9 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 9 noiembrie sunt pomeniti Sfintii Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat, Sfintii Mucenici Onisifor si Porfirie, Sfantul Ierarh Nectarie Facatorul de minuni, Sfantul Teodor, soldat mucenic, si are loc sarbatoarea catolica a Sfintirii bisericii din Lateran.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 9 noiembrie

Sfintii Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat

Patru mesteri iscusiti in arta cioplitului si sculpturii in marmura, Sfintii  Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat lucrau in cetatea Sirminium, obisnuind ca inainte si dupa fiecare lucrare sa isi faca semnul crucii, si sa ii indemne si pe ucenicii lor sa faca la fel, astfel incat toate operele lor sa fie savarsite intru Domnul. Paganii rauvoitori i-au dat de gol imparatului Diocletian (284-305), zicand ca sunt dedati vrajitoriei, mai marele Romei aducandu-i din aceasta cauza catre o moarte cruda si naprasnica.

  7 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Sfintii Mucenici Onisifor si Porfirie

In vrmea imparatilor Diocletian si Maximian, Sfintii Onisifor si Porfirie (284) au fost arestati si adusi in fata judecatorilor, in fata carora, fara  urma de teama, si-au declarat credinta in Hristos. Din aceasta pricina, au trecut prin grele schingiuiri, dar chiar si in mijlocul chinurilor celor mai groaznice, nu au incetat sa ii multumeasca lui Dumnezeu. In cele din urma, au fost legati de niste cai salbatici, care i-au tarat in goana, sfartecandu-i in nenumarate bucati. Credinciosii crestini le-au adunat moastele si le-au ingropat la Panceanon.

Sfantul Ierarh Nectarie Facatorul de minuni

Sfantul Nectarie s-a nascut in Sekiviria, din Tracia, pe 11 octombrie 1846. Dupa ce si-a facut, cu multe straduinte, studiile la Constantinopol, a devenit calugar in Chios in 1876, unde a primit numele monastic de Lazar. Gratie virtutilor sale, a fost numit apoi diacon, sub numele de Nectarie. Sub obladuirea patriarhului Sofronie din Alexandria, Sfantul Nectarie si-a continuat invatatura la Atena, in anul 1882. Dupa ce si-a incheiat studiile in Grecia, in 1885, a mers la Alexandria, fiind hirotonisit preot de catre patriarhul Sofronie pe 23 martie 1886, in catedrala Sfantului Sava. In biserica Sfantului Nicolae din Cairo, a fost desemnat, in acelasi an, in demnitatea de arhimandrit. A dat apoi dovada de mult zel in proslavirea lui Dumnezeu si in infrumutesarea casei Domnului. Cativa ani mai tarziu, in vreme ce se afla la Atena, Sfantul Nicolae i-a aparut intr-un vis, imbratisandu-l si fagaduindu-i multe impliniri.

8 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 15 ianuarie 1889, in aceeasi biserica a Sfantului Nicolae, Sfantul Nectarie a fost consacrat ca episcop al Pentalopisului, in estul Libiei. Desi inaltarea grabnica a lui in ierarhia bisericeasca nu i-a afectat modestia si inocenta, a iscat totusi invidie printre unii clerici, ce credeau ca Sofronie il pregatea ca urmas al sau in functia de patriarh. Pe 3 mai 1890, patriarhul Sofronie l-a eliberat pe Nectarie din pozitia sa de episcop, iar in luna iulie a aceluiasi an, l-a indrumat sa plece din Egipt.
Ajuns la Atena, Sfantul Nectarie a fost pus in fata unor acuzatii de imoralitate, si, din aceasta cauza, a fost nevoit sa aleaga o pozitie modesta, acceptand, in februarie 1891, postul de preot in Euboia. In anul 1894, a fost numit conducator al Scolii Ecleziatice Rizarios din Atena. Ca urmare a elocventelor sale propavaduiri, a pomenilor generoase date celor sarmani, si a vietii sale fara de prihana, a devenit o calauza spirituala a multor credinciosi. La cererea unor oameni ai dreptei credinte, in anul 1904, a inceput sa construiasca proparia-i manastire, inchinata Sfintei Treimi, pe insula Egina. A ajuns protector al Eginei, fiind faimos pentru vindecarile sale miraculoase si a alungarii demonilor din trupurile celor posedati.
Numeroase alte minuni au fost izvodite de moastele sale, dupa ce a murit in anul 1920.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 9 noiembrie

Cuviosul Dimitrie cel Nou din Basarabi; Sfantul Mucenic Nestor; Sfintele Mucenite Capitolina si Erotiida; Cuviosul Nestor Cronicarul, de la Kievo-Pecerska; Parintele nostru Chiriac, patriarhul Constantinopolului; Sfanta Procla, sotia lui Pilat.
Vezi Traditii si sarbatori din 27 octombrie



Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 9 noiembrie

Sfintirea bisericii din Lateran

Biserica Sfantului Ioan din Lateran este catedrala diocezei din Roma, al carei episcop este chiar papa. Aceasta biserica catolica este numita “Mama tuturor bisericilor”, fiind dedicata Mantuitorului Nostru, Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantului Ioan Evanghelistul.
Numele oficial al acestui sfant locas este “Santissimo Salvatore e Santi Giovanni Battista ed Evangelista in Laterano”.


Nascut pe 9 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic

Sfantul Teodor, soldat mucenic

Sfantul Teodor (secolul al IV-lea) este considerat a fi asemeni Sfantului Teodor Stratilat. Potrivit traditiei, a fost recrutat in armata romana in Pontus, langa Marea Neagra. Dupa ce a refuzat sa ia parte la o ceremonie religioasa pagana, a fost adus in fata tribunului legiunii sale si a guvernatorului regiunii. Eliberat pentru o vreme, a dat foc templului zeitei Cibele din apropierea localitatii Amasea din Pontus. Din cauza acestei fapte, a fost condamnat sa moara intr-un cuptor de foc.


Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 9 noiembrie

Sfintii Mucenici Onisiford si Porfirie; Cuvioasele Matroana si Teoctista din Lesbos


Copyright © diane.ro. 2012

9 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 9 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 08, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.