Cartile preferate ale dictatorilor

Desi in regimurile politice autoritariste, cartile sunt privite intotdeuna cu suspiciune, sunt arse sau interzise, unii dictatori se aplecau asupra unora din ele. Cartile preferate ale dictatorilor marturisesc, de obicei, despe complexele sau egocentrismul lor, despre visele lor de marire dar si despre slabiciunile lor bine ascunse...

Lui Hitler ii placea Shakespeare

Hitler se delecta cu intrebarile capitale ale lui Shakespeare, cu "A fi sa a nu fi," ori cu "Dar ce e pentru el Hecuba? Si el pentru Hecuba ce-i?," scrie Timothy Ryback, autorul cartii "Libraria privata a lui Hitler." Alte carti favorite ale acestuia erau "Ultimul mohican" si "Don Quijote."

Augusto Pinochet il punea la loc de cinste pe Antonio Gramsci

Augusto Pinochet, dictatorul din secolul XX care si-a lasat amprenta asupra statului modern Chile a lasat in urma sa o biblioteca de peste 50.000 de volume. Stapanit de un mare complex de inferioritate, Pinochet a simtit nevoia sa si-o mascheze in spatele acestei erudite colectii. Cu toate acestea, unele carti ale sale tind a-i descifra personalitatea. Pe rafturile bibliotecii sale se gasea putina poezie sau fictiune, cu exceptia cartii "Rigoarea trambitei", un roman despre viata militara din Chile din secolul al XIX-lea, scrisa de Arturo Givovich. Pinochet era pasionat de cartile despre istoria chiliana, jurnalele din inchisoare ale politicianului Benjamín Vicuña Mackenna, teoriile marxiste ale filozofului Antonio Gramsci sau biografiile lui Napoleon.

Stalin il admira pe Mihail Bulgakov

Bulgakov, binecunoscutul prozator satiric si dramaturg rus, este cunoscut mai ales gratie operei sale "Maestrul si Margareta", dar Stalin prefera o alt carte a sa, "Garda alba", un roman despre o familie ucrainiana din timpul razboiului civil din Rusia.

Hugo Chavez era un fan al lui Ezequiel Zamora

Se spune ca o biografie al lui Ezequiel Zamora, un vestit militar si federalist din Venezuela, ar fi avut o influenta hotaratoare in viata lui Chavez. Era un tanar soldat atunci cand a gasit  aceasta carte, impreuna cu volume ale lui Lenin, Marx si Mao, intr-o masina ruginita adandonata de gherilele socialiste.

Ayatollahul Ali Khamenei il prefera pe Victor Hugo

In anul 2004, liderul suprem al Iranului a declarat la postul de televiziune national: "In opinia mea, "Mizerabilii" lui Hugo este cel mai bun roman scris vreodata... Aceasta este o carte de sociologie, o carte de istorie, o carte de critica, o carte divina, o carte a iubirii si simtamintelor."

Kim Jong il citeste pe Hitler?

Vara trecuta, liderul din Coreea de Nord a inmanat mai multe volume din "Mein Kampf" unor oficiali de inalt rang. Unii comentatori politici apreciaza ca a facut acest gest doar pentru a-i intimida!

Ce citea Nicolae Ceausescu?

In ciuda ideologiei pe care o proclama sus si tare, se pare ca Nicolae Ceausescu nu l-a citit niciodata pe Marx, ci, mai curand, niste brosuri sau fituici de popularizare a comunismului, presarate cu citate propagandistice din Lenin. Potrivit unui articol din Wikipedia, "Dupa versurile pe care le recita pe la congrese, se pare ca citea literatura romana, si in primul rand poezia lui Eminescu." Asa sa fi fost oare?


Articole asemanatoare in blogul Dianei:

Cititul iti schimba personalitatea?

1001 de carti de citit intr-o viata

Despre carti … in citate , aforisme , maxime

Cartile preferate ale dictatorilor Cartile preferate ale dictatorilor Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 11, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Mai stiu eu unul care-l citeste de vreo zece ani pe Cartarescu...cel putin asa declara de fiecare data la alegeri:)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.