11 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 11 noiembrie sunt celebrati Sfantul Mare Mucenic Mina, Sfintii Mucenici Victor, Vichentie si Stefanida, Cuviosul Teodor Studitul, si Sfantul Martin din Tours, Episcop.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 11 noiembrie

Sfantul Mare Mucenic Mina

Sfantul Mare Mucenic Mina s-a nascut in Egipt si a fost ostas in armata romana in timpul imparatilor Diocletian si Maximian. Desi era apreciat pentru vitejia sa, a renuntat la rangul sau militar atunci cand legiunii din care facea parte i s-a poruncit sa ii prinda pe crestinii din nordul Africii. A fugit in munti, unde a locuit o vreme in tacere si singuratate, devotandu-se rugaciunilor. Intr-o zi, si-a facut aparitia la o sarbatoare pagana, proclamand falsitatea idolilor si declarandu-si credinta in Hristos. Din aceasta cauza, a fost arestat si dus la guvernatorul orasului, care l-a supus unor crunte schingiuiri, taindu-i, in cele din urma, capul. Cativa credinciosi au recuperat o parte din moastele sale si le-au ingropat asa cum se cuvine aproape de lacul Mareotis, aflat la circa 50 de kilmetri de Alexandria. Biserica inaltata peste mormantul sau a devenit curand un loc de pelerinaj nu numai pentru numerosi egipteni, ci si pentru crestini de pe tot cuprinsul lumii.

In Sinaxarion, se poveste despre interventia Sfantului Mucenic Mina in vremea celui de-al doilea razboi mondial. In iunie 1942, in timpul unei campanii decisive din nordul Africii, armata germana, condusa de generalul Rommel, se indrepta catre Alexandria si a facut un popas intr-un loc cunoscut  de arabi ca El-Alamein, dupa numele Sfantului Mina. Aici se gasea o biserica ruinata, sub care se spunea ca era ingropat sfantul mucenic. In aceasta regiune, fortele aliatilor, incluzand si combatanti greci, s-au confruntat cu armata germana, superioara ca numar de soldati. In prima noapte a bataliei, Sfantul Mina a aparut in mijlocul taberei germane, in fruntea unei caravane de camile, asa cum era infatisat intr-o pictura din biserica ce descria minunile sale. Uimitoarea si terifianta aparitie a subminat moralul germanilor, contribuind astfel la o victorie stralucita a aliatilor. In semn de recunostiinta, biserica Sfantului Mina a fost restaurata, infiintandu-se aici si o mica manastire.
Sfantul Mare Mucenic Mina este cunoscut drept ocrotitor al celor pagubiti.

Sfintii Mucenici Victor, Vichentie si Stefanida

Sfantul Mucenic Victor a fost soldat in decursul imparatiei lui Marcus Aurelius Filozoful (161-180). Atunci cand imparatul a inceput sa ii persecute pe crestini, Sfantul Victor a refuzat sa aduca sacrificii zeilor pagani. Prin astfel de sacrificii obligatorii era pusa la incercare loialitatea ostasilor fata de zei, imparat si stat. Sfantul Victor a trecut prin numeroase torturi, insa a ramas mereu nevatamat. Prin puterea rugaciunii sale l-a invins pe un vrajitor, care a renuntat apoi la magie si a devenit crestin. De asemeni, gratie rugaciunilor sfantului si-au recapatat vederea mai multi ostasi. Fiind martora a minunilor Sfantului Victor, Stefanida, tanara sotie crestina a unuia dintre schingiuitori, l-a laudat de fata cu toata lumea pe Hristos, fiind condamnata din aceasta pricina la o cruda moarte. A fost legata de doi palmieri indoiti pana la pamant, care, atunci cand s-au indreptat, i-au despicat trupul.
Comandantul a poruncit apoi ca Sfantul Victor sa fie decapitat. Auzind acest ordin, Sfantul Vichentie le-a spus calailor ca vor muri cu totii in 12 zile, comandantul urmand a fi capturat de inamici in decurs de 24 de zile. Profetia sa s-a indeplinit intocmai, dar Sfantul Vichentie a trebuit sa treaca si el prin nemiloase schingiuiri.
Sfintii Mucenici Victor, Vichentie si Stefanida au suferit si au murit pentru Hristos in cel de-al doilea secol, la Damasc, loc unde au fost ingropate sfintele lor moaste.

Cuviosul Teodor Studitul

Sfantul Cuvios Teodor Suditul s-a nascut la Constantinopol in anul 759, avandu-i drept piosi parinti pe Fotin si Teoctista. A intrat inca din tinerete in viata monahala, la manastirea Sakkoudion, unde a devenit staret in anul 794. In jurul anului 784 a fost numit diacon, si mai tarziu preot, de catre sfantul patriarh Tarasie. Dupa ce s-a alaturat fratiei manastirii Studium (numita astfel dupa fondatorul ei, Studius, un consul roman), Sfantul Teodor a fost supranumit Studitul. A dovedit un fervent zel pentru traditiile sfintilor parinti si s-a luptat pana la moarte pentru sfintele icoane ale sfintilor, fiind, din aceasta cauza, trimis de trei ori in exil. In cel de-al treilea exil, poruncit de imparatul iconoclast Leon Armeanul, a indurat cu vitejie bataile si intemnitarea timp de sapte ani.
In cele din urma, a fost chemat din exil de imparatul Mihail. A fost daruit astfel cu o scurta perioada de liniste dupa chinurile indurate pentru credinta sa, dandu-si apoi duhul in mainile Domnului pe 11 noiembrie 826.
Sfantul Teodor Studitul a ajutat la intemeierea manastirii Studion, ajungand abate al acestui sfant asezamant. Sub indrumarea sa, manastirea Studion a devenit centrul pietatii ortodoxe si a culturii bizantine din acele vremuri.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 11 noiembrie

Sfanta Mare Mucenita Anastasia Romana; Preacuviosul Avramie si Fericita Maria; Sfanta Mucenita Melitina; Sfantul Mucenic Claudiu; Sfintii mucenici Nicolae, Cosma, Victor, Naum, Filip, Ioan, Pavel, Andrei, Vasile, Alexie, Ioan si Agata; Sfantul Mucenic Chiril; Sfintii Mucenici Min si Mineu; Sfantul Sava Stratilatul.
Vezi traditii si sarbatori din 29 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 11 noiembrie

Sfantul Martin din Tours, Episcop

Patron al Frantei, Sfantul Martin din Tours s-a nascut in Panonia (Ungaria de astazi) in anul 316, intr-o familie de militari stationata in acea regiune. Putin dupa dupa aceea, familia sa s-a intors in Italia, unde Sfantul Martin a crescut si a fost educat. A inceput sa mearga la biserica la varsta de 10 ani, devenind catehumen. In ciuda dorintei sale de a se dedica vietii monahale, a intrat in armata, supunandu-se astfel vointei parintilor sai.
Intr-o zi, in timp ce unitatea sa militara se gasea in Amiens din Galia, a intalnit un om ce tremura de frig din pricina hainelor sale saracacioase. Sfantul Martin i-a dat totii banii ce-i avea asupra sa, si si-a taiat mantia soldateasca in doua, daruind una din jumatati sarmanului om. In acea noapte, Hristos a aparut in fata lui, invesmantat in jumatatea de mantie pe care o daduse de pomana. Mantuitorul le-a spus ingerilor sai:”Iata ca Martin, desi numai catehumen, m-a imbracat in straiul sau”. Curand dupa aceea, Sfantul Martin a fost botezat. Desi tanjea inca dupa traiul manastiresc, nu a putut obtine eliberarea din armata decat dupa multa vreme, in anul 356.
A devenit ucenic al Sfantului Ilarie din Poitiers, poreclit “Atanasie al Occidentului”. Dupa ce a calatorit in Panonia si Italia (convertindu-si mama la dreapta credinta), s-a intors in Galia, unde ereticii capatau o influenta din ce in ce mai mare. Putin timp dupa aceea, a fost numit episcop de Tours. S-a remarcat prin perseverenta cu care a adus paganii catre crestinism si prin darul de a-i vindeca pe cei suferinzi. A raspandit traiul monastic in intreaga Galie, si a luptat cu tarie impotriva ereziei ariene. Considerand ca rezidenta episcopala era prea mareata, a trait intr-o coliba saracacioasa, izolata.
Severitatea sa impotriva ereziilor a fost insotita de dragoste si bunatate fata de toti oamenii din preajma sa. Odata, a calatorit la imparatul Maximus pentru a-l ruga sa crute viata unor eretici priscilianisti.
In vreme ce era pe patul de moarte, in anul 397, diavolul a incercat sa il ispiteasca pentru cea din urma oara. Sfantul Martin i-a spus:”Nu vei gasi nimic in mine care sa-ti apartina. Sanul lui Avram este pe cale sa ma primeasca la el”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 11 noiembrie

Sfintii Mucenici Mina, Victor, Vichentie si Stefanida; Cuviosul Teodor Studitul


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

9 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

10 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 11 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
11 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 11 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 11, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.