Randunica in mituri si legende

Nu a trebuit sa ajung sa citesc in copilarie povestea “Printul fericit”, si nici alte mituri ori legende, pentru a ma lamuri ca randunicile si alte pasari calatoare fugeau de gerul cumplit al iernilor noastre pentru a reveni la noi odata cu sosirea primaverii. Chiar daca nu am avut sansa de a trai la tara, am avut norocul de a ma bucura de cerul liber neingradit de blocurile mai mult sau mai putin hidoase ale contemporaneitatii. Cu timpul, am regasit povestea randunicii in nenumarate istorioare ale lumii. Iata numai cateva dintre ele…

In mitologia greaca se povesteste despre printesa Filomela (Philomela), fiica a regelui Pandion I, cel dintai stapanitor al Greciei, si sora a lui Procne. Sotul lui Procne, Tereus, era si el rege, guvernand peste Tracia. Intr-o zi, fermecat de frumusetea cumnatei sale, a siluit-o si, dupa ce a pus-o in garda sa nu marturiseasca sorei ei despre fapta sa, si-a luat o masura de siguranta in plus si i-a taiat limba. Cu toate acestea, Filomena a reusit sa ii destainuie nenorocirea prin care trecuse sorei sale prin mijlocirea teserii unui sal. Procna a reactionat extrem de violent, ucigandu-si pruncul zamislit cu Tereus. Drept razbunare, zeii, oripilati de aceste fapte nemiloase,  i-au transfomat pe toti trei in pasari. Tereus a devenit un soim de prada, Procne o privighetoare, iar Filomela o randunica, o pasare investmantata in culorile sobre de alb si negru.

Legatura dintre randunica si moarte a aparut cu mult inainte de legenda greceasca. Egiptenii erau convinsi ca randunicile reprezentau sufletele celor morti. Aceasta pasare aparea adeseori in picturile lor, fiind amplasata, de obicei, la prova unei corabii, pentru a intampina rasaritul soarelui. In poeziile de dragoste egiptene, randunica era vestitoarea unei noi iubiri, din aceasta pricina continuand a fi asociata in Europa medievala cu povestile amoroase.

In Evul Mediu italian, randunicile erau simboluri ale primaverii si renasterii. In anul 1432, o batrana din Marema a fost denuntata a fi vrajitoare. Era acuzata ca pregatea potiuni de dragoste din randunele moarte ce fusesera mai intai indopate cu alcool. Soarta sa a fost pecetluita dupa ce vecinii ei ei au declarat ca o vazusera dand de mancare randunelelor ce isi facusera cuib in pestera ei.

Se spune ca Sfantul Francisc de Assisi indragea din cale afara randunelele. Intr-o zi, in vreme ce predica in oraselul Alviano, ciripitul acestor pasarele i-a intrerupt discursul indreptat catre multimea de credinciosi, asa ca le-a rugat sa amuteasca pana termina de vorbit, lucru pe care ele l-au indeplinit de indata.

In epoca victoriana, randunica era considerata a fi un simbol al dragostei fagaduite. Marinarii isi tatuau pe brate imaginea ei pentru a le demonstra iubitelor lor ca se vor intoarce negresit acasa.

Bijuteriile infatisand randunele  au fost insemne ale iubirii de mama si ale mormintelor copiilor decedati inainte de vreme.

Dincolo de toate legendele si miturile lumii, randunica a ramas pana in zilele noastre un simbol al retragerii iernii si sosirii primaverii.


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :

Primavara in citate , aforisme, maxime

Aranjamente Feng Shui de primavara

Floarea de ghiocel – Legenda, mit , simbol
Randunica in mituri si legende Randunica in mituri si legende Reviewed by Diana Popescu on martie 21, 2013 Rating: 5

7 comentarii:

Un produs Blogger.