strazi, spre locul executiei sale, un pagan i-a taiat picioarele, Cuviosul Andrei Criteanul fiind astfel eliberat de suferintele sale prin moarte.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 17 octombrie

Sfantul Mucenic Ierotei, episcopul Atenei; Sfantul mucenic Petru; Sfantul mucenic Audact si Calistena, fiica lui; Sfintii Ierarhi Gurie si Varsonofie; Sfintele Mucenite Domnina, Virineea (Veronica) si Proscudia; Sfintii Mucenici Faust, Eusebie, Herimon; Sfintii Mucenici Vasile, Dimitrie, Nicolae, Mihail, Iacov si Tihon.
Vezi Traditii si sarbatori din 4 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 17 octombrie

Sfantul Ignatiu din Antiohia, Episcop Mucenic

Cel de-al doilea episcop al Antiohiei Siriei, Sfantul Ignatiu a fost consacrat in acest rang in anul 69, de catre Apostolul Petru, cel dintai papa.
In anul 107, in vremea imparatului Traian, a fost condamnat la moarte pentru ca refuzase sa isi renege credinta crestina. A murit in circul roman, devorat de animalele salbatice. In drumul catre Roma, prin Asia Mica si Grecia, a scris sapte epistole de incurajare, sfat si inspiratie adresate comunitatilor crestine de pe acele meleaguri. Sfantul Ignatie a folosit in aceste scrisori pentru prima oara termenul de “catolica” pentru a descrie intreaga biserica. A primit cununa de mucenic in acelasi an 107.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 17 octombrie

Preafericitul Osea; Cuviosul Mucenic Andrei din Creta


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

15 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

16 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 17 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
17 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 17 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 16, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.