26 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 26 noiembrie sunt comemorati Cuviosii Alipie Stalpnicul, Nicon si Stelian Paflagonul, si Sfantul Ioan Berchmans, student.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 26 noiembrie

Cuviosii Alipie Stalpnicul, Nicon si Stelian Paflagonul

Cuviosul Alipie Stalpnicul

Sfantul Cuvios Alipie s-a nascut in Bitinia, si a pornit in viata ascetica inca din tinerete. Dupa multe lupte spirituale, a inceput sa isi duca traiul pe un stalp, ramanand acolo vreme de 53 de ani. Multimi de oameni veneau sa ii ceara sfat si indrumare, si, dupa un timp, s-a infiintat o manastire de maici in apropiere de stalpul sau. Uneori, putea fi vazuta in varful stalpului o lumina divina, insotita de tunete si fulgere. Sfantul Alipie nu poseda nimic, odata ajungand sa isi arunce tunica catre un om sarman, devenind astfel intru totul lipsit de aparare in fata vitregiilor naturii pana cand un sihastru din apropiere i-a venit in ajutor.
Dupa 53 de ani, Cuviosul Alipie a suferit un atac ce i-a paralizat jumatate din trup, dar a continuat sa traiasca pe stalp inca 14 ani, dupa care si-a dat sufletul in mainile Domnului.

Cuviosul Nicon

Sfantul Cuvios Nicon s-a nascut in preajma anului 930 intr-o familie pioasa si bogata din apropiere de Trebizond. Odata, dupa ce a trecut in revista averea familiei, a fost atat de afectat de saracia taranilor incat s-a despartit de fericirile trecatoare ale lumii si s-a hotarat sa duca o viata monastica.
A petrecut mai multi ani intr-o manastire, remarcandu-se prin umilinta, rugaciune si postire, pana cand a primit invoirea de a calatori pentru a propavadui Evanghelia. Timp de trei ani, a ratacit in meleagurile rasaritene, fara a avea vreo casa sau vreun bun pamantesc, strigand catre orice om intalnit „Caieste-te!” si proclamand, cu lacrimi in ochi, mesajul de mantuire intru Hristos. A trait apoi 7 ani in Creta si in Grecia, mergand cu talpile goale din loc in loc pentru a predica pocainta si devenind atat de cunoscut incat a capatat porecla de „Metanoite”, adica „Caieste-te”.
Dupa ce a alungat prin rugaciunile sale o mare molima din Sparta, s-a asezat in apropierea acestei cetati, construind acolo o biserica inchinata Mantuitorului Hristos, in care si-a dus traiul pana cand a fost luat de Dumnezeu. Odata cu trecerea anilor, s-a cladit langa biserica o manastire, trebuincioasa ucenicilor sai. Ultimele sale sfaturi date invataceilor sai au fost: „Alunga-ti mandria, indreptati-va spre umilinta; nu ii dispretuiti pe cei saraci; tineti-va departe de orice rau, de toate invidiile si amintirile greselilor; iertati-va fratii vostri. Mergeti regulat la biserica si marturisiti-va cat mai des pacatele preotilor si parintilor spirituali. Daca ascultati aceste sfaturi, nu va voi abandona niciodata”. Dupa aceea, Sfantul Nicon a murit in pace. A fost aproape imediat venerat de credinciosii din Sparta drept un preacurat sfant si protector al cetatii, moastele sale aflandu-se la loc de cinste in acest oras pana in zilele noastre.

Cuviosul Stelian Paflagonul

Sfantul Stelian a vazut lumina zilei in Paflagonia din Asia Mica, intre secolul al IV-lea si al VI-lea. A mostenit o mare avere de la parintii sai, dar nu a pastrat-o. A impartit tot ce avea sarmanilor, in functie de ce lipsea fiecaruia, dorind sa ii ajute astfel pe cei mai putin norocosi.
A parasit apoi orasul si a mers la o manastire, unde si-a dedicat viata lui Dumnezeu. Intrucat dovedea mai mult zel si devotament decat ceilalti calugari, a inceput sa fie dusmanit, asa ca a parasit manastirea pentru a trai in salbaticie, inchinandu-si zilele si noptile postului si rugaciunii.
Bunatatea si pietatea sfantului au ajuns sa fie atat de cunoscute incat locuitorii din Paflagonia au inceput sa il caute pentru invataturile sale si darul sau de a-i vindeca pe suferinzi.
Sfantul Stelian a fost vestit pentru dragostea sa fata de copii, fiind mereu gata sa le lecuiasca infirmitatile. Chiar si dupa moartea sa, oamenii din Paflagonia au continuat sa creada ca ii putea ajuta pe copii. Ori de cate ori un prunc cadea bolnav, era pictata o icoana a Sfantului Stelian, ce era pusa deasupra patului copilului bolnav.
La o ora dupa moartea sa, fata Cuviosului Stelian a radiat brusc o lumina stralucitoare, iar un inger al Domnului a venit pentru a-i primi sufletul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 26 noiembrie

Sfantul Ioan Gura de Aur (Hrisostomul), arhiepiscopul Constantinopolului; Cuviosul si noul Mucenic Damaschin; Sfintii Mucenici Antonin, Nichifor si Gherman.
Vezi Traditii si sarbatori din 13 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 26 noiembrie

Sfantul Ioan Berchmans, student

Cel mai in varsta fiu al unui cizmar, Sfantul Ioan Berchmans (1599 – 1621) s-a nascut la Diest, in Brabant. Si-a dorit de mic sa devina preot, iar la varsta de 13 ani a ajuns servitor al gospodariei catedralei Sfantului Ioan Froymont din Malines. In anul 1615, a intrat in recent infiintatul Colegiu al Iezuitilor de la Malines, in urmatorul an fiind novice iezuit. In 1618, a fost trimis la Roma pentru a-si continua studiile, afirmandu-se prin harnicie si pietate, impresionandu-i pe toti gratie sfinteniei si a setei sale de perfectiune. A murit pe 13 august. I s-au atribuit numeroase minuni dupa moarte, si a fost canonizat in 1888. Sfantul Sfantul Ioan Berchmans este patronul baietilor de altar.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 26 noiembrie

Cuviosul Alipie Stalpnicul; Sfantul Nicon Metanoitul


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:
24 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

25 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 26 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
26 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 26 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 25, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.