Crăciunul în America - Tradiții și obiceiuri
Tradiţiile, obiceiurile şi legendele de Crăciun din America reprezintă asemenea altor numeroase aspecte ale moştenirii spirituale din Statele Unite, o împletire inedită a diverse influenţe culturale ale lumii.
Se spune că, în America, Crăciunul este sărbătorit în toate felurile posibile! Asta nu înseamnă însă, că americanii nu au pus bazele unor noi tradiţii legate de sărbătorile de iarnă. Personaje precum renii Rudolph şi Frosty au devenit la fel de celebre,precum Santa Claus-Moş Crăciun. Nu lipsită de interes este infuzia în cultura americană a unor imagini simbol din publicitate, precum urşii polari specifici mărcii Coca Cola.
Americanii se laudă cu faptul că actualul Moş Crăciun, numit de ei Santa Claus, s-ar fi "născut" în Statele Unite, datorită unei miriade de artişti, scriitori şi, bineînțeles,legende.
Se spune că numele de Santa Claus ar proveni din cuvântul olandez ce îl desemnează pe Sfântul Nicolae, adică Sinterklaas. Deşi olandezii au adus aceste personaj în America, în secolul al XVII-lea, el nu a devenit un simbol al Crăciunului până când, în anul 1809, scriitorul Washington Irving nu a scris o carte despre el.
Mesaje de Crăciun și Anul Nou în engleză | SMS-uri și urări
Acest prim Moş Crăciun american era cunoscut tot sub numele de Sfântul Nicolae, fuma din pipă, şi zbura într-o sanie autopropulsată (ce nu era trasă de reni), nu era îmbrăcat în roşu şi nu trăia la Polul Nord, aşa cum este cunoscut de copii în prezent.
În anul 1863, Moş Crăciunul "made în America" a primit numele de Santa Claus şi a fost înzestrat cu îmbrăcăminte de culoare roşie şi o sanie cu reni.
În zilele noastre, sărbătorirea Crăciunului are loc în feluri diferite în diversele regiuni ale Statelor Unite, din pricina varietăţii naţionalităţilor ce s-au stabilit pe tot cuprinsul Americii.
În Pennsylvania, moravii îşi continuă tradiţia de a construi un peisaj de iarnă sub brad, purtând de numirea de "putz", în acelaşi stat, copii emigranţilor germani fiind obişnuiţi să primească cadouri de la Belsnickle (un Moş Crăciun neamţ), care îi bate uneori cu un băţ pe cei ce au fost obraznici în decursul anului.
Tradiții de Crăciun în Anglia
Europenii stabiliţi timpuriu în sudul Statelor Unite au transmis obiceiul de a-i felicita de Crăciun pe vecinii lor îndepărtaţi prin focuri de armă şi artificii. În Hawai, această practică continuă şi în prezent. Santa Claus ajunge pe aceste însorite meleaguri pe un vas, iar masa de Crăciun are loc în aer liber.
În Alaska, o stea este dusă de la o casă la altă, urmată de aşa-zişii oameni ai lui Irod, ce încearcă să o captureze. Uşile locuinţelor din această zona sunt adeseori împodobite cu fructe de ananas, un simbol al ospitalităţii.
În Washington D.C., luminile unui enorm şi spectaculos brad de Crăciun sunt aprinse în fiecare an în cadrul unui ceremonial în care personalul principal este însuşi preşedintele S.U.A.
În Boston, sunt vestite festivităţile colindelor, cântăreţii fiind acompaniaţi de tobe de mână.
În New Orleans, este plimbat pe străzi un imens bivol, ale cărui corne sunt împodobite cu panglici şi ramuri de ilice.
În Arizona, se desfăşoară ritualul mexican numit Las Posadas, în cadrul căruia are loc o procesiune şi o piesă de teatru înfăţişându-i pe Maria şi Iosif în căutarea unui loc de găzduire. De fapt, această punere în scenă se petrece şi printre membrii familiilor, fiecare din aceştia interpretând un rol aparte, mai ales cu ocazia vizitelor între rude. De asemenea, în fiecare casă se găseşte un mic decor, în care, cu ajutorul unor figurine şi a altor piese de detaliu, este reconstituită naşterea Domnului.
În California, Moş Crăciun soseşte în ultima vreme pe o placă de surfboarding.
Masa tradiţională de Crăciun din America este constituită dintr-o friptură de curcan, însoţită de legume şi sosuri. Alte mâncăruri specifice sunt friptura de gâscă, cea de raţă sau şuncă, servite cu sos de coacăze. Pentru desert, se pregăteşte o budincă (pudding) din fructe (mai cu seama din prune), cu o zeamă de brandy sau plăcintă de dovleac. Alte dulciuri tradiţionale sunt plăcintele cu carne tocată şi pateurile umplute cu un amestec de fructe uscate
.
Crăciunul în tradițiile și superstițiile Europei
Casele americanilor sunt împodobite cu ramuri de ilice, vâsc şi brazi, celor mai multe nelipsindu-le un pom de Crăciun ornat cu luminiţe, beteală, globuri, ghirlande cu popcorn şi acadele multicolore sub formă unor bastonaşe. În Bethlehem, Pennsylvania, există obiceiul de a se aprinde o mare stea, încă de la începutul lunii decembrie.
În Ajunul Crăciunului, americanii de origine poloneză împrăştie fân pe podeaua din bucătărie şi sub faţa de masă, ca o comemorare a grajdului şi ieslelor în care s-a născut Iisus Hristos. Atunci când pregătesc masă festivă, ei aşeza două scaune în plus, rezervate pentru Sfânta Fecioara Maria şi Copilul Iisus, în cazul când aceştia ar bate la uşă pentru a cere adăpost.
În Philadelphia, o procesiune numită "Parada pantomimilor" durează o întreagă zi, fiind condimentată de prezenţa a numeroase formaţii muzicale, dansatori şi participanţi îmbrăcaţi în costume fanteziste.
În America, Moş Crăciun/Santa Claus este cunoscut a avea, de fapt, două locuinţe. Una din ele se află la Tirrington, Connecticut, unde Santa şi ajutoarele sale dăruiesc cadourile. O a doua se găseşte la Wilmington, New York, loc în care se află un sat ce îl găzduieşte pe Moş Crăciun, împreună cu renii săi.
Crăciunul în America - Tradiții și obiceiuri
Reviewed by Diana Popescu
on
decembrie 11, 2012
Rating:
Iarna este anotimpul meu preferat tocmai datorita acestor sarbatori. Toata familia se strange, copiii sunt feritici datorita cadourilor, etc. Nu stiam despre aceste traditii ale americanilor (exceptie treaba cu beculetele cu peisajul cu Fecioara Maria si pruncul in brate). Pacat ca la noi se cam pierd traditiile. La tine mai vin colindatori?
RăspundețiȘtergeref.bum referatul
RăspundețiȘtergereCURCAN
RăspundețiȘtergerefoarte frumos
RăspundețiȘtergereCine poate citi tot
RăspundețiȘtergereDa
RăspundețiȘtergere