De ce englezii si americanii sarbatoresc Ziua mamei pe 12 mai?


Daca nu stiai, englezii si americani si-au facut de mai bine de 100 de ani o sarbatoare aparte, in care mamele domniilor lor si maternitatea in speta este sarbatorita.
Cand este aceasta sarbatoare?
In a doua duminica a lunii mai, lucru stiut de putini dintre noi si nici macar pomenit de unii dintre profii de engleza, in scolile romanesti, dar cerut  la concursuri gen Smart.

De ce englezii si americanii sarbatoresc Ziua mamei pe 12 mai (de fapt, americanii celebreaza ziua Mamei in cea de-a doua duminica a lunii mai)?
Pentru ca isi permit, as face eu o gluma.



Ziua Mamelor la englezi si americani
Dar sa va spun istoria acestei sarbatori:
Primele incercări de a stabili "Ziua Mamei"  în Statele Unite, a venit de la gruparile de pace feministe, respectiv a grupurilor  de mame ale caror fii au luptat sau au murit in timpul Razboiului Civil American.

Promotoarea acestor grupuri a fost o doamna, Ann Jarvis, care a organizat primele ''cluburi de lucru ale mamei'' in scopul de a imbunatati situatia financiara si sanatatea acestora.
Sa nu uitam ca America acelor ani era afectata de multe cataclisme in afara razboiului, precum febra tifoida si ca au fost multe pierderi de vieti omenesti.
Bineinteles ca bisericile americane au acaparat ideea si au facut sa existe ritualuri la nivel local.


In timp, scolile protestante din Statele Unite au inventat mai multe sarbatori cum ar fi Ziua Copilului, Ziua Cumpatarii|Temperance Day, Ziua Onoarei|The Roll Call Day , Ziua deciziilor|The Decision Day,  Ziua Misionara|The Missionary Day precum si altele.

In New York,  o alta doamna, Julia Ward Howe, ce conducea "Ziua Mamei pentru Pace", o grupare anti-război,  a proclamat pe 2 iunie 1872, Ziua Mamei.
Respectarea acestei sarbatori a  continuat in Boston pentru aproximativ 10 de ani sub sponsorizarea personala a lui Howe, care apoi a murit.
Cativa ani mai târziu, Ziua Mamei a avut loc la 13 mai 1877,  în Albion, Michigan, din cauza unei dispute legate de Miscarea Cumpatarii.
Conform legendei locale, la  Albion, promotoarea miscarii, Julieta Calhoun Blakeley, a innebunit de durere pentru că un grup Anti-Cumpatare a pus la cale un plan marsav: sa-i imbete crita pe fii sai si impreuna cu acestia sa forteze si sa devasteze locul unde se desfasura adunarea.
Cei doi fii ai lui Blakeley, fiind vanzatori ambulanti,  au fost  profund marcati de raul facut si s-au angajat sa se intoarca in acel loc mereu, sa plateasca tribut si chiar au infiintat o campanie care sa sponsorizeze Miscarea Cumpatarii.
La indemnul lor, la inceputul anilor 1880, Biserica Episcopala Metodista din Albion, a decis si recunoscut aceasta sarbatoare  ca sa aiba loc in a doua duminică din luna mai, pentru a  recunoaste contribuțiile speciale ale mamelor.

Anna Jarvis insa nu a mentionat niciodata despre Duminica mamelor si nu a avut nici o legatura cu serbările scolare protestante, intotdeauna sustinand ca Ziua Mamei a fost propria sa idee.


Sursa: Wikipedia

Copyright © diane.ro. 2013

Articole asemanatoare in Blogul Dianei:

Simbolurile lunii mai

Poezii de ziua femeii / 8 martie in engleza

Mama in aforisme, citate, maxime

De ce englezii si americanii sarbatoresc Ziua mamei pe 12 mai? De ce englezii si americanii sarbatoresc Ziua mamei pe 12 mai? Reviewed by Diana Popescu on mai 08, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

  1. In Italia Ziua Mamei se sarbatoreste astazi 8 Mai, a fost aleasa in aceasta luna pentru ca toata luna mai Biserica Catolica o dedica Fecioarei Maria.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa rectific, Ziua Mamei in Italia se sarbatoreste a doua duminica din luna mai, deci 12 mai, anul acesta, anul trecut a fost pe 8 mai asa am comis eroarea. Scuze !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.