Cum se tine Postul Craciunului? | Ce (nu) se mananca de Post?

In biserica crestin-ortodoxa, Postul Craciunului sau al Nasterii Domnului se tine dupa reguli la fel de stricte ca si Postul Sfantului Petru. In timpul Postului Craciunului nu se mananca de dulce, adica din meniu trebuie sa lipseasca carnea, untul, ouale, branza si laptele. In afara de asta, in zilele de luni, miercuri si vineri este oprit a manca peste, ulei si a bea vin. In restul saptamanii, adica marti, joi si sambata, ai voie sa gusti din bucate cu ulei vegetal. In timpul Postului Craciunului este permis sa mananci peste sambata, duminica si la marile sarbatori religioase, precum Intrarea in Biserica Maicii Domnului (Vovidenia), si zilele sfintilor marcate cu cruce rosie, daca acestea cad intr-o marti sau o joi. Daca astfel de zile pica intr-o miercuri sau o vineri, sunt ingaduite numai vinul si uleiul. Din 2 ianuarie pana in ajunul Craciunului, postul devine si mai strict, fiind oprit a se manca peste chiar si sambetele si duminicile.

In timpul postului, ar trebui sa ne dedicam unor fapte bune, de pietate, astfel incat zilele acestea sa se asemene cumva cu cele de duminica sau de sarbatoare. Spun "cumva", intrucat exista, totusi, o diferenta intre zilele de post si cele de sarbatoare si lucratoare. La sarbatori, biserica ne cheama sa ii multumim lui Dumnezeu si sfintilor pentru faptele bune, in vreme ce, in perioada de post ar trebui sa ajungem la o reimpacare cu Dumnezeu si sa ne integram in viata, suferintele si moartea Mantuitorului si a sfintilor. Sarbatorile ne indeamna la bucurie spirituala si speranta, iar postul catre cainta si lacrimi. In timpul sarbatorilor, biserica binecuvanteaza mancarurile imbelsugate, prescriindu-ne in zilele de post o hrana frugala. In indrumarile bisericii sunt clar explicitate atat in ceea ce priveste vremea meselor, cat si continutul acestora, retinerea de la mancare avand drept scop vlaguirea dorintelor carnale, dar nu si slabirea totala a trupului, ci usurarea si mentinerea viguroasa a acestuia, in asa fel incat sa fie capabil sa se supuna vointei spirituale si sa asculte chemarile spiritului.

Conform bisericii, exista cinci feluri de posturi:

- Postul negru (total), constand in retinerea completa de la orice fel de mancare.
- Postul aspru, presupunand hranirea numai cu alimente uscate.
- Postul semi-aspru, in care se consuma mancare gatita fara ulei.
- Postul obisnuit, cuprinzand mancare gatita cu ulei vegetal.
- Postul usor, in decursul caruia este ingaduita mancarea gatita din peste.

Nu trebuie trecut cu vederea peste faptul ca postirea lipsita de un sens spiritual nu aduce nimic mantuirii sufletului, putand deveni din contra, daunatoare din punct de vedere spiritual, atunci cand abstinenta de la hrana este insotita de un simtamant de superioritate fata de semeni. Adevaratul post crestin este strabatut de rugaciune, cainta, alungare a raului, iertare, retinere fata de pasiuni trupesti, vicii, distractii si tot felul de placeri lumesti. Asadar, din perspectiva bisericii, postirea nu este un act in sine, ci o perioada inchinata abtinerii de la dorintele carnale si purificarii de pacate. Despre semnificatia spirituala a postului am sa ii las, deocamdata, sa vorbeasca pe altii, mai inteleptiti decat mine intru credinta si spirit crestin.

Tu ai de gand sa tii Postul Craciunului? Daca raspunsul este "da", te-ai gandit cum si ce o sa mananci in aceasta perioada?


Copyright © diane.ro. 2012

Articole asemanatoare din blogul Dianei:
Postul Pastelui in superstitii si credinte romanesti

Postul in citate, aforisme, maxime 

Postul Craciunului in superstitii si traditii romanesti
Cum se tine Postul Craciunului? | Ce (nu) se mananca de Post? Cum se tine Postul Craciunului? | Ce (nu) se mananca de Post? Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 14, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. buna ma numesc ioana si vreau sa tin post dar nu stiu cand daca puteti sa ma ajutati sami spuneti va multumesc craciun fericit

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.