Psihologia comentariilor online | Despre comentarii pe blog, site, Facebook

Exista, desigur, o psihologie a comentariilor care apar pe siteuri si bloguri. Eu am lasat "la liber" comentariile de pe blogul meu, permitandu-le si pe cele anonime, si sperand, in acest fel, ca voi avea parte de mai multa sinceritate, dar expunandu-ma, totodata,  indirect, unor mesaje injurioase si suburbane (pe care incerc cat pot mai repede sa le elimin!). Daca am facut acest lucru pe acest blog (diane.ro), nu mi-am permis sa il mai permit pe un altul (copiipovesti.blogspot.com), in care, in pofida subiectului si al categoriei de varsta caruia ii este adresat, m-am confruntat prea des cu comentarii scabroase, suburbane, ce nu isi aveau deloc locul acolo.

In urma cu putin timp, Popular Science, un site extrem de popular, a anuntat ca nu mai permite comentarii, argumentand ca cele mai multe comentarii, mai ales cele anonime, "mineaza" aspectele obiective ale stiintei si se indreapra catre "o cultura a agresiunii si batjocurii." A permite, totusi, unor oameni sa se exprime, vizavi de o anumita tema de pe internet, sau chiar offline, constitue o un recurs esential fata de democratizare, indiferent cat de "prosti" sau "destepti" ni se par a fi cei care dau un "comment." Spre exemplu, in vremuri de mult trecute, Cicero a fost catalogat de Marcus Antonius drept "o prostituata publica", ce nu mai trebuia lasata sa isi dea drumul "barfelii si verbalitatii excesive."

Potrivit unui sondaj de opinie din septembrie 2013, un sfert din utilizatorii internetului obinsuiesc sa comenteze sub pavaza anonimatului. Pe masura ce o anumita persoana inainteaza in varsta, este din ce in ce mai putin dispusa sa isi "semneze" comentariile. O discrepanta intre identitatea publica, recunoscuta, a comentatorilor, si ceea ce spun ei pe internet a fost remarcata de psihologul John Suler, care a numit acest lucru "efectul de dezinhibitie online". Potrivit acestei teorii, dezvoltata si de Peter Steiner, din clipa in care iti ascunzi identitatea online, "iti dai drumul" unor pareri mai mult sau mai putin refulate, facand uz si de cuvinte triviale!

Pe de alta parte, anonimatul incurajeaza participarea, imboldindu-i pe oameni sa se exprime mult mai neingradit. Mai mult decat atat, conform psihologilor, acest fel de a comunica da nastere unei anume creativitati si sprijina rezolvarea unor probleme!

In acelasi timp, atunci cand accesezi un forum, ai tendinta de a nu lua prea mult in seama comentariile anonimilor sau ale celor care semneaza sub un pseudonim, increzandu-te intr-o sporita masura in cei care "indraznesc" sa isi faca publica identitatea.

Oricum, interzicerea comentariilor, indiferent daca este vorba despre Twitter, Facebook sau alt site de socializare, nu reprezinta o adevarata solutie! In acest fel dispare un necesar si benefic feedback, autorii unui site ori blog putand deveni cu timpul mai mult sau mai putin iresponsabili fata de  ceea ce scriu ori afirma online.

Tu ce parere ai despre comentariile online, de pe un blog, site sau o retea de socializare de pe internet?


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Luigi Pirandello despre calculatoare si internet

Ce faceau oamenii inainte sa apara internetul?

De ce ne simtim liberi pe internet ? | Efectul de dezinhibare online
Psihologia comentariilor online | Despre comentarii pe blog, site, Facebook Psihologia comentariilor online | Despre comentarii pe blog, site, Facebook Reviewed by Diana Popescu on octombrie 25, 2013 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Iti spun din experienta - este extrem de greu sa incurajezi oamenii sa-si spuna parerea. De ce? Indiferenta, lipsa de timp, timiditate, u name it. Cand un site owner (indiferent de natura lui) primeste chiar si cel mai mic comentariu de genul "interesant", "o porcarie", " :)))", deci cand vede ca "misca", atunci e in culmea fericirii. Apoi trece la pasul urmator - cum sa incurajeze sa se dezvolte asemenea comentarii simple? Aici este partea grea - de obicei lumea lasa comentarii complexe ori cand este extrem de nervoasa (aici ingnora si lipsa timpului), ori cand e emotionata, ori cand pur si simplu are timp liber pentru "a-si lasa amprenta". Dar un lucru e sigur - cei mai multi lasa comentarii daca primesc ceva in schimb: un link, un vot, ceva. Probleme care apare atunci cand oferi link-uri ca motivatie, e ca apare spam-ul - incepe o alta durere de cap.
    Eu apreciez orice comentariu decent venit pe Merita Citit, ca tot cereai parerea pentru retele sociale; si pe Merit Angajat la fel. Dar tu - ce parere ai de comentariile pe blogul tau? PS: iti multumesc ca esti membra Merita Citit.

    RăspundețiȘtergere
  2. ma deranjeaza cand oamenii critica vehement,cand devin rautaciosi in comentarii.o critica constructiva e bine venita,dar ma deranjeaza rautatile,injuriile,lipsa de discernamant.ar trebui ca in orice subiect comentat sa avem toleranta!!atat!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna! Ta invit pe cel mai NOU site de matrimoniale /socializare lansat in Romania. Totul este 100% GRATUIT (fara costuri ascunse). Suntem o mare comunitate de femei si barbati de toate varstele. Ne vedem acolo, ciao! www.Xmatrimoniale.ro

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.