Semnificatia numerelor in superstiile lumii

Numerele, cifrele au fost invaluite din antichitate intr-o aura de superstii ale caror semnificatii continua sa ne inraureasca viata pana in zilele noastre. Norocul ori ghinionul asociat cu o cifra sau un numar ii provoaca si astazi pe unii oameni sa ia sau nu o importanta decizie. Astfel de superstii surprind adeseori prin faptul ca s-au dezvoltat in mod asemanator in vechime in regiuni geografice prea indepartate pentru a comunica una cu cealalta.

Unitatea ori "monada" este divinitatea sau cea dintai sursa a tuturor lucrurilor. Egiptenii vedea cifra 1 drept una sacra.
Vezi articolul: Numarul 1 | Unu. Simbol si semnificatii

Doi sau "diada" reprezinta simbolul diversitatii, principiul raului.

Trei sau "triada" contine "misterul misterelor", intrucat totul este compus din trei substante. Trei feluri de lemn pot face apa descantata sa fiarba. Trei este un numar cu ghinion in Japonia. Din aceasta pricina nu se aseaza niciodata trei oameni la o masa.
Faptul ca marile evenimente au loc in cicluri si sunt guvernate de numere constituia o ferma credinta a vechilor astrologi. Daca un lucru se intampla de doua ori, era sigur ca se va petrece si a treia oara.
Sfantul Ioan Gura de Aur spunea ca cele trei daruri aduse lui Hristos de catre magi, respectiv aurul, tamaia si mirtul semnificau ca Iisus era rege, om si Dumnezeu.
Daca nu reusesti un lucru dupa trei incercari succesive, opreste-te pentru o vreme, ocupa-te de altceva si incearca mai tarziu sa te apuci de acel lucru.
Intr-o veche traditie din Moscova, atunci cand se ajungea sa se bea cea de-a treia ceasca de ceai sau, in general, cand se facea ceva pentru a treia oara, se spunea, ""Unu, doi, trei, lui Dumnezeu ii place Trinitatea". Aceste cuvinte erau inzestrate cu darul de a aduce noroc oamenilor. Germanii aveau o zicala asemanatoare: "Toate lucrurile bune vin in numar de trei." In engleza veche se spunea, "What seconds, thirds" (ce se petrece de doua ori, se intampla si a treia oara).
Romanii apreciau ca 3 este o cifra a norocului intrucat fulgerul lui Jove era intreit, tridentul lui Neptun avea trei dinti, iar Cerberus, cainele lui Pluton, avea trei capete; Furiile erau in numar de trei; zeita Diana avea o natura tripla, fiind Diana pe pamant, Hecate in lumea subpamanteana si Luna in ceruri.
Divinitatea crestina este alcatuita din Sfanta Treime: Tatal, Fiul si Sfantul Duh.
Lumii i-au fost daruite trei feluri de lumina:soarele, luna si stelele.
Exista 3 patriarhi: Avram, Isaac si Iacov.
Sfantul Petru a renegat Mantuitorul de 3 ori.
Ziua are trei mari repere: dimineata, pranzul si seara.
In mitologia greaca sunt trei ursitoare (Clotho, Lachesis, Atrpos), trei furii (Tisiphone, Alecto si Megaera), trei gratii (Euphrosyne, Aglaia si Thalia), trei judecatori ai lui Hades.
Templul evreiesc consista din 3 parti, fiecare cu 3 curti interioare ce cuprind cate 3 galerii cu cate 3 ferestre.
Pentru egipteni cifra trei era incarcata de noroc si forta mistica.

Cifra 4 este una norocoasa in randul indienilor. Numarul 4 era atat de respectat de pitagoreeni incat acestia obisnuiau a jura pe el.

Cinci este compus din 2 si 3 sau este combinatia dintre cel dintai numar prim si primul numar par, fiind astfel o combinatie intre puterile binelui si raului din univers. Pe de alta parte, 5 era vazut drept numarul dominarii si cunoasterii.
Potrivit pitagoreenilor, cifra 5 avea o nemapomenita putere. Ea putea opri efectul otravurilor si asigura protectie fata de spiritele rele.

Pentru ca potiunile vrajitoarelor sa aiba efectul scontat era necesar sa fie facute din sapte ierburi. Sase este considerat nenorocos in Madagascar.
6 este vazut drept un numar cu ghinion inca din superstiile romane. Era considerata in special de rau augur cea de-a sasea zi a celei de-a sasea luni a anului. Pe de alta parte, unii pretindeau ca 6 este o cifra perfecta.
Numarul 6 este frecvent intalnit in Biblie: lumea a fost creata in 6 zile, iar Iov a avut de trecut prin 6 incercari. Cifra sase este specifica testarilor si probelor de credinta. Se spune ca numarul 6 a fost insemnat pe mana cazuta din cer nu numai pentru a le reaminti evreior ca le-a fost daruita in cea de-a sasea zi, ci si pentru a-i avertiza asupra nenorocilor ce urmau a le indura daca indrazneau sa nu respecte sfantul sabat.

In Turcia 7 era o cifra aparte, mistica, atat in practica religioasa, cat si in viata de zi cu zi. Astfel, existau sapte sfinte nopti si sapte zile de sarbatoare la cele doua bairamuri; sultanulului i se permitea sa aiba sapte cadane ori concubine; existau sapte ofiteri principali ai curtii si sapte femei ce o deserveau; fiecare corporatie sau ghilda avea sapte lideri.
Sapte este o cifra a norocului in superstitiile mexicane, evreiesti, egiptene, peruviene si in multe alte culturi ale lumii.
Cifra 7 este vazuta drept foarte potentata atat pentru bine, cat si pentru rau.
Se spunea ca daca pastrezi un lucru vreme de sapte ani, vei gasi o intrebuintare pentru el.
Nu trebuie uitata superstitia potrivit careia la fiecare sapte ani, un om, o natiune sau chiar lumea trece printr-o notabila schimbare.
Daca esti invitat undeva, si se intampla sa fii impreuna cu alti sase oameni, acesta este un semn al unei neasteptate recuperari a unei datorii.
Este de bun augur sa faci ceva de sapte ori, sau chiar de un numar de ori reprezentand un multiplu al lui 7.
Se zicea ca cifra sapte este norocoasa intrucat oamenii isi schimba dintii la sapte ani, devin adolescenti la de doua ori sapte ani, adulti la de trei ori 7 ani, si ajung la mari impliniri la de noua ori 7 ani.
In antichitate, numarul 7 era consacrat lui Apollo. Lebedele sacre au inconjurat de sapte ori insula Delos la nasterea lui.
Potrivit unor vechi credinte, inundatiile, foametea si molimile se repetau la fiecare sapte ani, sau la 7 ani inmultiti cu 2, 3, 4, 5, 6, ori 7.
Cel de-al saptelea fiu are darul de vindecator, iar cel de-al saptea fiu al saptelui fiu poate fi inzestrat cu capacitatea de a face minuni. In sudul Frantei, al saptelea fiu al saptelui fiu era numit "Macou" si se spunea ca are pe corp un semn de nastere in forma unei "fleur de lis", la atingerea careia se vindecau toti cei loviti de o boala. In Scotia, era credinta ca al saptea fiu al saptelui fiu poseda darul celei de-a doua vederi si cel al divinatiei.
Exista 7 zile ale Genezei, sapte ingeri in fata tronului lui Dumnezeu, 7 zile ale saptamanii, 7 gratii, 7 diviziuni ale varstelor omului, si sapte trepte ale zilei. Fazele lunii sunt in numar de sapte si fiecare al saptelea an era unul sabatic. Cele trei mari sarbatori ale evreilor durau 7 zile, primele doua fiind despartite de un interval de sapte saptamani. Cele sapte spirite ale lui Dumnezeu sunt cele ale intelepciunii, intelegerii, sfatuirii, puterii, cunoasterii, drreptatii, divinei infricosari.
Inaintea lui Dumnzeu stau sapte ingeri: Mihail, Gabriel, Lamael, Rafael, Zahariel, Anael, si Orifel.
Cele sapte pacate de moarte sunt: mandria, invidia, iubirea de argint, desfranarea, lacomia pantecelui, trandavia, mania,
Cele sapte virtuti sunt: credinta, speranta, caritatea, prudenta, dreptatea, taria morala si cumpatarea.
Conform unei stravechi doctrine, sufletul omului ori "interiorul sfantului sau trup" este compus din sapte proprietati ce sunt sub influenta a sapte planete. Focul da viata, anima, pamantul daruieste capacitatea de a simti, apa ofera graiul, aerul gustul, ceata vederea, florile auzul si vantul de sud simtul mirosului.
Cei sapte intelepti ai Greciei sunt Solon din Atena, Chilo din Sparta, Thales din Milet, Bias din Priene, Ceobulos din Lindos, Pittacos din Mitilene, Periandru din Corint.
Cele sapte minuni ale lumii antice sunt: Marea Piramida din Giza, Gradinile suspendate ale Semiramidei, Templul zeitei Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olympia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rhodos, Farul din Alexandria.
Alchimistii din Evul Mediu credeau ca exista sapte "corpuri": soarele, aurul, luna , argintul, Marte, fierul, Mercur, argintul viu, Saturn, plumbul, Jupiter, cositorul, Venus, cuprul.

Intrucat noua este obtinut din 3 X 3 este vazut drept foarte norocos de catre chinezi.Tot in aceasta cultura, cifrele 1, 3, 5, 7, 9 apartin cerurilor, iar 2, 4, 6, 8 tin de pamant.
Cifra 3 inmultita cu ea insasi ne da 9, un numar cu adanci semnficatii in intreaga lume. Cele trei lumi, de exemplu, era impartite fiecare la trei rezultand noua lumi, asa cum intalnim in mitul teutonic, in notiunile cosmice ale aztecilor, in "novemspherae celestes" a romanilor, in "trivida", cerurile lui Indra. In sanscrita, trupul uman este numit "cel cu 9 guri" sau "cel cu 9 usi", intrucat are 9 deschideri, prin care sufletul iese si intra sub cele 9 ale sale forme de eter sau spirit.
Fiintele ceresti au fost impartite in 9 ordine: arhanghelii, ingerii, virtutile, potentatii, principialitatile, dominatiile, tronurile, heruvimii si serafimii.
Numarul 9 era apreciat drept norocos pentru vedere.
De asemeni, cifra 9 este prezenta in multe credinte, superstiti si legende germane.
In Scandinavia intalnim cele 9 valkirii, noua giganti, 9 sirene, noua mame ale zeilor, 9 fecioare si 9 spiridusi.
In Germani si Islanda completul de judecata era format odinioara din 9 judecatori.
La un moment dat in istoria oamenirii, se considera ca familia ideala ar trebui sa fie alcatuita din 9 membri.
In unele ritualuri de jertfa erau sacrificate noua animale, acest numar fiind inzestrat cu noroc si aducand bunavointa divinitatilor.

10 a fost un numar onorat ca simbol al absolutului de catre pitagoreeni. Se spunea ca 10 este un numar perfect.
Caldeenii credeau ca au avut 10 regi inainte de potop.  Exista zece personaje antediluviene mentionate in Biblie. Persii aveau 10 eroi stramosesti sau zei. Chinezii aveau credinta ca inainte de pototop au existat 10 regi ce guvernau impreuna. Potrivit legendei, Atlantida era guvernata de 10 printi.

11 este frecvent vazut drept un numar nefast.

13 este un numar rau. Cand 13 oameni sunt asezati la o masa, cel ce sta sub grinda este tradatorul. Pe multe strazi din Florenta nu exista numarul 13, ci 12  urmat de 14. Casele insemnate cu numarul 13 isi gaseau cu greu in Italia un chirias.
Originea superstitiei ca nu este bina sa se aseze la o masa 13 oameni deriva din vechea mitologie norvegiana, in care se istoriseste despre zeii prezenti la un ospat in Valhala  ce au fost surprinsi de venirea lui Loki (intruparea rautatii, urii si cruzimii), musafirul nepoftit fiind cel de-al treisprezecelea oaspete. La aceasta petrecere, Loki a provocat moartea lui Baldur cel Frumos, intruchiparea frumusetii, bucuriei si fericirii, acest eveniment fiind asociat in credinta populara cu sosirea iernii. Altii cred ca la originea acestei superstii sta cina cea de-a taina, in care Hristos impreuna cu ucenicii sai erau in numar de 13.
Italienii se zice ca nu suportau numarul 13 din cauza ca desemna cartea jocului de carti Tarochi corespunzatoare mortii.
Vezi si articolul: Frica de vineri 13, superstitie si fobie

16 este un numar bun.

18 este un numar cu ghinion in multe culturi, dar era reprezentativ si ca cifra a justitiei, dreptatii.

19 este numarul soarelui si aurului, fiind mereu de bun augur. Venetienii asociau puteri mistice lui 19.

28 este numarul lunii si argintului,  dar si al nesigurantei.

Aditi, adica "eternitatea", se spune in Vede ca are 33 de fii. Zeii care traiau cu Indra in cerurile superioare erau in numar de 33. In Persia antica, fiintele divine erau tot 33.

50 si 60 sunt numere norocoase.

Numarul 88 este unul fatal membrilor familiei Stuart.

Anii avand doi de 8, 5, sau 7 sunt extrem de ghinionisti pentru oamenii de peste mari.

Se zice ca numerele impare aduc noroc. Vergiliu spunea ca "insisi zeii respectau numerele impare." In piesa de teatru a lui Shakespeare "Nevestele vesele din Windsor", se spune, "Exista sfintenie in numerele impare, indiferent daca e vorba despre nastere, intamplare sau moarte." In "Metamorfozele" lui Ovidiu si "Eglogele" lui Vergiliu se mentioneaza aceeasi idee.

Nu-i marturisi nimanui varsta ta daca consta ea dintr-un numar par. Romanii credeau ca numerele pare aduc ghinion pentru ca puteau fi impartite in mod egal, fiind din aceasta pricina insemnul mortii si disparitiei.

Ai parte de mare noroc in anul ale carui cifre adunate insumeaza varsta ta. Astfel, cifrele din anul 2013, adunate formeaza numarul 6 (2+0+1+3 =6). Potrivit acestei superstitii, te bucuri de multe oportunitati in 2013 daca ai sase ani.

Intr-o veche credinta maghiara se zicea ca in Ungaria exista 33333 vrajitoare si ca varsta bunicii diavolului este de 777 ani.

3, 7, 12 si 14 erau considerate a fi numere sacre, tot ce era conectat cu ele aducand prosperitate. Aceste cifre se intalnesc adeseori in Biblie.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Numerele magice din Kabbala

Numerele din magia ebraica - Farmece si ritualuri

Semnificatia spirituala a numerelor

Semnificatia numerelor in superstiile lumii Semnificatia numerelor in superstiile lumii Reviewed by Diana Popescu on august 31, 2013 Rating: 5

15 comentarii:

  1. dar nr.21? ma intereseaza acest numar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok,voi incerca intr-un articol viitor sa scriu despre semnificatia numarului 21.

      Ștergere
  2. Buna ziua! Se poate sa imi spuneti va rog,ce semnificatie are faptul ca eu anul acesta implinesc 23 ani iar prietenul meu 32 ani?! Este o simpla coincidenta?!
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Abureli ! Cum sa cauti semnificatia numerelor pentru ca tu implinesti 23 ani si prietenul tau (care nu e ruda de sange cu tine) implineste 32.. Ce te opreste sa te imprietenesti anul asta cu o persoana de 41 de ani ? La anul ea va avea 42 si 24..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum am spus si in titlul articolului, este vorba despre superstitii legate de umere, si nu despre o semnificatie neaparat reala.

      Ștergere
  4. Nu ma refeream exact la semnificatia numerelor ci,asa cum a spus si Diana,la superstitiile legate de aceasta coincidenta!! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cear insemna nr 77?(ch)

    RăspundețiȘtergere
  6. As dori sa aflu semnificatia datei de0 3 09 2016 multumesc anticipat ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Adinutza. Pentru a vedea care este semnificatia acestei date acceseaza urmatorul link: http://www.diane.ro/2009/05/numerologia-datei-de-nastere.html

      Ștergere
  7. As vea sa stiu semnificatia numarului 15 va rog frumos...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Potrivit Sfantului Jerome, numarul 15 reprezinta grandoarea, plenitudinea stiintei omului. Conform lui Cornelius Agrippa este un insemn al ascnsiunii, inaltarii spirituale. Dupa J. Boehme numarul 15 simbolizeaza dorinta fata de o dragoste divina. Atentie! Dupa parerea lui Creusot, 15 este numarul lui Satana, ce provoaca in sufletul omului pasiuni oarbe, placeri efemere si degradare!

      Ștergere
  8. Buna Diana . O casa cu numărul 77 , calculezi ca fiind Vibrație 5 sau are importanta chiar cifra in sine , fiind un multiplu al lui 7 ? Mulțumesc . Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Ana. Parerile sunt impartite in astfel de cazuri. Cred, totusi, ca trebuie tinut cont atat de vibratia 5, cat si de 7.

      Ștergere
  9. Buna Diana, in aceasta noapte am avut in vis ca ma pus pe ghinduri, parca cinEva imi spunea de trei saptamini de rugaciune, parca era si mama mea si fratele meu care e decedat. Nu imi amintesc multe amanunte. Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.