Detector de minciuni pentru Facebook si Twitter

O echipa de cercetatori din Europa lucreaza la un inedit proiect avand drept scop detectarea minciunilor de pe Facebook, Twitter si alte retele sociale. Aceasta stire, difuzata de BBC, m-a delectat si mi-a pus pe foc imaginatia! Facebook-ul cel putin va primi o serioasa lovitura, mai ales pentru cea mai mare parte a utilizatorilor din Romania. Ce o sa  mai poata face mioriticii nostri cocalari, mioriticele noastre pitipoance, bianecele cu creierul siliconat si fotbaliatorii de cluburi si cabaret fara fermecatoarele lor fantezii si minciunele de pe populara retea de socializare? Ce o sa se intample cu ziarele , siteurile si emisiunile TV de scandal, atunci cand o simpla aplicatie online va putea dezvalui daca o vedeta de carton sau un politician cu pretentii de vedeta incearca sau nu sa ne induca in eroare?

Acest proiect, numit Pheme, dupa personajul mitologic grecesc vestit pentru patima de a raspandi zvonuri si barfe, se va desfasura pe parcursul a trei ani, cu implicarea a trei mari universitati: Sheffield, Warwick, de la Colegiul Regal din Londra, Saarland din Germania si Modul din Austria. Acest ambitios obiectiv este sprijinit si de patru companii: Atos, iHub, Ontotext si swissinfo.

Oamenii de stiinta europeni declara ca au de gand sa puna la punct un sistem ce poate da de gol minciunile de pe Twitter, Facebook si alte retele sociale. Obiectivul lui Pheme este de a impiedica ca falsele zvonuri sa capete credibilitate, iar cercetatorii afirma ca pot face acest lucru analizand de unde anume provin niste mesaje de pe Twitter ori Facebook, evaluandu-le veridicitatea sau onestitatea, si transmitand utilizatorilor aceste estimari in timp real!
Aceasta initiativa este finantata de Uniunea Europeana si s-a dezvoltat in urma informatiilor false raspandite pe internet in timpul tulburarilor sociale ce au avut loc la Londra in anul 2011.

Fotografiile retusate ori trucate prin intemediul Photoshop-ului vor avea totusi sanse de a fi trecute cu vederea. "Nu vom face analize ale imaginilor, asa ca nu vom putea tine cont de fotografii ce au fost modificate, o chestiune tehnica prea dificila,"  a spus unul din cercetatorii de la Universitatea din Sheffield. Se asteapta ca PHEME sa intre in faza de testari peste 18 luni, ziaristii avand oportunitatea de a participa la aceste prime probe.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Demascarea mincinosilor - Semne ca cineva te minte

Ce se mai vinde pe Facebook..?

Te pricepi sa minti sau nu? Afla in 5 secunde!
Detector de minciuni pentru Facebook si Twitter Detector de  minciuni pentru Facebook si Twitter Reviewed by Diana Popescu on februarie 20, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Nu stiu cat de eficient o sa fie, cel mult se poate face pentru status, daca e sau nu invizibil pe Twitter, Skype, Yahoo sau Facebook gen http://www.statusdetector.com

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.