Cele 7 stadii ale despartirii de persoana iubita

Despartirea de persoana iubita poate fi resimtita la fel de dureros ca si moartea acesteia.  Adeseori este o tragedie in sapte acte, o amara traire afectiva desfasurata de-a lungul a sapte stadii sau etape. Despartirea poate fi totusi cat de cat suportabila atunci cand intelegi ca ceea ce se intampla in mintea ta, in sufletul si chiar in trupul tau este firesc.

Pe de alta parte, nu este in nici un caz un lucru normal sa ramai blocat in simtamintele despartirii,  in melancolie, deruta si singuratate. Cele 7 stadii ale despartirii, asa cum sunt descrise mai jos, sunt relative in functie de fiecare persoana in parte; nu se poate spune cat de mult iti va lua sa treci de fiecare etapa, dar trebuie sa consideri depasirea fiecareia drept un progres, un lucru pozitiv pentru reinsanatosirea ta afectiva. Fii bland cu tine insuti, nu te acuza degeaba in timpul unei despartiri, si nu inceta sa iti amintesti ca, indiferent cat de greu ti se pare, vei reusi sa treci peste asta.

1 - SOCUL: "Ce dracu' s-a intamplat?"

Socul reprezinta o protectie naturala a trupului fata de durere. La inceputul despartirii poti, pur si simplu, sa nu iti doresti sa te gandesti la ce va urma. Poate fi prea inspaimantator, prea confuz, prea devastator. Stadiul de "Nu-mi vine sa cred" poate dura cateva minute, cateva saptamani sau chiar luni dupa ce primesti vestea neasteptata a despartirii. Nu trebuie sa fii surprins daca scena finala a despartirii ajunge sa-ti fie invaluita in minte intr-un fel de ceata, negura, daca simti uneori ca ti se taie respiratia ori daca ai probleme cu somnul.

Indicatii:
- Nu te panica! Pana la urma, vei intelege ce s-a petrecut.
- Pentru a aduce putina liniste in sufletul tau, nu ar fi rau sa te lasi in voia unor lungi plimbari si meditatii.

2 - NEGAREA: "Asa ceva nu se intampla cu adevarat!"

Negarea inseamna respingerea realitatii si incapatanarea de a stagna in simtamintele de dragoste. Undeva, la granita dintre constient si subconstient, te poti gandi ca daca nu accepti despartirea, aceasta nu s-a intamplat, pastrandu-ti in acest fel speranta ca vei continua sa fii impreuna cu persoana iubita. In acest stadiu al despartirii este firesc sa cauti sa dai de iubit/ iubita telefonandu-i, trimitandu-i SMS-uri ori emailuri, sau chiar sa incerci sa vorbesti cu fostul tau partener online, eventual pe Facebook.

Indicatii:
- Poti incepe sa scrii un jurnal personal sau sa te destainuiesti unui prieten de incredere pentru a te elibera de temeri, a-ti identifica gandurile viabile si cele fanteziste...
- Nu minimaliza situatia in care te afli. Daca iti spui ca nu ai nimic de facut si ca totul se va rezolva de la sine, risti sa ajungi intr-un fel de blocaj sau paralizie din punct de vedere emotional!

3 - IZOLAREA: "Nu vreau altceva decat sa raman singur cu/in tragedia mea"

De indata ce recunosti fata de tine insuti despartirea, trebuie sa te confrunti vrand-nevrand si cu ceea ce reprezinta de fapt destramarea relatiei tale de dragoste. Poti sa revezi in minte povestea ta de iubire de nenumarate ori, incercand sa descoperi cand si cum a inceput partenerul tau sa se raceasca fata de tine, ce anume a provocat acest lucru si ce ai fi putut face pentru a impiedica acest deznodamant. Gandurile iti pot fi foarte imprastiate si intortocheate. Acest stadiu al durerii te determina sa te retragi din lume, sa nu mai comunici cu nimeni nici macar pe net, sa eviti a-ti verifica pana si mesajele telefonice sau de pe email. Este posibil sa tragi jaluzele si chiar sa nu mai primesti pe nimeni in vizita. A ramane in singuratate, a te izola in tacere si/sau intuneric pare a te face sa te simti mai bine decat a iesi afara si a recunoaste in fata prietenilor si cunostiintelor, "Da, s-a terminat!"

Indicatii:
- Gaseste-ti mereu motive care sa te mobilizeze sa faci fata activitatii zilnice (munca, activitati sociale).
- Nu te autocompatimi lasandu-te in voia unor ganduri fataliste si subiective de genul "Nimeni nu ma va mai iubi vreodata."

4- MANIA: "Te urasc pentru ca mi-ai frant inima!"

In aceasta faza, sufletul tinde a-ti oscila intre innegurata tristete si o involburata manie. Furia fata de persoana iubita si/sau fata tine creste, alimentandu-se din ea insasi, indiferent cat de vinovat a fost partenerul tau in declansarea despartirii,  si ce parte de vina ai avut tu insuti. In acest stadiu al despartirii, te poti deda arderii fotografiilor lui/ei, refuzului incapatanat de a-i inapoia lucrurile, improscarii lui/ei cu noroi in fata prietenilor sai, si chiar mai rau decat atat. Daca esti furios pe tine insuti, este posibil sa ai o multime de monologuri interioare, strabatute de regrete si de manioase acuze la adresa ta. In strafundurile sufletului tau, nu faci decat sa cauti un vinovat pentru ceea ce s-a intamplat.

Indicatii:
- Constientizeaza-ti mania, scrie sau vorbeste despre ea.
- Nu actiona sub imperiul maniei!

5 - NEGOCIEREA: "Ce pot sa fac ca sa il/o aduc inapoi?"

Uneori marcat de adevarate rugaciuni, acest stadiu implica straduinta aducerii inapoi a fostului partener, dar, uneori, este asociat cu iertarea ta fata de o greseala proprie in cazul in care ai facut ceva care a provocat despartirea. In disperarea de a negocia cu tine insuti sau cu ex-ul, poti recurge la masuri extreme, la incercarea de a incheia un targ sau de a deveni altfel (mai slab, mai putin gelos, mai atent, etc.), la promisiuni exagerate. De fapt, tot ceea ce faci nu este decat o enorma straduinta de a-ti alunga durerea sufleteasca.

Indicatii:
- Fa-ti o lista cu motive pentru care ar trebuie sa te iubesti pe tine insuti, cu ceea ce te face fericit si ceea ce iti doresti in viitor. Nu include in aceasta lista revenirea la tine a fostului partener!

6 - DEPRESIA: "Nu il/o voi putea uita niciodata!"

In aceasta faza a durerii, poti sa-ti dai seama ce mare pierdere ai suferit si, din aceasta pricina, sa te simti coplesit emotional. Poti cade in haul unei adanci tristeti ce poate aduce cu o stare de depresie. Iti poate fi extrem de greu sa iti aduci aminte cum a fost viata ta inainte de relatia ta de dragoste, sau sa iti inchipui cum ar putea fi de acum incolo, dupa ce relatia ta s-a sfarsit. Este posibil sa-ti fie foarte dificil sa te dai jos din pat, sau chiar sa ai dureri fizice generate de profundele simtaminte de disperare, neajutorare si tristete.

Indicatii:
- Straduieste-te sa stai cat mai mult sub lumina soarelui si sa te inconjori de oameni veseli sau stapaniti de o atitudine pozitiva fata de viata.
- Nu deveni victima unor obiceiuri nesanatoase, cum ar fi mancatul sau bautul in exces.

7 - ACCEPTAREA: "Inteleg intru totul de ce am fost impreuna cu el/ea, de ce nu mai sunt, si ca pot sa ajung pe inalte trepte ale fericirii."

Faza acceptarii dupa o despartire merita toate incercarile si suferintele la care ai fost supus in stadiile anterioare. Este o incununare. Iti daruieste, in cele din urma, un binevenit simtamant de eliberare. Reusesti sa intelegi ce inseamna trecutul (si sa te detasezi de el) si ceea ce iti poate rezerva viitorul. Soarele incepe din nou sa straluceasca pe strada ta si incepi sa te simti iarasi tu insuti, gata de a te realiza, a evolua si a te bucura din plin de viata.

Indicatii:
- Poti sa sarbatoresti la propriu depasirea acestei perioade dificile din existenta ta.
- Nu este deloc surprinzator daca, din cand in cand, esti cuprins din nou de o trecatoare tristete. Este ceva normal. Continua sa pasesti cu incredere pe calea pozitiva a destinului tau!


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cum sa te desparti elegant de cineva?

Semnele despartirii in dragoste | Cum stii ca vrea sa te paraseasca?

Cum doare despartirea in dragoste?
Cele 7 stadii ale despartirii de persoana iubita Cele 7 stadii ale despartirii de persoana iubita Reviewed by Diana Popescu on martie 12, 2014 Rating: 5

2 comentarii:

  1. foarte frumos si cred ca fiecare etapa are un rol de a te aprecia pe tine insuti.Dar golul imens....ce fac cu el?

    RăspundețiȘtergere
  2. il umplem cu ce ne face place,cu hobby-uri,in general,o vreme pt.ca timpul estompeaza,golul se miceste si ne revenim,intr un final!cam asta se poate face,pt ca sari imediat in alta relatie ca,,pansament,,nu facem decat sa marim ,,golul,,si rana,,trecuta,,!rabdare si intelegerea situatiei si trece,pana la urma!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.