Cat de liber esti, iti doresti sau poti sa fii?

Libertatea este o valoare relativa. Fiecare om are sadita in suflet si minte propria-i libertate. Unii nu isi doresc deloc sau nici macar nu concep sa fie liberi. Altii se catara de pe o treapta pe alta a libertatii, gasind mereu noi constrangeri sau ingradiri ale fiintei lor. Multi dintre noi aspira sa ajunga la un anumit fel de libertate si atunci cand ajung la ea se simt stanjeniti, derutati ori chiar ingroziti. Astazi am sa va istorisesc o poveste a lui Osho, intitulata...

PAPAGALUL LIBERTATII

Un om, un maret om, un luptator neostoit pentru libertate calatorea odata prin munti. Intr-o zi, a facut popas la un han in holul caruia se gasea un frumos papagal ce statea intr-o colivie de aur si repeta necontenit: "Libertate! Libertate!" Intrucat acel han era amplasat pe o inalta culme, cuvantul "libertate" era purtat de ecouri prin vai, printre munti, spre nebanuite departari.

Omul se gandi, "Am vazut in viata mea numerosi papagali, si intotdeuna am banuit ca vor sa scape din coliviile lor... dar nu am auzit de nici unul care sa isi ceara libertatea intreaga zi, de dimineata si pana seara, cand in sfarsit adoarme." Nu a trecut mult timp, si in minte i-a incoltit o idee. In toiul noptii, atunci cand hangiul dormea dus, s-a ridicat din pat, s-a dus in hol si a deschis usa coliviei. Apoi, i-a soptit papagalului, "Haide, acum poti iesi!"

Nu mica i-a fost surpriza cand a zarit ca papagalul se inclesta strans de zabrelele micii sale inchisori. I-a spus o data, si inca o data, "Ai uitat ce este libertatea? Iesi odata afara! Usa este deschisa si stapanul tau sforaie de se cutremura peretii. Nimeni nu va prinde de veste ca ai plecat. Nu trebuie decat sa-ti iei zborul catre cer. Intregul cer este al tau si numai al tau!"

Papagalul strangea insa parca si mai tare in gheare zabrelele de care se agatase, asa ca omul si-a iesit din fiere si l-a apostrofat, "Ce se intampla cu tine? Te-ai prostit?" A incercat sa scoata pasarea din colivie cu propria sa mana, dar aceasta l-a ciupit cu salbaticie strigand iarasi, "Libertate! Libertate!" Tipetele sale traversau in nesfarsite ecouri intunecimea vailor si muntilor. Desi mana ii sangera, omul nu s-a dat batut. La urma urmei, era un adevarat luptator pentru libertate!

A inhatat cu o miscare rapida papagalul si l-a azvarlit catre ceruri. Desi durerea din mana nu ii dadea pace, se simtea foarte multumit. Papagalul il atacase cu o neasteptata furie, punandu-si la bataie intrega putere, dar omul era satisfacut ca reusise sa elibereze un suflet. Cu constiinta impacata, a mers la culcare.

Dimineata, in vreme ce se trezea, a auzit din nou tipetele papagalului, "Libertate! Libertate!" S-a gandit ca poate papagalul era cocotat in vreun copac sau pe vreo stanca din apropiere. Atunci insa cand a pasit in holul hanului, a vazut ca pasarea era in colivie. Usa acesteia era larg deschisa.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Un mesaj de Paste | Un mesaj despre libertatea credintei

Despre iubire si teama de a iubi- via Osho

Un altfel de Sisif | O poveste cu talc
Cat de liber esti, iti doresti sau poti sa fii? Cat de liber esti, iti doresti sau poti sa fii? Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 07, 2014 Rating: 5

2 comentarii:

  1. O poveste cu aroma de fabula, si invatatura este ca unii cauta libertate fara sa stie macar ce reprezinta, iar cand se iveste ocazia sa "zboare" raman inclestati din obisnuita,comoditate.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.