Superstitii de Paste

In intrega lume, cu precadere in Europa, superstitiile de Paste, derivate din stravechi ritualuri si obiceiuri pagane, sau din traditia bisericeasca, continua sa se impleteasca pana in zile noastre cu preceptele oficiale crestine. Dintotdeuna, se pare, oamenii nu s-au putut impiedica sa nu teasa eresuri ori erezii asociate cu natura, cu lucrurile din imediata lor apropiere, avand darul de a le releva viitorul, norocul ori ghinionul ce ii asteapta in mereu imprevizibila si fragila existenta pamanteana.

Daca gasesti un vitel in Duminica de Paste, pastreaza-l si creste-l, caci iti va aduce o mica comoara.

Este cu ghinion sa pictezi o cruce pe un ou de Paste, dar iti aduce noroc daca desenezi pe el niste flori.

Daca soarele straluceste in prima zi de Paste, la fel va si in Duminica Rusaliilor.

Cine paseste in picioarele goale, pe podea, in ziua de Paste este ferit de febra.

Daca te speli cu apa rece in duminica de Paste vei fi sanatos tot anul.

Nu este auspicios sa porti haine noi in primele trei saptamani dupa Paste.

Norocul este de partea ta daca gasesti de Paste ouale unei pasari salbatice si le mananci la micul dejun. (Superstitie din Scotia)

In Macedonia, atunci cand se vopsesc ouale rosii de Paste, unul dintre ele este frecat de fata, astfel incat aceasta sa fie mereu imbujorata.

Este norocos sa porti pe cap, cu ocazia Pastelui, o noua boneta ori palarie,. Si mai norocos este ca o pasare sa ti-o pateze din zbor. (superstitie din Gloucestershire, Anglia)

Este de bun augur sa iti botezi copilul intr-o zi de Paste.

Daca plangi de Paste, acesta este un semn ca vei avea niste zile triste in iulie.

Parintii trebuie sa se simta norocosi daca li se naste un copil de Paste.

Ghinionul nu se desprinde de tine daca pastrezi prea mult timp in casa ouale de Paste.

Daca in ziua de Paste stai in fata unui mormant deschis, si un bulgare de pamant de la picioarele tale se rostogoleste in groapa, inseamna ca vei fi inmormantat in decurs de un an.

Daca o veverita iti taie calea in duminica de Paste, acesta este un semn rau.

Daca in noaptea de Paste zaresti o stea cazatoare, se spune ca iti vei pierde persoana iubita. Un alt semn rau este sa fii trecut de un brusc fior in ziua de Paste.

Un iepure ce iti rasare in cale in ziua de Paste iti aduce noroc.

O superstitie irlandeza afirma ca in duminica de Paste ratele salbatice isi dezvelesc ouale.

Moartea unei rude in ziua de Paste este un semn foarte rau, ce preveste apropiatul deces al altei persoane din familie sau al unui prieten drag.

Daca te logodesti de Paste, nu vei ajunge in nici un caz la casatorie.

Un ou de Paste primit in dar iti preveste mult noroc.

Daca se intampla sa cazi pe scari in dumnica de Paste, se spune ca in curand vei fi jefuit.

Ghinionul te va lovi in curand daca te impiedici sa cazi in duminica Pastelui.

O buna gospodina trebuie sa treaca in revista fiecare loc din casa in dimineata de Paste, pentru ca norocul sa fie in preajma gospodariei sale vreme de inca un an.

Daca primesti o invitatie de Paste, accept-o fara nici o ezitare. In caz contrar, nu vei mai primi nicicand o astfel de invitatie.

Daca te casatoresti de Paste, vei avea in fata un viitor plin de impliniri.

In duminica de Paste este bine sa suni cat poti de tare dintr-un corn in grajd, astfel incat ecoul cornului sa se auda pana indepartari, tinand deoparte animalele salbatice vreme de un an.

Daca iti moare un miel in duminica Pastelui, nu vei mai avea niciodata un altul.

Norocul iti surade daca un prieten aduce in casa ta, pentru prima oara, un bebelus, in dimineata de Paste.

Daca participi la o inmormantare in ziua de Paste, asteapta si la alte vesti proaste.

Daca ti se daruieste de Paste un miel, vei avea parte de un mare noroc.

Este semn rau sa imbraci pe dos un vestamant in dimineata de Paste.

Daca ai o dezamagire de Paste, aceasta este un semn sigur ca ai facut ceva rau in Vinerea Mare.

Daca, in dimineata de Paste, un barbat isi confunda nevasta cu o alta femeie, i se prevesteste ca va ramane vaduv in decurs de un an.

In Albania, in ziua de Paste, preotii vin sa binecuvanteze casele, iar la plecare, femeile arunca in urma lor un carbune din soba, astfel incat acestia sa ia cu ei orice pericol legat de un incendiu.

Daca un barbat daruieste  de Paste un ou rosu iubitei sale, el se asigura astfel ca relatia sa de dragoste sa va dainui.(Superstitie din Tirol)

Este cu ghinion sa te casatoresti in primele trei saptamani dupa Paste.

In Armenia, in duminica Pastelui, se pune cate un ou rosu pe morminte, astfel incat cei decedati sa ajunga sa se bucure de inviere.

Daca urna din Amorgos este plina cu apa de Paste, se anunta un an imbelsugat pe campuri. (Superstitie din Grecia)

Daca iti doresti sa fii norocos tot anul, trebuie sa porti o crenguta inverzita peste imbracaminte in ziua de Paste.

Pescarii olandezi erau de parere ca aduce ghinion sa mananci carne cu ocazia Pastelui.

In Manchester, in Lunea de Paste, se obisnuia ca un grup de sase femei sa iasa pe strazile orasului dis-de-dimineata. Cel dintai barbat pe care il intalneau era insfacat pe data, si aruncat in aer de doua ori.

Daca cineva se abtine sa manance carne in ziua de Paste, va ferit ferit de febra pe cuprinsul intregului an.

In Anglia, in perioada catolica, oamenii obisnuiau sa scoata afara lemnele din soba si sa le reaprinda folosind o cremene. Se credea ca in acest fel sunt protejati de furtunile cu fulgere.

Daca te duci, dimineata devreme, in ziua de Paste, la mormantul unui prieten care a murit de curand, si canti un imn religios in vreme ce soarele rasare, sufletului amicului indragit se va inalta la cer.

In Cumberland, se obisnuia a se binecuvanta lumanarile in Ajunul Pastelui. Apoi, ele erau stinse si scoase din biserica, fiind din nou aprinse cu o cremene. In acest fel, se credea ca intreaga parohie va fi binecuvantata.

Daca un cuplu de tineri casatoriti iese afara din casa la rasaritul soarelui in ziua de Paste si isi inconjoara locuinta de trei ori, cei doi insuratei vor avea parte de mult noroc.

Cu prilejul Pastelui, taranii francezi daruiau copiilor lor cate un ou vopsit in stacojiu, asemeni mantiei unui cardinal, cei mici crezand ca acel ou era adus tocmai de la Roma.

In Irlanda exista superstitia ca in dimineata de Paste ingerii coborau din ceruri purtand cosuri cu oua, pe care le lasau in casele celor credinciosi.

Intr-o regiune din Bavaria, in Sambata Pastelui, se aprindea cu cremene un mare foc in apropierea bisericii. Credinciosii ardeau partial in flacari o ramura de nuc, ce era apoi dusa acasa si asezata in camin, fiind inzestrata cu darul de a feri locuinta de fulgere.

In Macedonia, exista traditia de a nu se manca si bea nimic in ultimele trei zile dinaintea Pastelui. Cei ce reuseau sa faca asta, erau siguri ca le erau iertate toate pacatele.

O superstitie de Paste de origine franceza spunea ca o tanara fata care isi dorea sa traiasca mult, sa se marite cu barbatul iubit si sa aiba o viata prospera, nu trebuiaa sa poarte in ziua de Paste nici o alta floare decat decat o narcisa sau o violeta.

In multe parti ale Angliei, exista superstitia ca in ziua de Paste soarele danseaza pe cer. In Devonshire, fetele se trezeau inaintea zorilor din duminica de Paste pentru a vedea soarele dansand, in centrul sau intrezarindu-se, se spunea, un miel si un steag.

Un obicei de origine slava consta in a se arunca cu apa peste oameni de pe strada la doua zile dupa Paste. Se credea ca cine rata sa ude cineva era pandit de ghinioane.

In Boemia, potrivit un obicei stravechi, in duminica Pastelui, vinul, cozonacul si ouale sfintite la biserica era impartite tuturor celor dintr-o gospodarie, inclusiv vitelor si pasarilor, astfel incat aceastea din urma sa fie sanatoase si sa aduca mari castiguri.

In Anglia, o fata care voia sa stie daca iubitul ii este credincios, trebuia sa se trezesca devreme in dimineata de Paste si sa manance un mar, in vreme ce spunea urmatoarele cuvinte: "As Eve in her thirst for knowledge ate,/ So I, too, wish to know my fate!" (Asa cum Eva, insetata de cunoastere, te-a mancat,/ La fel si eu vreau sa-mi aflu soarta.")
Daca semintele din mar erau intr-un numar par, inseamna ca iubitul ii era credincios; daca erau in numar impar, acest lucru ii dovedea ca este inselata.

In Macedonia, dimineata devreme, credinciosii se intorc de la biserica cu lumanarile aprinse. Daca acestea se sting in drumul lor spre casa, este un semn ca cineva din familie va muri curand. Daca nu se stinge nici o lumanare, se zice ca familia se va inmulti.

In Bretania, cu prilejul Pastelui, fetele dansau in jurul unor mari focuri de tabara, avand credinta ca flacarile le daruiesc sanatate, frumusete si mult iubiti.

In Malta, dupa slujba de la biserica din duminica Pastelui, mamele isi imbaiau copii intr-o apa in care erau puse flori ce  impodobisera altarul in Vinerea Mare. In acest fel, cei mici erau feriti de orice boala.

Intr-o legenda despre originea oualor de Paste, se spune ca o pasare ce canta plina de tristete deasupra mormantului lui Hristos a fost rasplatita pentru devotamentul ei, facandu-se ca oule sale sa fie mereu investamnatate in culori stralucitoare.

Se zice ca norocul, prosperitatea si sanatatea pot fi obtinute pastrand in casa o sticla cu apa de la Paste, din care se poate turna din cand in cand intr-o supa proaspat gatita. O astfel de apa este inzestrata cu dulceata si puritate intregul an, avand darul de a face piele delicata dupa imbaierea cu ea. Pentru a o obtine, trebuie sa te trezesti in zorii de Paste, inainte ca soare sa isi trimita razele peste ape, sa mergi la un rau ori un izvor, si sa iti umpli o caldare sau un ulcior cu apa. Pentru ca acest pretios lichid sa isi pastreze calitatile, in drumul inapoi spre casa nu ai voie sa te uiti inapoi sau sa vorbesti cu cineva.

Intr-un vechi obicei de Paste din Germania, fetele nemaritate din sate se adunau pentru a le vizita femeile proaspat casatorite, purtand cu ele o minge frumos ornamentata. Aceasta minge era inaltata pe o prajina decorata in culori vii, fiind dusa, intr-o procesiune, prin tot satul. Femeia maritata ce era astfel colindata avea obligatia de a plati muzicantii ce urmau sa apara seara, la o petrecere vesela, cu multe dansuri. Acest lucru ii aducea noroc atat ei, cat si sotului sau.

In orice perioada a anului, un miel intanit in cale aduce mare noroc, intrucat, se zice, diavolul se poate transforma in orice vietuitoare de pe pamant, cu exceptia mielului si a porumbelului. Si mai mult noroc iti este daruit daca zaresti un miel atunci cand te uiti pentru prima oara pe fereastra intr-o zi de Paste, mai ales daca acesta are capul indreptat catre casa.


Copyright © diane.ro. 2013

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Pastele in citate , aforisme, maxime

Ouale de Pasti - simbol , legenda si semnificatie

Pastele in superstitii si traditii romanesti
Superstitii de Paste Superstitii de Paste Reviewed by Diana Popescu on mai 02, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.