Pastele in Grecia - Traditii si obiceiuri

Cea mai importanta sarbatoare din calendarul grecesc, celebrarea Pastelui imbraca forme inedite in fiecare regiune din Grecia. Unicitatea sarbatorii Pastelui, conform traditiilor si obiceiurilor grecesti, se regaseste mai ales in saptamana dinaintea marelui eveniment religios, ce consta nu numai din alaturarea la suferintele, rastignirea si invierea lui Iisus Hristos, ci si din ritualuri caracteristice trecerii de la iarna spre primavara.

Cuvantul "Pascha", numele grecesc pentru Paste, provine din ebraicul "Pasah". Daca evreii sarbatoreau Pastele pentru a comemora eliberarea lor din Egipt, crestinii celebreaza cu aceasta ocazie invierea Mantuitorului Hristos si reintoarcerea mortii catre viata. Un alt cuvant folosit de greci pentru Paste este "Lambri" (stralucire), intrucat ziua invierii lui Iisus Hristos este una plina de lumina, de fericire si veselie.

Ca si la noi, in saptamana premergatoare Pastelui, cunoscuta sub numele de "Megali Evdomada", adica Saptamana Mare, in mod traditional, credinciosii greci postesc, nu mananca carne, ulei sau lactate pana dupa miezul noptii din Sambata Pastelui, dupa slujba de Inviere.

Lunea Sfanta - Megali Deftera

Megali Deftera este prima zi a Saptamanii Mari sau Sfinte, in care oamenii merg la biserica, se inchina si saruta icoana lui Iisus Hristos.

Martea Sfanta - Megali Triti

Cunoscuta in traditiile romanesti drept “Martea Seaca”, Megali Triti este o zi de doliu. Femeile gatesc biscuitii de Pasti "koulouraki", folosind drept ingrediente ulei si oua, ce urmeaza a fi mancati dupa terminarea postului.

Miercurea Sfanta - Megali Tetarti

In Miercurea Sfanta ori Miercurea Pastilor are loc in biserici o slujba speciala, in cadrul careia credinciosii sunt binecuvantati cu ulei. Toate muncile din gospodarie trebuie sa se termine in acesta zi.

Joia Mare / Sfanta - Megali Pempti

In Joia Mare sau Joia Patimilor, Megali Pempti in limba greaca, slubele din biserici incep dimineata devreme. Enoriasii participa in numar mare la ceremonialul religios, inchinandu-se inainte lui Hristos rastignit pe cruce. Femeile vopsesc ouale in rosu, culoare simbolizand sangele varsat de Iisus, si gatesc Tsoureki, un cozoanc specific acestei sabatori grecesti. Aceste bunatati urmeaza a fi puse pe masa dupa Inviere, in duminica de Pasti.

Vinerea Sfanta - Megali Paraskevi

Megali Paraskevi, Vinerea Sfanta, ori, cum ii spunem noi, Vinerea Seaca sau Mare, este o zi dedicata doliului, tristetii inspirate de moartea Mantuitorului. Clopotele bisericilor bat toata dimineata anuntand funebrul eveniment. Fetele decoreaza Epitafio, un fel de catafalc al lui Iisus, iar in biserici se tin slujbe de inmormantare pentru Hristos. In aceasta zi, femeile nu au voie sa munceasca, iar barbatilor le este interzis sa joace carti. Odata cu apusul soarelui, Epitafio este purtat pe strazile oraselor si satelor, urmat de o procesiune tacuta, funerara.

Sambata Sfanta - Megalo Savvato

Cu prilejul Sambetei Sfinte sau Sambetei Pastelui, dimineata are loc o noua sluba, iar bisericile sunt incarcate de flori. In zonele rurale, femeile sacrifica mieii pentru Duminica Pastelui. Totodata, cu acest prilej, sunt pregatite delicioase placinte cu branza, purtand numele de kalitsounia. In Creta, copiii incropesc o “efigie”, un manechin infatisandu-l pe Iuda, pe care il ard in mari focuri de tabara mai tarziu, dupa miezul noptii.

Anastasi, Invierea Domnului, celebrata la miezul noptii, reprezinta un punct culminant al Saptamanii Mari. Numerosi credicinciosi se aduna in fata bisericilor, participand la slujba de Inviere si la aprinderea Sfintei Lumini. Dupa ce preotii imparta Sfanta Lumina tuturor participantilor, intreaga adunare striga “Christos Anesti!”, “Hristos a inviat!” Oamenii merg spre case cu lumanarile aprinse, folosindu-le pentru a face o cruce neagra pe usile locuintelor inainte de a pasi inauntru.

In acest fel se marcheaza sfarsitul Postului Pastelui. Imediat ce ajung acasa, credinciosii se infrupta cu Mageiritsa, un fel din maruntaie de carne, cu oua rosii si kalitsounia.

Duminica Pastelui

Familiile si prietenii se aduna in jurul unor mese festive, adeseori la iarba verde, ospatandu-se cu carne de miel, insotita de numeroase alte delicatese si vin. Muzica si dansurile sunt la ordinea zilei. “Kalo Paska!” In greceste, “Paste fericit!”


Copyright © diane.ro. 2013

Articole asemanatoare din Blogul Dianei:

Pastele in Franta - Traditii si obiceiuri

Pastele in Spania - Traditii si obiceiuri

Pastele in superstitii si traditii romanesti
Pastele in Grecia - Traditii si obiceiuri Pastele in Grecia - Traditii si obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on mai 01, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.