Barza în mituri, legende și superstiții
În mitologia modernă, barza aducea copiii pe lume. Cu toţii aţi văzut, fără îndoială, imaginea unei astfel de păsări ducând în cioc o legătură sau un coş cu un bebeluş unor proaspeţi părinţi. În mitologia grecească, barza era însă un simbol al răpirii copilaşilor. Gerana, frumoasa regina a pigmeilor, a fost preschimbată de mânioasa Hera într-o barza. Sub această înfăţişare, ea a încercat să îşi răpească propriul copil, Mopsus, pe care îl iubea nespus de mult, interzicându-i-se, totuşi, să îl întâlnească.
Legenda potrivit căreia barza aduce copiii în lume îşi are originea, probabil, în Europa nordică, poate din pricina faptului că berzele revin la cuiburile lor, din Polonia şi Germania, la nouă luni după solstiţiul de vară. Berzele erau primite cu drag şi lăsate să îşi facă cuiburile pe casele oamenilor, uneori pe coşuri, în speranţa că ofereau astfel prosperitate şi fertilitate.
Numele ebraic al berzei semnifică "mamă bună", iar grija acestei păsări faţă de puii ei, vizibilă în înaltul său cuib, a transformat barza într-un simbol al oblăduirii părinteşti.
Potrivit unei legende creştine, atunci când copilul Iisus era în grajdul din Betleem, toate animalele lumii au sosit pe rând la El pentru a-I slăvi naşterea. Ele s-au închinat şi s-au rugat în faţă Sa. Animale precum măgarul şi boul au îngenuncheat înăuntrul grajdului, în vreme ce animalele sălbatice au rămas afară, încercând să Îl zărească de acolo pe nou născutul Iisus. Printre aceste vieţuitoare era şi o barză cu picioarele lungi. Când a văzut că Iisus nu avea pe ce să îşi odihnească capul, barza şi-a smuls penele moi de la piept, făcând din ele o pernă. Copilul Iisus I-a fost recunoscător pentru acest gest şi I-a zâmbit. Apoi, Iisus a binecuvântat barza, ea devenind astfel un simbol al naşterii şi protecţiei noilor născuţi.
Într-o veche legendă poloneză se spune că broaştele, şopârlele şi şerpii se înmulţiseră atât de mult pe pământ, dând naştere la numeroase necazuri, încât, pentru a scăpa de ele, Dumnezeu a adunat toate aceste creaturi într-un sac pe care l-a încredinţat unui om pentru a-l arunca în mare. Omul nu şi-a putut înfrânge însă curiozitatea, a deschis sacul pentru a vedea ce se află în el şi toate vieţuitoarele au scăpat, invadând iarăşi pământul. Drept pedeapsă, Dumnezeu l-a transformat pe acel om într-o barză, în aşa fel încât să îşi repare greşeala stârpind broaştele, şerpii şi şopârlele din lume.
Întrucât se credea, în mod fals, că este monogamă, în miturile norvegiene şi în alte legende din folclorul lumii, barza reprezenta viaţa dedicată întru totul valorilor familiei. Pentru creştinii timpurii, barza era o emblemă a căsătoriei caste, acest simbolism dăinuind până în secolul al XVII-lea, când este regăsit în Minerva Britanna, cartea de simboluri a lui Henry Peacham.
În miturile egiptene, barza era adeseori o reprezentare pentru "Ba" sau "personalitatea", caracteristica unică a fiecărei fiinţe umane. Egiptenii asociau migrarea berzelor cu plecarea sufletului din trup ce avea loc în timpul somnului. De asemenea, se credea că "Ba" poate reveni în corpul unui om mort, întrucât acesta era locuinţa sa originară.
Conform unei legende chinezeşti, barza avea rolul de a duce la ceruri sufletele celor decedaţi.
Barza era pasărea sacră a zeiţei Venus, în mitologia română. În acele timpuri, dacă o barza îşi făcea cuibul pe acoperişul unei case, se considera că cei ce locuiau acolo era binecuvântaţi de Venus cu o dragoste fără de sfârşit.
Aristotel credea că uciderea unei berze echivala cu o crimă.
De asemenea, la romani există o aşa-numită "lege a berzei", ce stipula ca bătrânii părinţi trebuie să fie îngrijiţi de copiii lor.
Superstiții despre berze
În tradiţia populară românească, se spune că mărţişoarele trebuie să se poarte până pe 30 martie sau până când apare pe cer prima barză.Conform superstiţiilor, dacă zăreşti o barză în zbor, te aşteaptă o călătorie. Dacă o vezi însă pe pământ, se zice că nu vei avea un an foarte prosper.
Dacă o barza îşi face cuib pe acoperișul casei tale, se spune că vei avea parte de mare noroc.
Unei femei ce vedea două berze i se semnala că urma, în curând, să aibă copii.
Dacă ţi se înfăţişează pe cer două berze, vei fi împreună cu persoana iubita tot timpul anului. Dacă, însă, vezi doar o singură barză, vei rămâne singur tot restul anului.
Cine omoară o barză este pândit de ghinion.
Într-o altă superstiţie, se zice că, dacă vezi primăvara o barza stând în picioare, vei fi toropit de lene sau ataşat de casă, în tot răstimpul anului. Pe de altă parte, dacă zăreşti o barză pe cer, înseamnă că vei fi sănătos şi vei călători mult în noul an.
Visele cu berze - Semnificaţie şi interpretare
În general, visele despre barză exprimă dorinţa de a avea copii, dar şi năzuinţa de întoarcere în timp, spre lumea copilăriei.Din punct de vedere psihologic, astfel de vise semnalează nevoia de a avea un partener de cuplu, o familie şi copii. Pe de altă parte, visul despre barză întrupează puternicul simţământ asociat cu lumea spirituală din sufletul nostru.
Cine visează o barză zburând are, totodată, dorinţa înălţătoare de a avea un copil. Cuibul unei berze denotă preocuparea faţă de proprii noştri copii.
Berzele din vis dau dovadă despre cineva care preţuieşte comuniunea din viaţă, în cadrul familiei. Un stol de berze semnifică necesitatea înlăturării duşmanilor, mai ales dacă apare în vis într-o vreme de furtună sau de iarnă. În acelaşi timp, visele despre berze pot fi interpretate ca un indiciu al ataşamentul copiilor tăi faţă de tine în vremuri vitrege.
Dacă visezi o barză ţi se indică bucurie sau reînsănătoşirea după o boală. Un vis în care mănânci o barză poate prevesti că cineva apropiat este pe cale să se îmbolnăvească.
De multe ori, se spune că barza din vis semnifică mărirea familiei, o căsătorie fericită, noroc în familie şi pentru copii, o veste despre o nuntă.
Dacă visezi o barză în cuib ţi se atrage atenţia că cineva vrea să te fure.
Visul în care zăreşti o barză poate avea înţelesul că eşti în pericol să îţi pierzi un prieten din pricina purtării tale.
Barza în zbor prezice că te vei bucură de noroc mai ales datorită sârguinţei ori perseverenţei tale.
Cântecul unei berze în vis poate indica naşterea unui nou copil.
Copyright © diane.ro
Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
Lumanarile in superstitii, farmece si vise
Superstitii despre scoala si examene
Randunica in mituri si legende
Barza în mituri, legende și superstiții
Reviewed by Diana Popescu
on
aprilie 07, 2013
Rating:
Niciun comentariu: