Noi 15 emotii umane corespunzatoare expresiilor faciale

Pana de curand, oamenii de stiinta identificasera numai sase emotii umane de baza: fericirea, tristetea, teama, mania, surpriza si dezgustul. Aceste "categorii emotionale" sunt transmise de muschii faciali prin care ne exprimam fiecare emotie.

Emotii umane corespunzatoare expresiilor faciale
"Problema legata de aceste emotii de baza este ca nu putem intelege intru totul sistemul nostru cognitiv... daca nu studiem intregul curcubeu al expresiilor pe care creierul nostru le poate produce," declara Aleix Martinez, profesor asociat la Universitatea de Stat Ohio.

In noul sau studiu publicat zilele acestea in jurnalul PNAS, Martinez si colegii sai au identificat inca 15 "emotii combinate," rezultate din combinarea emotiilor de baza, intr-un mod asemanator cum  culorile primare albastru si rosu creaza violetul.
Potrivit cercetatorilor, aceste emotii combinate se disting cu claritate una de alta. De exemplu, emotia "fericit surprins" este foarte diferita de cea "temator surprins" ori "fericit dezgustat."

Oamenii de stiinta nu sunt siguri in ce masura comportamentul exprimarii faciale este invatat si in ce masura este nativ. Ei sunt de parere, totusi, ca o mare parte a acestui comportament este de natura biologica intrucat toti oamenii folosesc aceeasi muschi pentru a exprima o anumita emotie. De exemplu, atunci cand oamenii isi exprima "fericirea," ei isi inalta obrajii, isi deschid buzele si isi extind in sus colturile gurii.

Intrucat aceste studii continua, Martinez crede ca, odata cu timpul, se va putea intelege mai bine ce se intampla in creierul nostru atunci cand suntem cuprinsi de o anume emotie. In viziunea lui, ar trebui sa vedem creierul drept un program de calculator pe care oamenii incearca sa il decodeze. In trecut, atunci cand cercetatorii au incercat sa analizeze algoritmul emotional al creierului utilizand numai sase emotii de baza, ei s-au lovit de un zid. Cu ajutorul a 21 de emotii primare ei vor fi capabili sa isi dea seama mai bine cum functioneaza creierul nostru.

Cele 15 emotii combinate identificate pot avea un mare impact asupra cercetarii afectiunilor psihiatrice precum schizofrenia ori PTSD (tulburare stresanta post-traumatica) marturisesc autorii studiului, precum si asupra cercetarii tulburarilor de dezvoltare cum este autismul. De asemeni, pot fi utilizate pentru a crea o mai eficienta interactiune om-calculator.
Spre exemplu, in Japonia, inginerii incearca sa puna la punct un robot care sa interactioneze in mod natural cu oamenii, ce ar putea fi folosit drept insotitor si ingrijitor al varstnicilor.
Identificarea noilor emotii poate totodata ajuta persoanele care sufera de un tip particular de "orbire", o tulburare cognitiva care le impiedica sa distinga intre diferite fete sau expresii faciale.

Sursa: CNN


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

De ce bebelusii se incrunta in pantecele mamei?

Limbajul nonverbal in lume - Diferente, gafe si confuzii

Cititul gandurilor si limbajul nonverbal
Noi 15 emotii umane corespunzatoare expresiilor faciale Noi 15 emotii umane corespunzatoare expresiilor faciale Reviewed by Diana Popescu on aprilie 06, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.