De ce ne ataca cainii?

De ce ne ataca cainii?
O intrebare ce se impune in aceste zile, din pricina tragicei morti a unui baietel de patru ani, sfasiat de asa-zisii cei mai buni prieteni ai omului.
O cunostiinta imi spunea azi ca "oameni de buna credinta", "vigilantes" cum le spun americanii, sau justitiari pe cont propriu, vor incepe curand sa dea iama in haitele de maidanezi de prin orase. Desi socul a fost mare, nu cred ca este in firea romanailor sa faca asa ceva.
Eu, de exemplu, prefer sa ma documentez si sa scriu din ce motive putem fi atacati de caini, indiferent daca acestia au sau nu stapani...

- De cele mai multe ori, isi protejeaza stapanii (daca au asa ceva) sau teritoriul. Cele mai multe patrupede canine isi apara in mod instinctiv zona, apeland la latraturi dar, uneori, si la atacul oamenilor ce nu constientizeaza sau nu le pasa ca pasesc in teritoriul asumat de un caine.

- Nu sunt obisnuiti / invatati sa socializeze. Totii cainii de casa sau curte trebuie sa fie educati cum sa se poarte in preajma oamenilor. Cei care nu au deloc contacte cu oamenii sau se gasesc arareori in vecinatatea acestora sunt predispusi sa atace orice persoana care se apropie prea mult de ei.

- Un caz foarte grav apare atunci cand cainii sunt dresati sa atace oamenii chiar de catre stapanii lor.

- Recurg la atacuri si musca imbolditi de instictul de conservare, pentru a se apara.

In mod frecvent, victimele agresivitatii acestor animale sunt oameni ce nu sunt familiarizati cu cainii si au un comportament ce poate provoca atacul. Poti fi asaltat sau chiar muscat de un caine daca:

- Incerci sa ii iei hrana. A-i lua mancarea unui caine sau a te interpune intre el si hrana sa, chiar daca o faci neintentionat, starneste cele mai salbatice instincte ale acestui animal.

- Ataci tu insuti un caine, un membru al unei haite sau, mai ales, puii unei catele. Chiar daca ca nu ai de gand sa faci asa ceva, miscarile bruste sau atingerea pe neasteptate a unui patruped canin il poate face sa vada acest lucru drept un atac asupra sa.

- Incapacitatea de recunoaste frica care stapaneste un caine. Cainii care sunt tematori sau se sperie de ceva ori cineva (chiar si in mod nejustificat) incearca sa se apere la fel cum o fac si oamenii.

- Interventia intr-o incaierare dintre caini. O nemaipomenita greseala este sa te straduiesti sa te asezi intre doi dulai pusi pe bataie. Condusi de instinct si de agresivitatea ce ii strabate in acele momente nu mai tin cont de nimic si se reped asupra oricui are proasta inspiratie de a face pace intre dobitoace.

- Manifestarea unui limbaj amenintator al trupului. Daca privesti fix in ochii unui caine strain ori te apropii prea mult de el, acesta poate interpreta gesturile tale drept o provocari sau amenintari.

- Afisarea unui comportament de prada. Cainii poseda destule instincte ancestrale de pradator, inclusiv pe cel de a vana. Tocmai de aceea, simplul fapt a da bir cu fugitii ori a da dovada de slabiciune in fata unui caine  il poate starni sa te atace.

- Atacul strainilor. Un caine de paza sau unul dresat sa atace sau sa se comporte agresiv poate ataca un strain fara nici un fel de avertisment.

Se spune ca nu exista nici un caine mai predispus sa atace decat altul indiferent de rasa si ca vestita rautate a unui pitbull, rottweiler, doberman sau caine ciobanesc german nu reprezinta decat o superstitie. Asa sa fie? Voi ce credeti?


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :

Cainele preferat iti dezvaluie personalitatea ?

Cainii, pisicile si personalitatea stapanilor lor

Ce iti ascunde cainele tau? | Secretele speciei canine
De ce ne ataca cainii? De ce ne ataca cainii? Reviewed by Diana Popescu on septembrie 05, 2013 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Am tot citit articole despre atacurile cainilor, mai ales dupa tragedia petrecuta acum cateva zile. Nu pot sa ofer eu un verdict, nu sunt tocmai in masura, cert e ca acele animale ajung pe strada tot din vina noastra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Locul cainelui ar trebui sa fie langa om, ca prieten. Vina pentru cainele comunitar este exclusiv a omului pentru ca nu a mai vrut sa-si asume responsabilitatea a inca unei guri de hranit sau, mai rau, a unei prietenii ancestrale. Toti aia care aduc mancare pe la colturi si pe ascuns unor caini la scara vecina lor nu fac decat sa agraveze situatia. Caini, ramasi singuri, se pot descurca, o data cu activarea comportamentului salbatic - de haita. Asa ca sensul metaforic de jungla urbana capata , pe zi ce trece, sensuri cat se poate de proprii. Ce faci in salbaticie cand te ataca o haita de orice? Te aperi. Acolo e cu pusca. Aici e cu primarul. Daca nu ai primar bun , mori... se pare. Iti iei primar bun si scapi de salbaticie. Solutia mea e inteligenta, nu ca ma dau eu rotund, ci se bazeaza pe oportunitatile actuale. Ca sa scapi de caini intr-un timp scurt faci asa, tu primar: Toti iubitorii de caini sa isi ia unul acasa sa-l duca la veterinar,sa-l castreze, sa-l trateze, sa-l deparaziteze si sa-l spele , sa-l inregistreze si e scutit pe durata vietii cainelui respectiv se impozite locale. Ce ramane mult mai usor de strans, mai ales ca o sa sune lumea la primarii ca ce ramane e agresiv sau batran sau bolnav. Toata lumea care are caini sa umble cu ei cu lesa, iar unii dintre ei cu botnita. Ce parere aveti?

    Semnat : Stii tu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O solutia frumoasa dar deloc practica sau chiar ideliasta. Cati din oamenii care le dau de mancare cainilor din jurul blocurilor si-ar asuma aceasta sarcina. Nici 5%!!!!!!!

      Ștergere

Un produs Blogger.