Ce sa nu faci la un interviu pentru un job

Aceste revelatii despre cele mai proaste lucruri pe care le poti face un interviu pentru un job reprezinta un fragment din cartea "Ghidul esential pentru a fi angajat si concediat", al carui autor, Lou Adler, se lauda cu performanta de a fi dat sfaturi si a fi instruit peste 5.000 de oameni in cautarea unui loc de munca. Sunt niste sugestii la care aproape sigur nu te-ai gandit pana acum, dar care reflecta cat se poate de fidel filozofia sau criteriile de evaluare ale angajatorilor...

- Renunta sa apelezi la declaratii generale de genul "Am solutii la toate problemele!", ori "Ma incadrez excelent intr-o munca de echipa." Astfel de laudative si generice autoaprecieri, legate de niste calitati sau puncte forte ale personalitatii tale sunt frecvent ignorate, uitate sau chiar neluate in seama. Atunci cand angajatorii evalueaza un candidat pentru un job ei iau in considerare ori isi amintesc mai cu seama de exemplele concrete ori povestirile folosite de candidat pentru a-si dovedi abilitatile. In acest fel, ies in evidenta cu adevarat inzestrarile si talentele unei persoane care aplica pentru un loc de munca.

- Nu spune niciodata "Nu am nici un defect!" Oricine are slabiciuni sau defecte. De fapt, intrebarea despre punctele tale slabe nu urmareste sa te provoace a ti le destainui, ci sa ti se estimeze, in functie de modul cum raspunzi, caracterul, onestitatea si constiinta de sine. Declaratia plina de emafaza "Nu am nici un fel de slabiciune!" poate destainui, in ochii angajatorului, faptul ca ai incetat sa te dezvolti ca persoana, nu mai vrei sa inveti nimic nou si nu esti inclinat sa te adaptezi unor noi conditii de lucru. Pe de alta parte, daca iti recunosti fara ezitare un minus si arati cum anume incerci sa il compensezi, dai o indicatie despre vointa de a evolua si a invata fara incetare lucru capabile a-ti mari eficienta si valoarea profesionala.

- Nu da raspunsuri prea scurte sau prea lungi. Intr-un interviu pentru un job, nu esti judecat numai dupa continutul raspunsurilor tale, ci si despre felul cum stii sa ti le prezinti. Se spune ca cele mai eficiente raspunsuri sunt cele ce dureaza 1-2 minute. Daca raspunsurile tale sunt prea scurte, se poate presupune ca esti lipsit de motivare, interes, sau chiar competente. Totodata, candidatii la un loc de munca ce se remarca prin raspunsuri prea lungi sunt vazuti drept prea preocupati de ei insisi, plictisitori si imprecisi. Mai mult decat atat, dupa doua minute, cel ce te intervieveaza are predispozitia de a nu mai fi atent la ceea ce spui!

- Nu intreba din caoul locului despre avantajele materiale sau veniturile (salariu, prime, sporuri, etc.) ce ti pot oferi. Mai ales la inceputul interviului, este bine sa te asezi nu in postura cuiva care solicita / are nevoie de ceva (un loc de munca), ci in aceea a cuiva care ofera / vinde ceva pretios (abilitatile tale, competenta si puterea ta de munca), indiferent cat de mult iti doresti sa capeti respectivul job. Abia dupa ce angajatorul iti sugereaza ca esti un candidat serios, demn de luat in seama, pentru respectivul job, este vremea sa il intrebi despre conditiile de munca si avantajele tale financiare.

- Nu te uita (cu insistenta) spre CV-ul tau asezat (de obicei) in fata celui care iti ia interviul. Acest lucru poate fi interpretat ca un semn ca esti emotionat, nervos (o stare de spirit care probabil chiar te stapaneste) sau ca ai inventat ori ai mintit despre niste detalii din curriculum vitae. Cei care te chestioneaza in vederea angajarii se asteapta sa stii si sa dovedesti cu exactitate ceea ce ai trecut in CV, inclusiv companiile unde ai lucrat, posturile pe care ai fost angajat, responsabilitatile si realizarile tale din joburile anterioare. Pentru a avea cat mai clare in minte aceste repere profesionale, trece-le in revista scriindu-le pe o hartie de cateva ori inainte de a te prezenta la un interviu.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Cum doare frumusetea in 2013

Portofoliul si resume-ul tau- free online
Ce sa nu faci la un interviu pentru un job Ce sa nu faci la un interviu pentru un job Reviewed by Diana Popescu on octombrie 01, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.