Ivanovden / Ziua Sfantului Ioan in Bulgaria
Asemeni traditiei romanesti, ziua de 7 ianuarie este consacrata in Bulgaria sarbatorii Ivanovden, ziua Sfantului Ioan (in limba bulgara, numele Ivan este corespunzator celui de Ion, de aici provenind si denumirea celebrarii, Ivanovden insemnand "ziua lui Ion"). Drept urmare, aceasta zi este dedicata si tuturor celor care poarta numele de Ivan, Vanio, Vania, Ioan, Ioana, Yonko/Yonka, Yoto, Ivaylo, Ivo, Ivona, Kaloian, Jan/Jean, si Jana.
Atat de Iordanovden / Boboteaza, cat si de Ivanovden, au loc bai rituale avand scopul de a mentine o buna stare de sanatate in noul an. Ziua Sfantului Ioan este dedicata tinerelor familii care s-au intemeiat in ultimul an. Potrivit obiceiurilor din Bulgaria, barbatii proaspat casatoriti sunt imbaiati de catre fostii lor cavalerii de onoare sau de catre fratele miresei. Imbaierea face parte asadar din ritualurile postnuptiale sau chiar premaritale de pe acestea meleaguri. Nu intamplator, pe 7 ianuarie, flacaii obisnuiau sa le aduca simbolic in ape pe fete sau sa se prinda intr-o hora in mijlocul unui rau. Desigur, o mare parte a celor purtand numele de Ion / Ivan nu aveau cum sa se sustraga acestui obicei.
Sfantul Ioan este considerat patronul ori ocrotitorul „cavalerilor de onoare” sau a „infratirii” in general, asa ca multe cupluri proaspat casatorite obisnuiesc pe 7 ianuarie sa viziteze familia celor care le-a fost cavaler de onoare la nunta, aducand cu ele cateva bucate simbolice: o paine, friptura si vin.
Tot in aceasta zi sau in seara de Boboteaza avea loc si ritualul "Ivanovstvo", in care doi ori trei barbati se infrateau pasind in jar cu picioarele goale, pentru a fi puternici si demonstra ca pot avea grija unul de celalalt. Apoi, ei beau de cate trei ori dintr-un vas cu vin rosu, simbol al sangelui, ce pecetluia infratirea lor pentru totdeuna. In final, rupeau cate o paine, astfel incat famiile lor sa ramana vesnic intr-o sfanta uniune. Sotiile lor deveneau, la randul lor, „surori.” Fratia proaspat inchegata era intarita de trei dansuri consecutive: „chepnya”, jucat de catre femei, „piper negru”, rezervat barbatilor, si un al treilea in care participau cu totii.
Masa traditionala bulgareasca de Sfantul Ioan cuprinde grau fiert, mancare de fasole, o tocanita din fructe uscate, banitsa (placinta cu branza), carnati facuti cu sange, carnati loukanka, mancare de varza cu coaste de porc.
Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
7 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Mesaje de Sfantul Ioan | Felicitari , urari si SMS-uri
Sfantul Ion in superstitii si traditii romanesti
Atat de Iordanovden / Boboteaza, cat si de Ivanovden, au loc bai rituale avand scopul de a mentine o buna stare de sanatate in noul an. Ziua Sfantului Ioan este dedicata tinerelor familii care s-au intemeiat in ultimul an. Potrivit obiceiurilor din Bulgaria, barbatii proaspat casatoriti sunt imbaiati de catre fostii lor cavalerii de onoare sau de catre fratele miresei. Imbaierea face parte asadar din ritualurile postnuptiale sau chiar premaritale de pe acestea meleaguri. Nu intamplator, pe 7 ianuarie, flacaii obisnuiau sa le aduca simbolic in ape pe fete sau sa se prinda intr-o hora in mijlocul unui rau. Desigur, o mare parte a celor purtand numele de Ion / Ivan nu aveau cum sa se sustraga acestui obicei.
Sfantul Ioan este considerat patronul ori ocrotitorul „cavalerilor de onoare” sau a „infratirii” in general, asa ca multe cupluri proaspat casatorite obisnuiesc pe 7 ianuarie sa viziteze familia celor care le-a fost cavaler de onoare la nunta, aducand cu ele cateva bucate simbolice: o paine, friptura si vin.
Tot in aceasta zi sau in seara de Boboteaza avea loc si ritualul "Ivanovstvo", in care doi ori trei barbati se infrateau pasind in jar cu picioarele goale, pentru a fi puternici si demonstra ca pot avea grija unul de celalalt. Apoi, ei beau de cate trei ori dintr-un vas cu vin rosu, simbol al sangelui, ce pecetluia infratirea lor pentru totdeuna. In final, rupeau cate o paine, astfel incat famiile lor sa ramana vesnic intr-o sfanta uniune. Sotiile lor deveneau, la randul lor, „surori.” Fratia proaspat inchegata era intarita de trei dansuri consecutive: „chepnya”, jucat de catre femei, „piper negru”, rezervat barbatilor, si un al treilea in care participau cu totii.
Masa traditionala bulgareasca de Sfantul Ioan cuprinde grau fiert, mancare de fasole, o tocanita din fructe uscate, banitsa (placinta cu branza), carnati facuti cu sange, carnati loukanka, mancare de varza cu coaste de porc.
Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
7 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Mesaje de Sfantul Ioan | Felicitari , urari si SMS-uri
Sfantul Ion in superstitii si traditii romanesti
Ivanovden / Ziua Sfantului Ioan in Bulgaria
Reviewed by Diana Popescu
on
ianuarie 06, 2014
Rating:
Foarte tare articolul. Habar n-aveam ca la bulgari sarbatoarea este dedicata familiilor proaspat constituite. Iar obiceiurile lor sunt cel putin haioase. Felicitari.
RăspundețiȘtergereInteresante obiceiurile vecinilor nostri !
RăspundețiȘtergerefain as vrea sa imi petrec si eu zi pe akolo !!! de Sf. Ioan
RăspundețiȘtergere